Είστε εδώ

Βενιζέλος στη δίκη Διώτη: Αποθέωσε (για άλλη μία φορά) τον εαυτό του και παρέδωσε “μαθήματα” στους δικαστές – “Εγώ έσωσα το στικάκι”

Στη “θέση” του έβαλε τον πρόεδρο του δικαστηρίου ο καθηγητής συνταγματολογίας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την κατάθεσή του ως πρώτος μάρτυρας στη δίκη Διώτη.
Δεν μιλάτε σε έναν πολιτικό απλώς, αλλά σε έναν καθηγητή” είπε με το γνωστό ύφος που γνωρίζουμε και από τη Βουλή ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος κατηγορείται για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Ο κ. Διώτης, πρώην εισαγγελέας, είναι κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, που αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας, που περιελάμβανε 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, ώστε να αντλήσει στοιχεία για φορολογικούς ελέγχους.
Ο κ. Διώτης είχε παραδώσει στον κ. Βενιζέλο, σε στικάκι, αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο του είχε αποστείλει ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου, τότε, στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στην κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος απέδωσε σε «επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες» την έκταση που πήρε η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» με σκοπό να πλήξουν την τότε κυβέρνηση. Ο μάρτυρας τόνισε πως το διάστημα εκείνο υπήρχαν «πιο βαρβάτες λίστες» που απασχολούσαν το ΣΔΟΕ, οι οποίες ήταν «νόμιμα αποκτηθείσες» που «δεν θα έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών» και έφερε ως παράδειγμα την λίστα Λιχτενστάιν.
Ο πρώην υπουργός κατέθεσε στο δικαστήριο, πως ο ίδιος βοήθησε την υπόθεση, καθώς ήταν ο μόνος που διέθετε το «στικάκι» όταν ξέσπασε η υπόθεση και έτσι εντοπίστηκε η διαφορά των ονομάτων από 2.059 σε 2.062. Άφησε επίσης αιχμές για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου -επί της θητείας του οποίου έφθασε στην Ελλάδα το υλικό- λέγοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τον κ. Διώτη πως το υλικό είχε ληφθεί επισήμως από τις γαλλικές αρχές, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην μπορεί, κατά την κρίση του, να το αξιοποιήσει.
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε επίσης, πως «δεν υπήρξε κανένας δόλος από την πλευρά του έγκριτου εισαγγελικού λειτουργού» και εξηγώντας την επιλογή του κ. Διώτη να μην αξιοποιήσει τα στοιχεία, είπε: «Δεν ήθελε να έχει εμπλοκή, καθώς έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν και επιπλέον ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τη λήξη της θητείας του και την μη ανανέωσή της».
Μάρτυρας: Μπορώ να εκτιμήσω ότι δεν είχε σκόπο να βλάψει το δημοσιο συμφέρον. Σημασία για μένα έχει το ότι ο κ. Διώτης απεχώρησε από τη θέση του, δεν ενημέρωσε το διάδοχό του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Αυτό εκτιμώ οφείλεται σε δύο λόγους: Δεν ήθελε να εχει εμπλοκή γιατί έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν, και δεύτερον ήθελε να διαμαρτυθεί για τη λήξη της θητείας του και την μη ανανέωσή του.
Πρόεδρος: Και μετά μου λετε οτι δεν είχε δόλο;
Μάρτυρας: Λέω οτι δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχθώ με βάση τη διαδρομή του ότι είχε δόλο να βοηθήσει τους καταγεγραμμένους στη λίστα.
Εισαγγελέας: Αφού το θεωρούσε παράνομο αποδεικτικό υλικό, τότε γιατί το κράτησε;
Μάρτυρας: Συμβαίνει αυτο. Αυτο γίνεται από κρατική σκοπιμότητα, όχι κρατική νομιμότητα όμως.
Εισαγγελέας: Σας εξήγησε γιατί το κράτησε, έστω εκ των υστέρων;
Μάρτυρας: Όχι. Παράνομο υλικό φτάνει κατά κόρον στο ΣΔΟΕ. Έχω την άποψη ότι δέχθηκα πολιτική επίθεση από την αντιπολίτευση, γιατί ειπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί από τον κ. Διώτη. Πολιτικά και εγώ θέλω να μαθω γιατί με ενεπλεξε.. Ευθύνες απεδόθησαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου και αυτό έγινε απο το Ειδικό Δικαστήριο. Θελω να καταλαβω τις πολιτικές ευθύνες…
Εισαγγελέας: Δεν το καταλαβαινω, τί σημαίνει πολιτικές ευθύνες;
Πρόεδρος: Ούτε κι εγώ το αντιλαμβανομαι…
Μάρτυρας: ‘Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Διώτη υπήρξαν πολιτικές διαμαρτυρίες…
Πρόεδρος: Εδώ δικάζουμε ποινικές ευθύνες. Ο κ. Διώτης δεν ήταν πολιτικός. Για εμένα ένα και ένα κάνουν δύο, για εσάς μπορεί να κάνουν 2,5…
Μάρτυρας: Δεν μιλάτε σε εναν πολιτικό απλώς, αλλά σε έναν καθηγητή. Καταλαβαίνω τις έννοιες του ποινικού δικαίου. Δεν έχει νομική λογική το να θέλει να μετακυλήσεις την ευθύνη σε υπουργό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο κ. Διώτης δεν μπορούσε να προστατευθεί ποινικώς γιατί διαχωρίζεται η υπόθεση ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα λόγω του νόμου περί ευθυνης υπουργού.
Στη δίκη παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή το Δημόσιο, το οποίο διεκδικεί αποζημίωση 150 χιλιάδων ευρώ, ποσό που προσδιορίζεται στο παραπεμπτικό βούλευμα ως ζημιά από τις ενέργειες του κ. Διώτη.
Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος τον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν. Του επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
Πηγή: altsantiri.grkoutipandoras.gr

Μια σκέψη στο “Βενιζέλος στη δίκη Διώτη: Αποθέωσε (για άλλη μία φορά) τον εαυτό του και παρέδωσε “μαθήματα” στους δικαστές – “Εγώ έσωσα το στικάκι”

  1. Σε λίγο θα μας ζητά και τα ρέστα ο επωνυμοκάπηλος δήθεν καθηγητής. Δήθεν βέβαια, γιατί με τα άθλια νομοθετήματά του ,ανάμεσα στα άλλα, προστάτεψε τον εαυτούλη και τους όμοιούς του όπως και τους δανειστές του κόμματός του και με το τραγικό PSI, αποδεκάτισε τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και εξαφάνισε οικονομικά τους μικροομολογιούχους. Σειρά του να καθίσει στο σκαμνί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *