Είστε εδώ

Siemens: Πανταχού παρούσα των λιστών (του Κώστα Αργυρού)

Ο Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρυτής της μετέπειτα μεγάλης βιομηχανικής δυναστείας έγραφε το 1884, ότι δεν πρόκειται ποτέ να «θυσιάσει το μέλλον της επιχείρησης για κάποιο πρόσκαιρο, περιστασιακό κέρδος». Περίπου 120 χρόνια αργότερα, εκείνοι που είχαν αναλάβει την κληρονομιά μιας επιχείρησης, που στη Βαυαρία θεωρείται κάτι σαν μια «μεγάλη οικογένεια» πρωταγωνιστούσαν σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολεμικής Γερμανίας και ταυτόχρονα απεδείκνυαν, ότι είχαν λησμονήσει τα λόγια του. Εδειξαν όμως και πως το δικό τους κέρδος ήταν μάλλον σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και από το μέλλον της εταιρείας.
Η SIEMENS έγινε για μήνες πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο για τα «μυστικά της ταμεία» ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που είχαν στόχο να λειτουργήσουν ως «λιπαντικό» για τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δεκάδων κρατών, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν συμφωνίες-μαμούθ μαζί τους. Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αφού το σύστημα «πληρωμών», όπως αποδείχτηκε, είχε παγιωθεί επί δεκαετίες εν γνώσει υψηλόβαθμων στελεχών. Και κανείς δεν είχε σκοπό να το καταργήσει αν δεν τους έπιαναν στα πράσα.
Στο αποκορύφωμα των αποκαλύψεων πολλά από αυτά τα στελέχη μπορεί να εκδιώχθηκαν κακήν κακώς, αλλά για το μέλλον τους ή εκείνο των παιδιών τους δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσουν ποτέ ξανά. Ο Κλάους Κλάινφελντ για παράδειγμα, όταν αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου το 2007, πήρε ως αποζημίωση 5,3 εκατομμύρια ευρώ και έξτρα δώρο μια βίλλα, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες στα προάστια του Μονάχου. Για να μην αναγκαστεί να αλλάξει τρόπο ζωής και πάθει καμιά κατάθλιψη… Οχι ότι δεν βρήκε δηλαδή αμέσως μετά εξίσου καλοπληρωμένη …δουλίτσα.
Η υπόθεση SIEMENS, την οποία και οι αρχές προσπάθησαν να κλείσουν όπως-όπως με τη βοήθεια και κάποιων ξένων κυβερνήσεων, γκρέμισε το μύθο του «καλού και τίμιου στελέχους», που μπορεί να πληρώνεται κάτι παραπάνω, αλλά αυτό δικαιολογείται από την προσφορά του στην εταιρεία και κατά συνέπεια στην… κοινωνία.
Τώρα η «μαμά-εταιρεία» βλέπει το όνομά της να φιγουράρει στα «Αρχεία του Παναμά». Νέα πρόθυμα στελέχη έχουν έτοιμη την απάντηση: «Εχει να κάνει με παλιότερα σκάνδαλα» δηλώνουν έτοιμοι να ξεμπερδεύουν στα γρήγορα. Ετσι κι αλλιώς οι παλιοί «κακοί» μάνατζερς έχουν απομακρυνθεί. Και τελικά φαίνεται ότι ένα παλιό σκάνδαλο αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» για να καταφέρνεις να γλυτώνεις από υποψίες, ότι μπορεί να άλλαξε ο Μανωλιός και απλά να έβαλε τα ίδια ρούχα αλλιώς
Δημοσιεύτηκε στο blog 28europe του Κώστα Αργυρού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *