Είστε εδώ
Home > FAQ news > Πρώην Γερμανός πρέσβης: Πολιτική ιδιοφυία ο Τσίπρας αλλά δεν μπορώ να τον υποστηρίξω γιατί είναι αριστερός

Πρώην Γερμανός πρέσβης: Πολιτική ιδιοφυία ο Τσίπρας αλλά δεν μπορώ να τον υποστηρίξω γιατί είναι αριστερός

Σε εκδήλωση στη Βόννη για την ελληνική πραγματικότητα, τα χρόνια πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα από το 2005 ως το 2010, ενώ αξιολόγησε τόσο τη νυν όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση. «Είμαι μεγάλος οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε συμφάγει μια-δυο φορές και τον βρίσκω πολύ σεμνό. Νομίζω πως χειρίζεται καλά τα πράγματα», δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας μιλώντας στην Deutsche Welle, αλλά συμπλήρωσε: «Δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει να τον ακολουθήσει και το κόμμα του και δυστυχώς είμαι πεπεισμένος πως θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις».

Ως παράδειγμα, ο πρώην διπλωμάτης της Γερμανίας ανέφερε την αντιπαράθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν ένα θαρραλέο και ίσως το σημαντικότερο βήμα του Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ο Σούλτχαϊς χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πολιτική ιδιοφυΐα», επειδή έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει, έχοντας μάλιστα τη συναίνεση του κόσμου.

Οταν ρωτήθηκε γιατί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προσάρμοσε την πολιτική του στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας απάντησε: «Ο Τσίπρας προέρχεται από έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Και ρητορικά εμφανίστηκε πολύ διαφορετικά. Αλλά και ο υπουργός του των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαπραγματεύθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για το Μακεδονικό, έχει γράψει και ένα βιβλίο για την υποδούλωση των Ελλήνων μέσω του χρέους από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα λεξιλόγιο που για τα γερμανικά αυτιά είναι από λάθος έως απαράδεκτο… Ο Μητσοτάκης φαίνεται πεπεισμένος για αυτά που κάνει. Ο Τσίπρας τα έκανε γιατί δεν είχε άλλη επιλογή».

«Η Γερμανία δεν θα πληρώσει ποτέ τις αποζημιώσεις»
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς εκτίμησε ότι ποτέ δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ελλάδας για αυτό το θέμα.

«Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν. Πρώτον δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Οι Έλληνες απαιτούν τόσα πολλά όσο ένας δημόσιος προϋπολογισμός της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι περίπου 4.000 ευρώ ανά κάτοικο. Καμία κυβέρνηση που θα ήθελε να επανεκλεγεί δεν πρόκειται να το κάνει. Μετά θα έρχονταν οι Πολωνοί και θα ζητούσαν όχι 300, αλλά 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», είπε ο πρώην πρέσβης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναγνωρίζοντας παρόλα αυτά το μεγάλο ηθικό χρέος της χώρας του. Προέτρεψε όμως τους Ελληνες να ζητούν χρήματα που σχετίζονται με το μέλλον και όχι με το παρελθόν.

«Οι Ελληνες δανείζονταν για να καταναλώνουν»
Στην ομιλία του στη Βόννη, ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας αναφέρθηκε στα αίτια της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δανείζονταν για να καταναλώνουν. Όμως τεμπέληδες δεν είναι σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε και θύμισε ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, οι Ελληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς. Με μια εξαίρεση. Αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, και αυτό επειδή η κακή σχέση των Ελλήνων με το κράτος εδράζεται ακόμα στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και αργότερα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν το κράτος περισσότερο ως αντίπαλο, σημείωσε.

Πριν από την κρίση οι Έλληνες αμείβονταν καλά, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καλύτερα από τους Γερμανούς, ανέφερε ακόμη ο πρώην διπλωμάτης. Όλα αυτά άλλαξαν με την κρίση. Οι Έλληνες πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα διότι οι πολιτικοί τους δεν ήταν πρόθυμοι να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά προτίμησαν τον εύκολο δρόμο, να περικόψουν δηλαδή μισθούς και συντάξεις, συνέχισε ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το Grexit, ο Σούλτχαϊς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως έξυπνος άνθρωπος, δεν μπορεί να εννοούσε ποτέ σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί ήξερε το χάος που θα προκαλούνταν. Ωστόσο, εάν γνωρίζει κανείς την ψυχολογία του Γερμανού, θα καταλάβει ότι τον εξόργιζε η μη τήρηση των συμφωνιών και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο, σημείωσε ο πρώην πρέσβης.

Πηγή: iefimerida.gr

One thought on “Πρώην Γερμανός πρέσβης: Πολιτική ιδιοφυία ο Τσίπρας αλλά δεν μπορώ να τον υποστηρίξω γιατί είναι αριστερός

  1. Μάλλον ο άνθρωπος είναι πολύ μακρυά από την ελληνική πραγματικότητα και πολύ φτωχός στη σκέψη του.

Leave a Reply

fifteen + twelve =

Top