Είστε εδώ

Προς υλοποίηση η πρόταση Κασσελάκη! Διπλωματικές πηγές: “Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου σε Γάζα – Ισραήλ” – Η συμμετοχή Μακρόν – Λευκωσίας

Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς «από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή».

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να καταβληθούν «συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών»

Πιο συγκεκριμένα είχε απευθύνει κάλεσμα στην κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των θυμάτων του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως τόνιζε σε σχετική δήλωση, «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών, οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους».

Ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε πως πρέπει η κυβέρνηση να «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» ώστε να επέλθει «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», καθώς και να σταθεί απέναντι σε «εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παράλληλα είχε σημειώσει ότι πρέπει να καταβληθούν «συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους».

Ανέφερε, ακόμη, πως «έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτρόπαιες ενέργειες από τη Χαμάς, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηριχθεί από όλη την διεθνή κοινότητα το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που προτρέπει όλες τις πλευρές σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης.

Η λογική της «εκδίκησης», ανεξαρτήτως απωλειών αμάχων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, την οποία ανέδειξε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, είναι καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να καταβληθούν συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Η απόλυτα καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς έπληξε βάναυσα την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μαζί, αυτήν την προοπτική για επανεκκίνηση συνομιλιών. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτρόπαιες ενέργειες από τη Χαμάς, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η προοπτική ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών είχε δε, συστηματικά υπονομευθεί την προηγούμενη περίοδο από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση και τις επιθέσεις κατά παλαιστίνιων αμάχων, με μεγάλες ευθύνες του ισραηλινού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών, οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Πρέπει, παράλληλα, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και να σταθεί απέναντι σε εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται».

Το σχέδιο που πρότεινε ο Μακρόν
Όπως έγινε γνωστό προ ημερών , τη δημιουργία «ανθρωπιστικού συνασπισμού» για τη Γάζα επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να οικοδομήσουν έναν «ανθρωπιστικό συνασπισμό» για τη Γάζα και συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με την Κύπρο και την Ελλάδα για αυτό.

Μια σκέψη στο “Προς υλοποίηση η πρόταση Κασσελάκη! Διπλωματικές πηγές: “Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου σε Γάζα – Ισραήλ” – Η συμμετοχή Μακρόν – Λευκωσίας

  1. Εχετε υπ’οψη,εκει στο Σφυριζα αδιαφορα,οτι χασαμε την βραχονησιδα Ζουραφα και οτι η παραχωρηση της Ελευσινας ειναι αντισυνταγματικη[αρ.27 παρ2]Η μαλακια του Γεραπετριτη δεν ισχυει,περι επειγοντος,γιατι δεν δικαιολογειται με τιποτε.Αυτα,να βοηθησουμε εναντια στους προδοτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *