Είστε εδώ

Σίσσυ Βωβού (σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ») : “Να καταργηθεί ο νόμος Τσιάρα για υποχρεωτική συνεπιμέλεια σε κάποιες περιπτώσεις – Χαμηλός ο ρυθμός απόδοσης Δικαιοσύνης – Να βοηθάει η Πολιτεία στα δικαστικά έξοδα” (ηχητικό)

Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κακοποιούν γυναίκες, δήλωσε η Σίσσυ Βωβού, μέλος του πανελλαδικού σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ», μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών.

«Σήμερα, σε πολλές πόλεις οργανώνουμε διαδηλώσεις, για να μεταφέρουμε το αίτημά μας στον δημόσιο χώρο, να το ακούσει πολύς κόσμος. Στις 6 το απόγευμα έχουμε διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος», είπε αρχικά η κ. Βωβού.

Τι επιδιώκει το σωματείο «Μωβ»; «Σταδιακά θέλουμε νε εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Να εξαλειφθεί πρώτα απ’ όλα από τα μυαλά των ανθρώπων ότι υπάρχει δικαίωμα να κακοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο. Η κακοποίηση δεν είναι μόνο από σύζυγο ή σύντροφο. Π.χ., η Ελένη Τοπαλούδη βρέθηκε με έναν νεαρό άντρα να πάνε να φάνε σουβλάκι και προέκυψε το φρικτό έγκλημα. Όμως, κατά κύριο λόγο είναι μέσα στην οικογένεια».

Όπως επισήμανε η κ. Βωβού, η οικογένεια πρέπει να αποτελεί χώρο αλληλεγγύης των ανθρώπων κι όχι χώρο βασάνων και κακοποίησης.

Τόνισε ότι «έχουμε απαιτήσεις και από την πολιτεία», η οποία, όπως είπε, έχει θεσμοθετήσει εναντίον της βίας κατά των γυναικών και υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, έπειτα από μεγάλους αγώνες γυναικείων οργανώσεων.

«Θέλουμε η πολιτεία να έρχεται αρωγός σε όποια καταγγελία των γυναικών, αλλά και να πρωτοστατεί στην προσπάθεια οι γυναίκες να απενοχοποιηθούν όταν υφίστανται βία και να μην νομίζουν ότι “φταίω εγω, που δεν ήμουν καλή σύζυγος ή οτιδήποτε”», πρόσθεσε.

Η πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια του σωματείου; «Όχι. Εμείς είμαστε μια οργάνωση γυναικείων δικαιωμάτων που δεν παίρνουμε καμία χρηματοδότηση. Αν μας πρότεινε η πολιτεία να μας δώσει ένα ποσό για συγκεκριμένες ενέργειες, δεν θα το αρνούμασταν».

«Αν η πολιτεία βοηθούσε τις καταγγέλλουσες για βία, στους δικαστικούς τους αγώνες, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μια γυναίκα να κάνει την καταγγελία», τόνισε.

Όπως είπε, ο ρυθμός απόδοσης της δικαιοσύνης είναι το σοβαρότερο πρόβλημα στη χώρα και ζήτησε την κατάργηση του νόμου Τσιάρα που προβλέπει υποχρεωτική συνεπιμέλεια για κάποιες περιπτώσεις.

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *