Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Ξεβράκωμα” … από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. “Η Ελλάδα προτελευταία στις πρόσθετες δαπάνες στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού! Μόλις 15 δολάρια ανά άτομο” (αλλά πρώτη στα voucher…)

“Ξεβράκωμα” … από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. “Η Ελλάδα προτελευταία στις πρόσθετες δαπάνες στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού! Μόλις 15 δολάρια ανά άτομο” (αλλά πρώτη στα voucher…)

Σύμφωνα με ανάλυση που καταγράφει τα επιπλέον χρήματα που ξόδεψαν οι χώρες για τα συστήματα υγείας τους εξαιτίας της πανδημίας, που διεξήχθη από την νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο τα εθνικά συστήματα υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ανταποκρίνονται στην πανδημία του COVID-19 (HSRM), ανάμεσα σε 24 χώρες που αξιολογούνται για τις πρόσθετες δαπάνες που έχουν καταβάλλει με αφορμή την εμφάνιση της πανδημίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την … προτελευταία θέση.. Και μάλιστα όπως επισημαίνεται οι περισσότερες πρόσθετες δαπάνες λόγω κορονοϊού στη χώρα μας, προήλθαν από δωρεές ιδιωτών!…

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, τα στοιχειά της οποίας προκύπτουν βάση των οικονομικών δεδομένων του 2017 αλλά και στοιχεία για τον πληθυσμό που έχουν στη διάθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη για το 2020, η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής μόλις 15 δολάρια ανά άτομο, την ώρα που η Λιθουανία που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Όπως διευκρινίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, στην Ελλάδα οι πρόσθετες δαπάνες που διατίθενται για την υγεία προέρχονται κυρίως από δωρεές ιδιωτών.

Επιπλέον, για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό πόσα επιπλέον χρήματα ξόδεψε η κάθε χώρα στο σύστημα υγείας της μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, γίνεται μία σύγκριση με τις τυπικές κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη βάση των στοιχείων του 2017.

Οι επιπλέον δαπάνες λοιπόν, στην Ελλάδα για την υγεία για την αντιμετώπιση του COVID-19 ανέρχονται μόλις στο 1,1% σε σχέση με τις τυπικές κρατικές δαπάνες.

Πηγή: documentonews.gr

4 thoughts on ““Ξεβράκωμα” … από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. “Η Ελλάδα προτελευταία στις πρόσθετες δαπάνες στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού! Μόλις 15 δολάρια ανά άτομο” (αλλά πρώτη στα voucher…)

  1. Μπορείτε να μας δώσετε την επίσημη πηγή του άρθρου σας από έγγραφο του ΠΟΥ;

  2. Δεν ειναι αναφορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, αλλά ένα πρώτο Covid 19 health system report monitor της ευρωπαϊκής ένωσης. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν:

    Please note that this is a work in progress. These data were NOT provided by Member States and therefore should not be considered as official statistics. If you think any of these data do not accurately reflect the reality in a particular country and would like to suggest revisions, please email [email protected].

    Comparing health spending across countries at this stage is tricky and these estimates should be interpreted with caution

Leave a Reply

2 × four =

Top