Είστε εδώ

Ραγδαίες αποκαλύψεις: Το έγγραφο που κατέθεσε η Intellexa στο ελληνικό ΥΠΕΞ για την απόκτηση άδειας εξαγωγής του Predator στο Σουδάν – Εκτεθειμένη ακόμα και σε διώξεις από το εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση

Στο πλούσιο υλικό που υπάρχει πλέον διαθέσιμο έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το Reporters United και έχει να κάνει με έγγραφο που κατέθεσε η Intellexa στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόκτηση άδειας εξαγωγής του Predator στο Σουδάν. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται καθαρά ότι η Intellexa θα ενεργήσει για λογαριασμό της Krikel

Ουσιαστικά το έγγραφο μας λέει πως οι δύο εταιρείες συνεργάζονται σε εξαγωγή λογισμικού υποκλοπών που αδειοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Για την εξαγωγή στο Σουδάν ξέραμε εδώ και μήνες αλλά τώρα ήρθε να προστεθεί και το επίμαχο έγγραφο.

Τον Απρίλιο του 2023, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στο Predator παραδέχθηκε ότι το λογισμικό παρακολούθησης έγινε εξαγωγή από την Ελλαδα στο Σουδάν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος έριξε την ευθύνη στην εταιρεία Intellexa, λέγοντας πως εκείνη ήταν που εξήγαγε το κακόβουλο λογισμικό. Όταν του επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε την άδεια , ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως το κράτος δεν είχε γνώση για το επίμαχο λογισμικό, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξαπατήθηκε. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τέλος, υποστήριξε ότι η λειτουργία του Predator απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση όταν έγινε γνωστός ο λόγος που χρησιμοποιείται το λογισμικό.

Mε βάση την έκθεση του Citizen Lab (2021) τα ίχνη του Predator είχαν εντοπιστεί σε χώρες όπως το Ομάν, η Αρμενία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και φυσικά η Ελλάδα.

Με νέα έκθεση του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας (στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Reporters United στο πλαίσιο των Predator Files), εντοπίστηκαν και άλλες χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Αγκόλα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μογγολία και το Καζακστάν.

Το παζλ των πολλών κομματιών όμως συνεχίζεται να συμπληρώνεται και η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να ολοκληρώσει άμεσα τις έρευνες και να αποδώσει ευθύνες στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Με πληροφορίες από in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *