Είστε εδώ

“Μπουρλότο” από την Ευρώπη στον Μητσοτάκη: Να ελέγχονται τα πόθεν έσχες «κορυφαίων εκτελεστικών» προσώπων καλεί την Ελλάδα η Κομισιόν

Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την Κομισιόν.

Αυτή τη φορά από μια 28σέλιδη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, που ρίχνει ήδη βαριά τη σκιά του πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας, σε μια ημέρα με ιδιαίτερες πολιτικές εντάσεις.

Αν και η έκθεση της Κομισιόν θέτει σε πρώτο πλάνο το τεράστιο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, εντούτοις, υπάρχουν παράγραφοι που χρήζουν πολύ συγκεκριμένων απαντήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της διαφθοράς, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στον έλεγχο των δηλώσεων Πόθεν Έσχες.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις της προς την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συστηματική επαλήθευση της ακρίβειας των γνωστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται από κάθε είδους δημόσιους λειτουργούς».

Η αναφορά της Κομισιόν στα συμπεράσματά της έκθεσης αποκαλύπτει ότι η επιτροπή της Βουλής για τη Διερεύνηση Δηλώσεων Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, πολιτικών κομμάτων και μελών του δικαστικού σώματος, διαχειρίζεται ετησίως χιλιάδες δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, και το 2021 έλαβε οκτώ αναφορές από πληροφοριοδότες και τρεις ερωτήσεις από μέλη του δικαστικού σώματος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τέσσερις από αυτές τις υποθέσεις έκλεισαν χωρίς καμία κύρωση, ενώ άλλες τέσσερις παραμένουν εκκρεμείς.

Παράλληλα αποκαλύπτει ότι το 2021 η Επιτροπή ερεύνησε τις οικονομικές δηλώσεις 23 πολιτικών κομμάτων και διαπίστωσε 8 «μικροπαραβάσεις» σχετικά με τη διαχείριση δημόσιων πόρων.

Στις μεγάλες αποκαλύψεις που κάνει η Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι από τις 83.528 δηλώσεις που έλαβαν το 2021 οι ελληνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τον εντοπισμό περιπτώσεων ξεπλύματος, τελικά ερευνήθηκαν μόνο οι 659. Από αυτές ζητήθηκαν διευκρινίσεις μόλις για τις 124.

Τέλος τονίζεται ότι η Ελληνική Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Φορέων Επιβολής του Νόμου έλαβε επίσης 990 καταγγελίες από πληροφοριοδότες σχετικές με περιπτώσεις κατάχρησης του εξουσία, δωροδοκία, εμπόριο ναρκωτικών και τζόγο.

«Η αναφορά GRECO συνιστά να εξορθολογιστεί ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων σε πρόσωπα στα οποία έχουν ανατεθεί κορυφαία εκτελεστικά καθήκοντα», καταλήγει το συγκεκριμένο απόσπασμα της έκθεσης, αφήνοντας ανοιχτό το αν υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα υποθέσεων «κορυφαίων» αξιωματούχων, οι υποθέσεις των οποίων έχουν κλείσει χωρίς εις βάθος έλεγχο.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *