Είστε εδώ

Σοκάρει η κυνική … ομολογία Σταϊκούρα: Ύφεση από 10 έως 13% …

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα κυμανθεί από το 10% έως το 13% και πως μετά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση σταδιακά η ύφεση μπορεί να μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας γιατί οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι χειρότερες απάντησε, μιλώντας στον realfm 97,8% ότι «σας προϊδεάζω ότι αυτό θα το αναδείξω και το απόγευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και πήρε μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη και αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. Άρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’αρχήν συμφωνεί με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, ισχυρίζεται πράγματι ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη στην Ελλάδα φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Αλλά ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι του χρόνου η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι φέτος η χώρα θα περάσει μια βαθιά ύφεση, όπως και όλη η Ευρώπη πρόσθεσε. «Το απόγευμα θα ακούσετε το σχέδιο σε μεγάλη έκταση και πληρότητα σήμερα από εμένα και τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού, που αποδεικνύει ότι η χώρα διαθέτει σχέδιο και σε αυτόν τον τομέα για την ελληνική οικονομία. Είναι γεγονός ότι ο Τουρισμός θα πληγεί πάρα πολύ φέτος και στις δικές μας εκτιμήσεις αυτό έχει ενσωματωθεί. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες και εκεί έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλλει με τον τρόπο του, είτε αφορά εργαζόμενους είτε αφορά τη ρευστότητα αυτών των επιχειρήσεων και του εποχικού κλάδου του τουρισμού είτε αφορά κάποια φορολογικά μέτρα»ανέφερε.

Εντωμεταξύ την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αφορά τα κέρδη ομολόγων, ξεκλειδώνει η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. Το ποσό αυτό έρχεται να τονώσει τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται υπό πίεση, λόγω των μέτρων οικονομικής στήριξης από την πανδημία.

Αν και “χτυπά” καμπανάκι για την ύφεση και την ανεργία, η έκθεση δίνει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση που στην παρούσα κρίση αντέδρασε γρήγορα, αλλά και με υπεύθυνο τρόπο. Τονίζεται πως οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τις πολιτικές στα δεδομένα που έφερε η πανδημία, διοχετεύοντας ένα μεγάλο ποσό προς την ενίσχυση των εισοδημάτων, ενώ παράλληλα έμειναν δεσμευμένες να διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μόλις υποχωρήσουν οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία.

Προειδοποιεί ότι οι κλάδοι του τουρισμού και της ναυτιλίας, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την οικονομία της Ελλάδας, αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα. Παράλληλα, αναφέρει ότι η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2020 και η οικονομική κρίση μπορεί επίσης να αντιστρέψει τη πρόσφατη μείωση στο ποσοστό φτώχειας. Επίσης «οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η πτωτική πίεση στους μισθούς θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό».

Όπως εκτιμά η Κομισιόν το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει 10% το 2020 και η ανεργία να ανέλθει κοντά στο 20%, ενώ φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα, αντί πλεονάσματος.

ΟΙ ελληνικές αρχές, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, αποφάσισαν να αναβάλλουν για το 2021 καταρχάς την εξίσωση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, αλλά και τη γενικότερη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων, κάτι που επιβαρύνει το έλλειμμα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια και η Κομισιόν κάνει αναφορά στα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 34 δισ ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, εκ των οποίων τα 26 δισ ευρώ ανήκουν στο κράτος και τα υπόλοιπα σε φορείς γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *