Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Ούτε στα όνειρα της αντιπολίτευσης τέτοια συμφωνία”! Κοτζιάς: Κι εγώ θα ήθελα να λέγονται Βόρεια Αλάσκα αλλά οι διεθνείς συμφωνίες θέλουν συμβιβασμούς – Η Ελλάδα κερδίζει στα σημεία που την ενδιέφεραν

“Ούτε στα όνειρα της αντιπολίτευσης τέτοια συμφωνία”! Κοτζιάς: Κι εγώ θα ήθελα να λέγονται Βόρεια Αλάσκα αλλά οι διεθνείς συμφωνίες θέλουν συμβιβασμούς – Η Ελλάδα κερδίζει στα σημεία που την ενδιέφεραν

«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας- που διεξήχθη σήμερα υπό τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών- με μία συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στρατηγικής υλοποίησής της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά για το news247.gr, ο κ.Κοτζιάς έκανε εκ νέου λόγο για ένα συμβιβασμό από τον οποίο όμως η Ελλάδα κερδίζει στα κρίσιμα σημεία που την ενδιέφεραν. “Σήμερα καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το βάθος και το εύρος των κερδών της Ελλάδας από αυτή τη διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα δεν τα κέρδισε σαφώς όλα. Να σας περιγράψω εγώ συμφωνίες που να ξυπνάω το πρωί και να λέω πω πω όλα τα πήρα, αλλά αυτές είναι ωραίες συμφωνίες με τον εαυτό μας. Όταν κάνεις διακρατικές συμφωνίες κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις” είπε χαρακτηριστικά.

Στην αντιπολίτευση ούτε στο όνειρο τους τέτοια συμφωνία” σχολίασε μάλιστα ο κ.Κοτζιάς, αναφέροντας ότι η Ελλάδα πήρε καίρια σημεία για εκείνη και η άλλη πλευρά πήρε επίσης ορισμένα θέματα που ήθελε. “Χωρίς συμβιβασμούς δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες“, επανέλαβε και είπε χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει σπίτι με τσάμπα νοίκι“.

Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών το όνομα είναι γενικής ισχύος. “Δεν είχαμε πάρει το erga omnes από το 2008 και αυτό που διεκδικούσαν όλες οι κυβερνήσεις στη συνέχεια ήταν erga omnes στο εξωτερικό όχι στο εσωτερικό” είπε και πρόσθεσε: “Όποιος δε ζητούσε erga omnes για το εσωτερικό αποδεχόταν το όνομα της Μακεδονίας στο εσωτερικό. Εάν το όνομα στο εσωτερικό ήταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, ποια ήταν τα παράγωγα στην υπηκοότητα και γλώσσα;” Έκανε συνεπώς λόγο για “πονηράδες” προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς όπως είπε δεχόντουσαν να λέγεται Μακεδονία στο εσωτερικό και δε μιλούσαν για εθνικότητα και γλώσσα.

Ο κ.Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι η συμφωνία βάζει τέρμα στον αλυτρωτισμό, καθώς γίνονται αποδεκτά τα υπάρχοντα σύνορα χωρίς διεκδικήσεις.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θεωρούσαν τρία ζητήματα σημαντικά: Το όνομα, που άλλαξε με τη συμφωνία, το απαραβίαστο των συνόρων για το οποίο η συμφωνία των Πρεσπών αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο και την μη ύπαρξη μειονότητας στην Ελλάδα. Το τελευταίο, είπε, διασφαλίζεται με την αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος της γείτονος (το οποίο όπως τόνισε ο κ.Κοτζιάς καρφώνοντας το ΚΙΝΑΛ είχε παραμείνει με την ενδιάμεση συμφωνία) έλεγε ότι υπάρχουν μειονότητες στις γειτονικές χώρες και τώρα θα λέει ό,τι και το άρθρο 118 του ελληνικού Συντάγματος για τον απόδημο ελληνισμό.

Ως προς τη χρήση του όρου Μακεδονία είπε: “Δεν ξέρουμε ότι υπάρχει η μεγάλη επαρχία του Λουξεμβούργου στο Βέλγιο; Έχουμε δει πολλούς πολέμους μεταξύ τους; Αυτά είναι μεταφυσικές“.

Μάλιστα δήλωσε: “Μου αρέσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία; Όχι, εγώ θα ήθελα να λέγονται βόρεια Αλάσκα. Θα επέλεγα το Βόρεια Μακεδονία; Όχι, ελάτε όμως που ήταν ήδη συμφωνηθέν το σύνθετο όνομα που να συμπεριλαμβάνει το Μακεδονία. Ο όρος υπήρχε εδώ και δεκαετίες στις διαπραγματεύσεις και θεωρώ ανήθικο αυτοί που έδωσαν τα τετελεσμένα να παριστάνουν τους οπαδούς ενός ονόματος που δε θα έχει το Μακεδονία”. Ζήτησε μάλιστα να του δείξει κάποιος πότε ζήτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις erga omnes με αλλαγή συντάγματος δηλαδή και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

“Ξαφνικά η γλώσσα που όπως άκουσα σήμερα την είχαν δώσει απ το 1945 έγινε κατηγορούμενη ασχημομούρα” είπε ο κ.Κοτζιάς επιμένοντας στο θέμα αυτό: “Όλοι αυτοί που δεν αντέδρασαν στην αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας εδώ και χρόνια, μας κατηγορούν που βρήκαμε τετελεσμένο. Κι εμένα δε μου αρέσει να λέγεται έτσι η γλώσσα τους, αλλά έλα που την αναγνώρισαν άλλες κυβερνήσεις” ενώ κάρφωσε το Γιώργο Μπαμπινιώτη λέγοντας “ξέρω κάποιον φιλόλογο που πάει να κρυφτεί πίσω από τις αμαρτίες της εποχής” και επιμένοντας ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία έναν ειρηνικό συμβιβασμό και κάλεσε όσους διαφωνούν “να μας πουν αν πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ανοίξουμε πόλεμο στην περιοχή“, ενώ τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να λύνει τα προβλήματα σε αντίθεση με ορισμένους, που -όπως είπε- θέλουν να παραμένουν τα προβλήματα για να έχουν οι ίδιοι λόγο ύπαρξης. ” Κάποιοι δε θέλουν λύση γιατί θρέφονται από τη μη λύση” είπε χαρακτηριστικά.

Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε” είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Απάντησε όμως και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί αναγνώρισης μακεδονικού έθνους. “Λένε, εάν δώσεις ιθαγένεια έχεις δώσει εθνότητα. Ερώτημα: Πως τη λέμε την ελληνική γηγενή ομογένεια στην Αλβανία; Τι ταυτότητα και ιθαγένεια έχουν; Η αντιπολίτευση δηλαδή λέει ότι δεν είναι Έλληνες; Αφοπλίζετε την ελληνική εξωτερική πολιτική από την υπεράσπιση της ομογένειας στην Αλβανία. Για να γίνεις Πατριάρχης στην Πόλη προϋποθεση δεν είναι η τουρκική υπηκοότητα; Δηλαδή ο Πατριάρχης έγινε και Τούρκος μουσουλμάνος;”

Οσον αφορά στην κριτική περί μη αντιστρέψιμης πορείας ένταξης της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο κ.Κοτζιάς σημείωσε πως ακυρώθηκε η αίτηση που είχαν κάνει για ένταξη με το συνταγματικό τους όνομα και έχουν κάνει νέα αίτηση να ενταχθούν με το Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο “κατάληψης” της γείτονος από την Τουρκία και από φανατικούς του ισλαμισμού.

Πηγή: news247.gr(Βίκυ Σαμαρά), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Top