Είστε εδώ

Ρώσικη ρουλέτα! Μετά τα “Έβρος pass”, “Εύβοια pass”, “Ρόδος pass” τώρα και “Θεσσαλία pass” από Μητσοτάκη! Ποια περιοχή θα είναι η επόμενη;

Αγωνία για τους Έλληνες ποιοι θα έχουν σειρά στα “pass” του Μητσοτάκη με τα οποία “αποζημιώνει” τις καταστροφές και τους θανάτους!

Μέσα σε ένα περιβάλλον θολό όχι μόνο από τη βαριά ατμόσφαιρα της αγωνίας καθώς 4 μέρες μετά τον Daniel κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν χαθεί, πόσοι αγνοούνται και τι έχει διασωθεί, αλλά και από τα χημικά και τις κρότου-λάμψης με τα οποία τα ΜΑΤ φιλοδώρησαν πολίτες που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στον Μωυσή για την καταστροφή του Νώε στον τόπο τους, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στο προσφιλές του μοντέλο! Την αναγγελία ενός ακόμα pass! Αυτή τη φορά η άτυχη ήταν η Θεσσαλία, μετά τον Έβρο, την Εύβοια, τη Ρόδο. “Θεσσαλία pass”…

Δεκαπέντε νεκροί, δύο αγνοούμενοι και χιλιάδες άνθρωποι ξεριζωμένοι είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της εγκληματικής αμέλειας του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες και να θωρακίσει τις περιουσίες τους.

Ο «Daniel» χτύπησε τρία ολόκληρα χρόνια μετά τον «Ιανό», αποδεικνύοντας ότι το πάθημα δεν έγινε ποτέ μάθημα για την κυβέρνηση των «αρίστων».

Η πρόληψη απέτυχε, η διαχείριση απέτυχε και αντί για δηλώσεις αυτοκριτικής και απολογίας προς τους χιλιάδες που έμειναν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς καμία βοήθεια, η κυβέρνηση αρκέστηκε στην επίκληση της κλιματικής κρίσης, χωρίς να δώσει καμία απάντηση προς τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για τη θεομηνία.

«Κερασάκι» στην επιτελική τούρτα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, οι οποίες ήρθαν ως μία τραγική επανάληψη που ακολουθεί κάθε καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Πλατφόρμες, pass και ανεπαρκή μέτρα.

Εντωμεταξύ ένταση επικράτησε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί της οδού Θεοφράστου στη συνοικία του Αβέρωφ στη Λάρισα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την άφιξη του πρωθυπουργού στην πόλη.

Περίπου 150 άτομα βρέθηκαν στο σημείο με κάποιους από αυτούς να ρίχνουν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με χημικά.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, το θερμόμετρο ανέβηκε όταν κάποιοι επιχείρησαν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα λεωφορείου της αστυνομίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους απομακρύνουν, το πλήθος απάντησε με «σκληρά» συνθήματα, άναψε φωτιά σε κάδους, ενώ έγινε χρήση καπνογόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα

«Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν» ανέφερε ο πρωθυπουργός και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο, Δευτέρα (11/9) θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές: «Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επανέλθει η περιοχή σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα φροντίσουμε οι πολίτες να μην είναι απλώς ασφαλείς, αλλά και υγιείς». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακούν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφήνει η θεομηνία. Οι συμπολίτες μας που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται ή να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, θα πρέπει να ξέρουν ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη: «Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός -όπως είπε- θα βρεθεί στο Στρασβούργο, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει «πώς η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για οικονομική υποστήριξη για τις καταστροφές, που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δαπανούνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα των προβλέψεων».

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα κρύψουμε, δεν θα ωραιοποιήσουμε, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες από εκεί και πέρα θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή σήμερα και η χώρα πήρε την αναβάθμιση πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που είναι το «τελευταίο που θα ενδιέφερε πολίτες στη Θεσσαλία, είναι όμως σημαντικό» γιατί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μια τέτοια κρίση, αλλά θα χρειαστεί και την αρωγή της Ευρώπης.

Τα μέτρα στήριξης μετά τις πλημμύρες
Τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας από τη Λάρισα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες.

Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

«Κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Λάρισα προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνοι, είμαστε δίπλα τους».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή.

Πρώτη τους προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Ημαθία και Αρκαδία» όπου βρίσκονται οι πιστοποιημένοι χώροι καύσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, σε Κοζάνη, Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρώνονται και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να «ανησυχούν» μη περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει και έτσι να χάσουν τη αποζημίωσή τους.

«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα. Έχουμε πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία» είπε σχετικά.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές από αύριο-μεθαύριο με κινητά συνεργεία όπου και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά-όχι για το πόσιμο νερό- αλλά και κυρίως για το θέμα των εδαφών.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης για αυτό το θέμα έχουν ακουστεί πολλές ανεδαφικές απόψεις «και σύντομα θα έχουμε μια σχετική πρώτη ανακοίνωση, επίσημα, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη τα οποία έχουν υποστεί ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα, να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο 3-5 ετών όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη».

Την ίδια στιγμή όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Απαντώντας σε όσα λέγονται περί έλλειψης ζωοτροφών σημείωσε ότι «ο κ. Τριαντόπουλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες».

Μιλώντας για τις αιτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρούν κανονικά.

Τέλος, για το φυτικό κεφάλαιο όπως επεσήμανε σύντομα 100 τοπικά στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ θα ενδυναμώσουν του ΕΛΓΑ για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Μια σκέψη στο “Ρώσικη ρουλέτα! Μετά τα “Έβρος pass”, “Εύβοια pass”, “Ρόδος pass” τώρα και “Θεσσαλία pass” από Μητσοτάκη! Ποια περιοχή θα είναι η επόμενη;

  1. Εχε υποψη,κοπριτη,οτι λογω της εσκεμμενης ανικανοτητας σου,τα ειδη πρωτης αναγκης θα πανε στο Θεο,απο τους φιλους σου τους μαυραγοριτες.Τον νου σου εξωμητριο απολειφαδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *