Είστε εδώ

Άρθρο-παρέμβαση της Ρένας Δούρου στην Καθημερινή για την 4η βιομηχανική επανάσταση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για τον κεντρικό ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Περιφέρειες αλλά και τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την “περιφερειοποίηση ως μέσο εμβάθυνσης της δημοκρατίας” μίλησε σε άρθρο της στην “Καθημερινή της Κυριακής” η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Σκιαγραφει τα δύο βασικά μέτωπα μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα διακυβεύματα του 21ου αιώνα και της Τέταρτης Βιομηχανικής επανάστασης, «η οποία ήδη αλλάζει δραστικά τα δεδομένα διεθνώς, σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο» και υπογραμμίζει ότι «το πεδίο της δράσης της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών της χώρας μας, οριοθετείται έτσι από την υποχρέωση να λειτουργήσουν ως εμβρυουλκοί, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάταξη, συνδέοντας αποτελεσματικά το σήμερα με το αύριο».
Η ίδια τονίζει ότι η πρόσφατη σύγκληση από τον πρωθυπουργό της συνάντησης με τους περιφερειάρχες της χώρας αποτελεί αναγνώριση του «κεντρικού ρόλου που οφείλει να παίξει ένα σύστημα διακυβέρνησης αποκεντρωτικό, με πραγματική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, μαζί με τους ανάλογους πόρους, από την κεντρική εξουσία».
Η περιφερειάρχης Αττικής, αφού τονίσει τη σημασία του δημόσιου διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «περιφερειοποίηση ως μέσο εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας», υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές «αποτελούν ισχυρό εργαλείο στην αντιμετώπιση των σημερινών, απειλητικών για τη Δημοκρατία, φαινομένων της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας». Στο πλαίσιο «ενός νέου Οδικού Χάρτη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζει η ίδια, «οι Περιφέρειες της χώρας μας καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο παράλληλα μέτωπα, το θεσμικό και το επιχειρηματικό».
Το πρώτο μέτωπο, σύμφωνα με την περιφερειάρχη Αττικής, αφορά στη «μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου που περνάει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προωθείται σήμερα από την κυβέρνηση». Η ίδια αναφέρει ότι η Περιφέρεια Αττικής, μέσα από τις προτάσεις που έχει καταθέσει, στοχεύει στο να αποκτήσει η έννοια της μητροπολιτικότητας «πραγματική λειτουργικότητα».
«Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσουν οι Περιφέρειες να παίξουν τον οικονομικό και κοινωνικό τους ρόλο, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικά αποκεντρωμένης πολιτικής. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει καταλυτικά και στο δεύτερο μέτωπο, την επιχειρηματικότητα», γράφει η Ρ. Δούρου, παρατηρώντας ότι «οι Περιφέρειες καλούνται να δράσουν προωθητικά, ανοίγοντας δρόμους στη νέα, καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα», με στόχο την υπέρβαση προτύπων «στρεβλής ανάπτυξης και των μανιχαϊστικών προσεγγίσεων του παρελθόντος». «Στην Αττική για τον σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε σειρά πρωτοβουλιών- υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με δημόσιους φορείς, συνεργασίες με ιδιωτικούς», σημειώνει στο άρθρο της η περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη ενδεικτικά στην «πρόσφατη απονομή των βραβείων “Athens Startup Awards 2017” σε νέους επιχειρηματίες», ως παράδειγμα «των δυνατοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός φορέα επιχειρηματικότητας, όπως το ΕΒΕΑ».
Όλο το άρθρο της Ρένας Δούρου  “Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”
Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε συνάντηση όλων των Περιφερειαρχών της χώρας με αντικείμενο την περιφερειακή ανάπτυξη.  Αναγνωρίζεται έτσι ο κεντρικός ρόλος που οφείλει να παίξει ένα σύστημα διακυβέρνησης αποκεντρωτικό, με πραγματική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, μαζί με τους ανάλογους πόρους από την κεντρική εξουσία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικός ο διάλογος που αναπτύσσεται σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την «περιφερειοποίηση» (regionalization) ως μέσο εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας. Και τούτο γιατί οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαθέτουν ένα οργανικό πλεονέκτημα που αποτελεί ισχυρό εργαλείο στην αντιμετώπιση των σημερινών, απειλητικών για τη Δημοκρατία, φαινομένων της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας: αποτελούν τις βαθμίδες εξουσίας που βρίσκονται κοντύτερα στον πολίτη και τις αγωνίες του. Την ίδια στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, διαφθοράς αδιαφάνειας. Σήμερα λοιπόν οι Περιφέρειες της χώρας μας, καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο παράλληλα μέτωπα, το θεσμικό και το επιχειρηματικό στο πλαίσιο ενός νέου Οδικού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό μέτωπο, η μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου περνάει υποχρεωτικά μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προωθείται σήμερα από την κυβέρνηση. Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκαίρως καταθέσει τις σχετικές της προτάσεις στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος μας είναι η έννοια της μητροπολιτικότητας, από απλή αναφορά στον Καλλικράτη (στο άρθρο 210 περί Μητροπολιτικών Λειτουργιών) να αποκτήσει πραγματική λειτουργικότητα. Μόνο υπό την προϋπόθεση αυτή θα μπορέσουν οι Περιφέρειες να παίξουν τον οικονομικό και κοινωνικό τους ρόλο, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικά, και όχι στα χαρτιά, αποκεντρωμένης πολιτικής. Θα μπορέσουν, αναδεικνύοντας την ενότητα και τη συνέχεια της κρατικής πολιτικής, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά φαινόμενα κακοδιοίκησης που συνεπάγονται κατασπατάληση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού  – πάντα σε βάρος των πολιτών. Παράλληλα η κατοχύρωση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και ειδικότερα των Περιφερειών, σε κομβικούς τομείς όπως η χωροταξία, η πολεοδομία, κ.α., σε συνδυασμό με την οικονομική της αυτοτέλεια, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την επίλυση χρόνιων κακοδαιμονιών της ελληνικής Διοίκησης – γραφειοκρατία, διαφθορά, αναποτελεσματικότητα, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, ασαφές ρυθμιστικό πλαίσιο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει καταλυτικά και στο δεύτερο μέτωπο, την επιχειρηματικότητα. Οι Περιφέρειες καλούνται να δράσουν προωθητικά, ανοίγοντας δρόμους στη νέα, καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Υπερβαίνοντας τα πρότυπα στρεβλής ανάπτυξης και τις μανιχαϊστικές, μηχανιστικές προσεγγίσεις του παρελθόντος, να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που μέσα από συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς επιχειρηματικότητας, δίνει έμφαση, αφενός στην ανάταξη της ‘ραχοκοκαλιάς’ της οικονομίας μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφετέρου στην επιχειρηματικότητα των νέων.
Στην Αττική για το σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε σειρά πρωτοβουλιών – είτε πρόκειται για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με δημόσιους φορείς είτε για συνεργασίες με ιδιωτικούς. Η πρόσφατη απονομή των βραβείων ATHENS STARTUP AWARDS 2017 σε νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτόμων ιδεών, είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός φορέα επιχειρηματικότητας όπως το ΕΒΕΑ. Παράλληλα η σύσταση του συνεργατικού σχηματισμού για την ανάδειξη των βορείων προαστίων σε τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό, συνιστά άλλο ένα παράδειγμα αποτελεσματικής σύζευξης δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Γίνεται έτσι σαφές ότι ο νέος Οδικός Χάρτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που χαράσσεται από αυτά τα δύο μέτωπα, αφορά τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ήδη αλλάζει δραστικά τα δεδομένα στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Το πεδίο της δράσης της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών της χώρας μας οριοθετείται έτσι από την υποχρέωση να λειτουργήσουν ως εμβρυουλκοί, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάταξη, συνδέοντας αποτελεσματικά το σήμερα με το αύριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *