Είστε εδώ
Home > FAQ media > “Καμπάνα” 3.000 ευρώ στο GNTM για τα “μπαντιλίκια” στις αμμοθίνες της Ελαφονήσου – Έχει σχηματιστεί και ποινική δικογραφία

“Καμπάνα” 3.000 ευρώ στο GNTM για τα “μπαντιλίκια” στις αμμοθίνες της Ελαφονήσου – Έχει σχηματιστεί και ποινική δικογραφία

Ακριβά θα πληρώσει η εταιρεία παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3» του καναλιού STAR τα “μπαντιλίκια” με 4Χ4 σε προστατευόμενη παραλία της Ελαφονήσου, αφού ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ ενώ ταυτόχρονα διερευνάται και από τον Εισαγγελέα το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρείας, μετά από καταγγελίες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 του Δήμου Ελαφονήσου, στην οποία προχώρησαν 17 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η καταγγελία αφορούσε σοβαρό περιστατικό κίνησης τροχοφόρων οχημάτων (μοτοσυκλέτες και τζιπ 4Χ4 μεγάλου κυβισμού) με υψηλές ταχύτητες σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ευαίσθητων αμμοθινικών οικοσυστημάτων.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε προβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο προκαλώντας μαζική κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα γυρίσματα είχαν πραγματοποιηθεί σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης με την ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος».

Το πρόστιμο, ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε καθώς, σύμφωνα με σχετική Εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η κίνηση τροχοφόρων μέσων στις προστατευόμενες αμμοθίνες της Ελαφονήσου αποτελεί παράβαση σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθ. 13 του ν. 3937/ 2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει αφού αυτές αποτελούν οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Με την ίδια απόφαση, ο φάκελος που έχει ανοίξει διαβιβάσθηκε στη Δικαιοσύνη για ενδεχόμενη επιβολή και ποινικών κυρώσεων. Ειδικότερα, με παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση διάπραξης παράβασης του α. 28 παρ. 2 του Ν. 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος».

αναλυτικά το ρεπορτάζ της μαρίας Λιλιοπούλου στο ethnos.gr

Leave a Reply

9 − 9 =

Top