Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ραγδαία εξέλιξη που αλλάζει το ρου των πραγμάτων στην ΕΕ: Μελανσόν – Σοσιαλιστές – Κομμουνιστές και Πράσινοι συμφώνησαν για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου! Φαβορί για πρωτιά το κοινό μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς στη Γαλλία

Ραγδαία εξέλιξη που αλλάζει το ρου των πραγμάτων στην ΕΕ: Μελανσόν – Σοσιαλιστές – Κομμουνιστές και Πράσινοι συμφώνησαν για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου! Φαβορί για πρωτιά το κοινό μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς στη Γαλλία

«Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν»! Κοινό μπλοκ της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στη Γαλλία.

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το σχηματισμό μιας συμμαχίας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό Franceinfo το στέλεχος του LFI Αντριέν Κατενάνς.

«Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν και μπορούμε να το πράξουμε με μια κυβερνητική πλειοψηφία για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Κατενάνς.

Όπως αναφέρει η Liberation σήμερα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την κοινή κάθοδο των αριστερών κομμάτων σε 70 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο την οποία συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρώσει και να εγκρίνει το Εθνικό συμβούλιο του Σοσιαλιστικό κόμματος.

Το LFI είχε συνάψει νωρίτερα παρόμοιες συμφωνίες με τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο υπό την ηγεσία του ηγέτη του LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο Μελανσόν έχει δηλώσει πως θέλει να είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση και ελπίζει να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα, να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου και να εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματός του που είναι υπέρ των επιχειρήσεων.

«Μαζί, ας γράψουμε ιστορία κερδίζοντας αυτές τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο κομμουνιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φαμπιέν Ρουσέλ, τονίζοντας ότι «στις 3 Μαΐου 1936, το Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και στις 3 Μαΐου 2022, ερχόμαστε μαζί σε μια Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση».

Με την επίτευξη της συμφωνίας φαίνεται να επιτυγχάνεται η επιδίωξη του γαλλικού ΚΚ να έχει δική του ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση εξασφαλίζοντας έτσι πολιτική αναγνωρισιμότητα αλλά και κρατική επιχορήγηση.

Από την άλλη ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων με τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της προσέγγισης των Ρεπουμπλικανών στην προεδρική πλειοψηφία, μετά το σχετικό κάλεσμα του Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Τέλος τα Ηλύσια Πεδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι η τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγμένου προέδρου, που σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης θητείας του, θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου.

Πηγή: avgi.gr

Leave a Reply

14 − one =

Top