Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Τυφώνας” Κοτζιά χτύπησε στον μεταμεσονύχτιο ΣΚΑΙ: ” Είπαν ψέματα Καραμανλής (2 φορές) και Μπακογιάννη (9 φορές) οτι έβαλαν βέτο στο Βουκουρέστι ενώ δεν έβαλαν! Ανεκδιήγητες δηλώσεις από Παναγιωτόπουλο – Δένδια, δεν προσέχουν τι λένε …”

“Τυφώνας” Κοτζιά χτύπησε στον μεταμεσονύχτιο ΣΚΑΙ: ” Είπαν ψέματα Καραμανλής (2 φορές) και Μπακογιάννη (9 φορές) οτι έβαλαν βέτο στο Βουκουρέστι ενώ δεν έβαλαν! Ανεκδιήγητες δηλώσεις από Παναγιωτόπουλο – Δένδια, δεν προσέχουν τι λένε …”

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, παραχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη με τη Βόρεια Μακεδονία, ισχύει ήδη και διάβασε άρθρα της εξηγώντας το erga omnes. Άφησε αιχμές για τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση λέει ονομασίες ως προς το erga omnes, αφού αυτό εφαρμόζεται ήδη». «Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί», σημείωσε.

Επισήμανε τον κίνδυνο ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

Για το αν έχει ακόμη μέσα του την αίσθηση της πικρίας, ότι εκείνη τη κρίσιμη στιγμή τον Οκτώβριο του 2018, μόλις υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας είχε να διαλέξει ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, και διάλεξε τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Όχι, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να εκλαϊκεύσουμε γιατί είναι επιτυχία η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οφελεί τη χώρα, και επιλέξαμε να μη το κάνουμε αυτό για να μη στεναχωριέται κάποιος άλλος και αυτό κοστίζει μέχρι σήμερα».

Σημείωσε πως «δεν είναι σωστό η Ελλάδα επισήμως να λέει τις ερμηνείες που θέλουν οι πιο εχθρικοί κύκλοι στα Σκόπια να πουν για τη συμφωνία που απορρίπτουν. Έχουμε ένα δίδαγμα. Βγήκαν από το Βουκουρέστι ο Καραμανλής με τη Μπακογιάννη το 2008, είπαν ότι έβαλαν βέτο ενώ δεν έβαλαν. Το είπε δύο φορές ο κ. Καραμανλής και 9 φορές η κ. Μπακογιάννη, μας στείλανε στο Δικαστήριο και το 2011 χάσαμε το Δικαστήριο που δυσκολεύει πια όλες τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα, η οποία στηρίζεται πάνω σε μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. 

«Υπάρχουν δύο δηλώσεις που με στενοχωρούν από υπουργούς της ΝΔ και θα χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους. Η πρώτη είναι του υπ. Εθνικής Άμυνας ο οποίος λέει: «ε και τι έγινε; Οι Τούρκοι και οι Γάλλοι είναι στο Οικόπεδο 7 (της Κύπρου) για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι έτσι. Οι Γάλλοι είναι εκεί με συμφωνία με τη Κυπριακή Δημοκρατία και κάνουν εξόρυξη και η φρεγάτα τους είναι σε συμφωνία που είχαμε κάνει από παλιά για να προασπιστεί την εξόρυξη ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν καινούργια κατοχή ως η σύνηθες κατοχική δύναμη στη περιοχή. Δεν μπορεί να λες ότι και οι δύο είναι για τα συμφέροντά τους» καθώς ο ένας είναι σύμμαχος (Γαλλία) και έρχεται προσκαλεσμένος ενώ ο άλλος είναι κατοχικός (Τουρκία) και δεν είναι το ίδιο πράγμα. 

Κατηγόρησε τον κ. Δένδια για μια συνέντευξη που έδωσε στη κρατική τηλεόραση για σοβαρά ζητήματα, ο οποίος είπε γελώντας ότι «οι Τούρκοι -σαν να είναι οι βλάκες- πήγαν στο Οικόπεδο 7 -δηλαδή παραβίασαν τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου- στην άκρη που είναι οι λάσπες, ενώ το αέριο βρίσκεται εκεί που γίνεται η εξόρυξη από τους Δυτικούς». «Και λέω εγώ τώρα, εάν οι Τούρκοι (μιλάω υποθετικά) μπαίνανε στη νότια Εύβοια  στη Κάρυστο θα γελάσουμε επειδή δεν πήγαν στο Βασιλικό που είναι τα μεταλλεία; Είναι δυνατόν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να μιλάει με αυτό το τρόπο; Έρχεται μετά από δύο μέρες ο υπουργός Άμυνας και λέει ότι «είναι αμφίσημη η θέση του βάθους του οικοπέδου 7». Πρέπει να είναι πιο προσεχτική και μελετημένη η κυβέρνηση και αυτά που λένε καταγράφονται από την απέναντι πλευρά (Τουρκία)», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς

«Ονειρεμένη εικόνα τα ελληνικά F-16 πάνω από τα Σκόπια»

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «ονειρεμένη εικόνα» την πτήση ελληνικών F-16, την ημέρα που «οι Τούρκοι έμπαιναν στο οικόπεδο 7 (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας)». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τι καλά κάναμε!». Έτσι, απομακρύνθηκε -όπως είπε- «η τουρκική δαγκάνα πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία».

«Η Ε.Ε. δεν έθεσε θέμα επίλυσης του Σκοπιανού»

«Ήταν σαφές ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ήθελε να λύσει το ζήτημα γιατί αυτό ήταν η ταυτότητά του» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. ποτέ δεν έθεσε θέμα επίλυσης του Σκοπιανού. Σημείωσε ότι η συμπεριφορά τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει χώρες που πρότειναν ανταλλάγματα στην Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού. «Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως δεν μπορούσαν να πιέσουν την -τότε- ελληνική κυβέρνηση».

«Ανατρέψαμε το Κυπριακό»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι κατάφερε να «ανατρέψει» το ζήτημα, θέτοντας εκ νέου το κομμάτι των εγγυήσεων στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. Αποκάλυψε ότι ο κ. Άιντε δεν ήθελε να αλλάξει το καθεστώς των εγγυήσεων και ο Νίκος Κοτζιάς τού έφερε ιστορικό παράδειγμα εισόδου της Νορβηγίας στην Κοινωνία των Εθνών στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Μεγάλη χαμένη η Δύση στη Συρία»

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαμένη» τη Δύση στη Συρία, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας. Επίσης, είπε ότι νικήτρια ήταν η Ρωσία, δευτερευόντως το Ιράν και ελάχιστα η Τουρκία. Ο ίδιος είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε εκτός ελέγχου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κάνει ό,τι κάνει με το βλέμμα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

«Ο Ερντογάν παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης» και αποκάλεσε «ανεξέλεγκτο» τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να εστιάσει στον «πραγματικό κίνδυνο». «Ο στόχος του Ερντογάν και όλων να φύγει ο Ασαντ, δεν επετεύχθη. Νικητές, κυρίως ο Πούτιν και σε δεύτερο βαθμό ο Ασαντ και πιο πίσω το Ιράν και περιορισμένα ο Ερντογάν», είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε πως χαμένη στην υπόθεση είναι η Δύση, καθώς βρίσκεται σε υποχώρηση το Κουρδικό στοιχείο. Πρόσθεσε ότι ο Τράμπ τα κάνει όλα αυτά για να κερδίσει τις εκλογές στη χώρα του. Τόνισε επίσης για τη Συρία, ότι ο Ερντογάν δεν πήρε όλα αυτά που ήθελε, αλλά αποδιοργάνωσε το Κουρδικό σημείο από τη περιοχή.

«Η Ρωσία δεν μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα το 2015»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ταξίδι του, το 2015, στη Ρωσία και αποκάλυψε ότι -ειλικρινώς- ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως, τότε, δεν μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας οικονομικά. Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι ζητήθηκε από τη Μόσχα η εκτύπωση δραχμών.

«Τα δύο μειονεκτήματα του Βαρουφάκη»

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και δάσκαλος, «έχει τα πλεονεκτήματα του Αγγλοσάξονα δασκάλου» και ότι ξέρει πολύ καλά τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα «δύο μειονεκτήματα» που έχει ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα είναι ότι δεν ξέρει από αριθμούς» και το άλλο ότι «δεν ξέρει από ευρωπαϊκά» και αυτά τα δύο handicap έπρεπε να τα λάβει υπόψιν του.

Για το περίφημο δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά δεν ήμουν στις επιλογές, ταξίδευα και προσπαθούσα να φροντίσω την ελληνική εξωτερική πολιτική και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

«Το διαφορετικό δεν είναι εχθρικό»

Ως επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μεγαλώσει», αλλά «θέλουμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα, πέρα από τα εσωκομματικά του καθένα, πώς θα συνεργαστούμε για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα της χώρας». Είπε, δε, με νόημα πως «το διαφορετικό δεν είναι εχθρικό».

Έτσι, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς και τόνισε ότι αν το κόμμα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου για τον Δήμο Αθηναίων, τότε εκείνος θα επικρατούσε του Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρώην ΥΠΕΞ στο skai.gr

Leave a Reply

Top