Είστε εδώ

(LIVE) Κατάμεστο το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου στο “ραντεβού” του Αλέξη Τσίπρα με την μεγάλη προοδευτική συμμαχία

Στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου θα λάβει χώρα η Πανελλαδική Συνάντηση για τη «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη», με σκοπό τη συσπείρωση και συγκρότηση ενός δυνατού προοδευτικού πόλου, ικανού να θέσει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και να σταθεί εμπόδιο στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη που αποδεικνύονται καθημερινά τοξικές για τις κοινωνίες.

Το ραντεβού έχει δοθεί στο Γαλάτσι, στις 18.00, ενώ στη συνάντηση θα απευθύνει κεντρική ομιλία ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τον Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα μιλήσουν και οι:
Αδαμίδης Γιώργος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
Κατριβάνου Bασιλική, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κατσέλη Λούκα, πρώην υπουργός (παρέμβαση μέσω video)
Κουτσονάσιος Χρήστος, «ΠΡΑΤΤΩ»
Μπίστης Νίκος, πρώην υφυπουργός, Γέφυρα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία
Παναγιώτου Παναγιώτης, δημοσιογράφος, Γέφυρα
Πενταγιώτη Νατάσα, Κίνηση Πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ»
Ραγκούσης Γιάννης, πρώην υπουργός
Ρεπούση Μαρία, πρώην βουλευτής, Γέφυρα
Ρώσσης Λάμπρος, εκπρόσωπος «Χάρτα 19»
Τζουμάκας Στέφανος, πρώην υπουργός

*Σημειώνεται επίσης ότι, σήμερα Σάββατο, στον σταθμό του ηλεκτρικού “Πευκάκια” επί της οδού Ηρακλείου θα υπάρχουν πούλμαν για τη μεταφορά του κόσμου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Τα πούλμαν θα κινούνται από τις 17.00 έως τις 18.30 και με τη λήξη της εκδήλωσης θα επιστρέφουν πάλι στον σταθμό Πευκάκια.

Ένωση δυνάμεων απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τα κύρια δίλημματα στη σύγκρουση των δυνάμεων «της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής» με τις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς», όπως συχνά τονίζει. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας -κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)- είχε χαρακτηρίσει ως καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης τυχόν συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά, την οποία μπορεί να πυροδοτήσει η εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να αποτρέψουν αυτήν την εκλογή, αναφέροντας τα παρακάτω:
«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε ως εξής:
«Την επομένη μέρα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

Η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό μέτωπο

Όπως τόνιζε σχετικά η τελευταία απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα «η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους για μια σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Σε αυτή τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες, όπως η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συγκεντρώνει δυνάμεις που θέλουν να πορευθούν μαζί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Δυνάμεις δηλαδή «που αγκαλιάζουν την Αριστερά, τους Πράσινους και τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού».

Ως εκ τούτου, όπως τονίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς να υποστέλλει τη ριζοσπαστική κινηματική του προσέγγιση και χωρίς να απεμπολεί τίποτα από τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του, οφείλει να συμβάλλει στη συγκρότηση του αριστερού – προοδευτικού πόλου. Μαζί με όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες θέλουν, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να εμβαθύνουν τις ιδρυτικές δημοκρατικές αξίες της και ταυτόχρονα να αντιστρέψουν τον μονόδρομο της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Εδραιώνοντας το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” σε μια βάση που θα αντιστοιχεί στα σημερινά δεδομένα και θα το καθιστά περιουσία όλων των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και ελκυστικό για τους άλλους λαούς».

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η εν λόγω απόφαση, θέτει ως βασικούς στόχους:

1. Την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Την καταπολέμηση της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και της εργασιακής φτώχειας, ιδιαίτερα των νέων. Τη συστηματική καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία. Την αύξηση των πραγματικών μισθών. Τις συλλογικές συμβάσεις με ρήτρα σύγκλισης στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το ωράριο και τον κατώτατο μισθό. Την πλήρη εργασιακή προστασία του γονιού. Τη φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας νέας φορολογικής πολιτικής.

2. Τη συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τους κράτους πρόνοιας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την επαναθεμελίωση των δομών του κοινωνικού κράτους στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, διατηρώντας και δυναμώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους, καθώς και τη δωρεάν και χωρίς διακρίσεις παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.

3. Τη δημοκρατική θωράκιση των θεσμών και των διαδικασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την συνέχιση της πορείας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό προϋποθέτει ουσιαστική κινητοποίηση για την κατάργηση της λογικής του νεοφιλελεύθερου προτάγματος ως μονόδρομου, όπως και όλων των πολιτικών που τη συνοδεύουν. Τη λήψη θετικών δημοκρατικών μέτρων υπέρ των πολιτών με πρώτη την ενίσχυση των αποφασιστικών λειτουργιών του μοναδικού εκλεγμένου θεσμού της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την υποστήριξη κινημάτων και πρωτοβουλιών των Ευρωπαίων πολιτών που εκφράζονται μέσω δημοψηφισμάτων, συλλογής υπογραφών ή όπως αλλιώς επιθυμούν. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους των ευρωπαίων πολιτών και όχι στους τεχνοκράτες .Την αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σημασίας, στους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους των ευρωπαίων πολιτών και όχι στους τεχνοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες για κοινό Υπουργό Οικονομικών αλλά και Κοινό Υπουργό Κοινωνικής συνοχής που θα ελέγχονται από το Ευρωκοινοβούλιο. Την ενίσχυση των ελεγκτικών και εκτελεστικών εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου. Τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΚΤ. Την αλλαγή στο ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς και ειδικά στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

4. Την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής φιλειρηνικής, πολυδιάστατης, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δημοκρατική βούληση κάθε λαού. Την αποφασιστική παρέμβαση για να επανέλθει η ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά και παντού στον κόσμο. Την ανάληψη σοβαρών και διαρκών θεσμικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών εξοπλισμών εντός και εκτός της Ε.Ε, ενώ παράλληλα να εργαστεί για την ενίσχυση του κινήματος ειρήνης, των κινήσεων πολιτών και κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξάλειψη των πυρηνικών εξοπλισμών.

5. Μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, που να περιέχει:

Α) Ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στις χώρες από όπου γεννώνται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Β) Πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και των άλλων διεθνών Συνθηκών για τους πρόσφυγες, νόμιμες οδοί μετανάστευσης στο πνεύμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε στο Μαρακές.

Γ) Μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και της συνευθύνης μεταξύ των Κρατών-μελών, μέσω ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών.

6. Την ενίσχυση του κινήματος ειρήνης, των κινήσεων πολιτών και κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξάλειψη των πυρηνικών εξοπλισμών.

7.Την πλήρη απάλειψη των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, την δεσμευτικότητα της χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων και την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας Χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας των Θεσμών της Ε.Ε. Τη διασφάλιση της δεσμευτικότητας εφαρμογής της Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

8.Την καταπολέμηση της πατριαρχίας και την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής

9. Έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια κοινή φορολογική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ. Την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με στόχο το διαμοιρασμό της ευθύνης και του ρίσκου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΖ και της ΕΕ και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με ενσωμάτωση πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (ανεργία, ποσοστό φτώχειας, ύψους μισθού).

10. Τη συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος με ευρεία διεύρυνση των όρων του πλαισίου της Συμφωνίας των Παρισίων.

11. Δεσμευτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, καθώς και την αξιοποίηση φυσικών πόρων χωρίς χρήση καταστροφικών μεθόδων.

12. Την προστασία των πολιτών από τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων και άλλων ουσιών που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία.

13. Μια πανευρωπαϊκή «Συμφωνία για τα δικαιώματα των ζώων». Την υιοθέτηση νόμων για την πρόληψη υπέρ της ευζωίας κάθε ζώου.

14. Μία πανευρωπαϊκή Συμφωνία για τη φορολόγηση των GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft), των γιγάντων δηλαδή του διαδικτύου που ελέγχουν την παραγωγή και ροή του πληροφοριακού συστήματος και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *