Είστε εδώ

Ρ. Δούρου: Η Λερναία Ύδρα του ναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σηκώνει ξανά τα πολλά της κεφάλια – Χρειαζόμαστε ισχυρά αναχώματα Μνήμης

Άκρως «παιδαγωγικό» και «χρήσιμο εργαλείο κατά της άγνοιας, της λήθης, υπέρ της Ιστορίας και της ζωής», χαρακτήρισαν το βιβλίο της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου με τίτλο «Πέντε ομιλίες για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Μάριος Σούσης και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, κατά την παρουσίαση του, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Ελένης Τσερεζόλε, στη Στοά του Βιβλίου.
Το βιβλίο έχουν προλογίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, Reuven Rivlin, αποσπάσματα των οποίων ανέγνωσε η ηθοποιός, Ιωάννα Μαυρέα, όπως και κείμενα του βιβλίου.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Μας επιβάλλει διαρκή εγρήγορση, η ιερή μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των Εβραίων που πλήρωσαν με τη ζωή τους, στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί, τη δραματική μετατροπή της Ευρώπης από γενέθλιο τόπο της ελευθερίας και της δημοκρατίας “σ’εργαστήρι θανάτου”». Επισημαίνει δε ότι το βιβλίο με τις συλλογές των χαιρετισμών της Ρ.Δούρου αποτελεί, «πολύτιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της μνήμης και της ιστορίας», όπως και κάθε τι που συμβάλλει «όχι μόνο για να μην ξεχάσουμε αλλά και για να δίνουμε καθημερινά την απάντηση που αρμόζει στους νοσταλγούς και τους εκφραστές του απεχθούς αυτού παρελθόντος…».
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν (Ρουβί) Ριβλίν καλωσόρισε την έκδοση ως «πολύτιμη συμβολή στη μνήμη της τραγικής ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. Εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο της Ρ. Δούρου όπως και στον πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση που με «σταθερή προσήλωση προάγουν την εκπαίδευση και τη μνήμη» κατά το ολοκαύτωμα,για το οποίο όπως τόνισε «εμείς οι Εβραίοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως συνέβη αυτή η απεχθέστατη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας ώστε να διασφαλίσουμε ότι: ποτέ ξανά».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης διευκρίνισε ότι το βιβλίο περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς που εκφώνησε η περιφερειάρχης στις εκδηλώσεις των τελευταίων 5 ετών για την ετήσια Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ( 27 Ιανουαρίου) οι οποίες συνδιοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και την περιφέρεια Αττικής, «με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων, ειδικά σήμερα που αναβιώνει στην Ευρώπη ο φασισμός που την αιματοκύλισε…».
Η περιφερειάρχης αφού διευκρίνισε ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης, έγινε την 9η Μαΐου με αφορμή την 74η επέτειο, της ημέρας της Ευρώπης και ημέρας της νίκης κατά του φασισμού, τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί «ηθικό χρέος, προσωπική υποχρέωση και επιβεβλημένο καθήκον, από σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στους Εβραίους γείτονες που χάθηκαν και στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος, σε όλους εκείνους που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, γιατί είχαν διαπράξει το αποτρόπαιο έγκλημα να γεννηθούν».
Υπογράμμισε ότι στις ημέρες μας ο σεβασμός δεν αρκεί αφού η Λερναία Ύδρα του ναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σηκώνει ξανά τα πολλά της κεφάλια και αναγάγει το ζήτημα σε οικουμενική υπόθεση, ενός αγώνα που αφορά τη γνώση, τη δράση. Έναν αγώνα που αφορά πρωτίστως, την Ευρώπη, την ήπειρο του διαφωτισμού αλλά και του Ολοκαυτώματος. Για τον λόγο αυτό πρόσθεσε «έχουμε όλοι την υποχρέωση της ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων» και με εφαλτήριο την καθιερωμένη Ημέρας Μνήμης, να δώσουμε τις απαντήσεις «στον ιστορικό αναθεωρητισμό, που χωρίς αιδώ επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορική πραγματικότητα».
Ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ισχυρά αναχώματα Μνήμης, που να αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους. Γιατί με το να τους διδάσκουμε την αλήθεια του Ολοκαυτώματος τους καθιστούμε κοινωνούς της γνώσης και θεματοφύλακες της μνήμης. Καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τα καλύτερα αντίδοτα κατά του ναζισμού και του αντισημιτισμού, «που σήμερα τολμούν, και εδώ, σε μια χώρα που έχει ματώσει στη Βιάννο και τα Καλάβρυτα, να σηκώνουν κεφάλι, να βρίσκονται στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, να βεβηλώνουν μνημεία και τάφους». Πρέπει τόνισε κλείνοντας «να ενσταλάξουμε στους νέους γνώση και μνήμη, για το αύριο του τόπου, το αύριο της Ευρώπης».
«Το “ποτέ ξανά” διασφαλίζεται μόνο μέσα από την παιδεία», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο γεν. γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην Αθήνα, Ζοζέφ Νιζάν, συγχαίροντας τη Ρ.Δούρου για την συμβολή της στην «διατήρηση και στην ανάδειξη της πολιτικής σημασίας της της μνήμης, στον αγώνα κατά του ανερχόμενου φασισμού. Πρότεινε δε να διαβάσουν όλοι οι Εβραίοι το βιβλίο, ενώ ο κ. Σούσης αφού εξήρε τον «παιδαγωγικό» χαρακτήρα του πρότεινε να διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία ως ο «επαγωγικότερος τρόπος» μάθησης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για όσα βίωσε τότε ο «εβραϊκός λαός των 18 εκατ. της Ευρώπης με συνέπεια τη βίαιη και με μαρτυρικό τρόπο μείωση του κατά το ένα τρίτο». Αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε ότι διαμηνύει το «καθήκον ευθύνης απέναντι στην ιστορία και στη νέα γενιά», αλλά και τη «συνενοχή στο σήμερα και το χθες που υποδηλώνει η παθητικότητα και η αδιαφορία» στο έγκλημα που υπέστησαν 6 εκατ. άνθρωποι μεταξύ των οποίων 1,5 εκατ. παιδιά και 67.000 Έλληνες Εβραίοι. Μεταξύ τους και ο πατέρας του και η 12χρονη ξαδέλφη του, ενώ ο ίδιος διέφυγε έγκαιρα χάρη στη μέριμνα της μητέρας του «με τη βοήθεια αντιστασιακών». Ο κ. Σούσης μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες του 9ημερου ταξιδιού μεταφοράς των αιχμαλώτων Εβραίων προς το Άουσβιτς (11/4/1944) με τρένο από το Ρουφ. «Σε κάθε βαγόνι χωρητικότητας 30-32 ατόμων ήταν στοιβαγμένοι ανά 70-80 με ένα σακί σταφίδα να τρέφονται και ένα βαρέλι για τις ανάγκες τους». Κλείνοντας πρότεινε τη διαμόρφωση σε μικρό μουσείο μνήμης, ενός εγκαταλελειμμένου παρόμοιου βαγονιού στο Ρουφ.
Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και τον πρόεδρο της Βουλής, ο Δημήτρης Σεβαστάκης. Επίσης παρέστη η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας, η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, ο διευθυντής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο διοικητής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, η καθηγήτρια ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ειρήνη Λαμπράκη – Πλάκα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Σχινάς, οι αντιπεριφερειάρχες: Ερμίνα Κυπριανίδου, Σοφία Κορωναίου, Ελισσάβετ Τασούλη, Χρ Καπάταης, Χρ. Καραμάνος, Ν. Αναγνωστόπουλος, Π. Χατζηπέρος, Σπ Τζόκας καθώς και άλλοι υποψήφιοι ή μη περιφερειακοί – δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *