Είστε εδώ

Ραγδαίες εξελίξεις με το σκάνδαλο των υποκλοπών: Το ΣτΕ αποφάσισε να γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ στον Ανδρουλάκη τον λόγο της παρακολούθησής του και να του δοθεί ο φάκελος με το υλικό! Ώρα (μεγάλων) αποφάσεων για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

«Ηχηρό χαστούκι» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς μεταξύ άλλων τίθεται και ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε δεινή θέση πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και μια σειρά κορυφαίων κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ώρα (μεγάλων) αποφάσεων για Ανδρουλάκη

Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 465/2024 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία καλεί την ΑΔΑΕ να γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την εισαγγελική διάταξη αλλά και τον φάκελο με το υλικό που έχει συλλεγεί , έπειτα από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το Μάρτιο του 2021, η οποία αφαιρούσε τη δυνατότητα στους παρακολουθούμενους να ενημερωθούν για την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου από την ΕΥΠ.

Όπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην δικαστική απόφαση, «οι αρμόδιες εθνικές αρχές, στις οποίες παρασχέθηκε από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρόσβαση στα διατηρούμενα δεδομένα για τους προαναφερόμενους σκοπούς, οφείλουν, στο πλαίσιο των ισχυουσών εθνικών διαδικασιών, να ενημερώνουν σχετικά τα υποκείμενα των δεδομένων, εφόσον και από τη στιγμή που η ενημέρωση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις έρευνες που οι εν λόγω αρχές διεξάγουν».

Το ΣτΕ τονίζει επίσης στην απόφαση πως «η ενημέρωση του θιγόμενου προσώπου, μετά τη λήξη του μέτρου, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται πλέον ο σκοπός για τον οποίο αυτό επιβλήθηκε, αποτελεί απαραίτητο θεσμικό αντίβαρο, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, έναντι του ευρύτατου, κατά τα ανωτέρω, περιθωρίου εκτίμησης που διαθέτουν οι κρατικές αρχές να προβαίνουν σε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας των πολιτών, όταν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι το επιβάλλουν».

Κατά την απόφαση του ΣτΕ, «..η ρύθμιση αυτή, με την οποία θεσπίζεται η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος».

Πηγή: documentonews.gr /
Βαγγέλης Τριάντης

3 σχόλια στο “Ραγδαίες εξελίξεις με το σκάνδαλο των υποκλοπών: Το ΣτΕ αποφάσισε να γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ στον Ανδρουλάκη τον λόγο της παρακολούθησής του και να του δοθεί ο φάκελος με το υλικό! Ώρα (μεγάλων) αποφάσεων για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

  1. Καμιά μπούρδα θα βγει,όταν έπρεπε δεν έγινε Ξαφνικά το ΣΤΕ έπαθε κάτι?
    Σιγά μην άφηνε ο Μητσοτάκης και η συμμορία να μάθει την αλήθεια
    Οι υπόλοιποι έμαθαν, η τους βούλωσε το στόμα με υπουργεία και υφυπουργεία?

    1. Για να έρχεται τώρα το ΣτΕ και να επιτρέπει την ενημέρωση πάει να πει ότι έχουν κλείσει όλες οι τρύπες. Και όπως είχε πει και ο Μητσοτάκης πατήρ (ο επονομαζόμενος και “κάθαρμα”), μετά από λίγα χρόνια ποιος θα το θυμάται…

  2. Προφανως και η παρακολουθηση (και αλλων)ηταν για εκβιασμο και προφανως τα στοιχεια ή “χαθηκανε” ή ειναι για κουτσομπολες.Ωμως,καθε εναντιωση σ΄αυτην την μαφια ειναι χαστουκι για αυτα τα ρεμαλια και ελπιδα για την κοινωνια που ζει σε μια δυστοπια.1,35 μυρια υπογραφες υπερ αυτων που ανθιστανται στο βρωμικο παιγνιδι,λενε πολλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *