Είστε εδώ

Που θα γύρει η πλάστιγγα σήμερα στις Βρυξέλλες;

Του Μιχάλη Ψύλου

Σε μια γκαρσονιέρα 20 τετραγωνικών στον 13ο όροφο του Μπερλεμόν-της έδρας της Ευρωπαικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες όπου διαμένει, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν ετοίμαζε επί ένα… μήνα την πρόταση που θα καταθέσει σήμερα στην Κομισιόν για την ανάκαμψη της ΕΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού .Σύμφωνα με τις διαρροές στον ευρωπαικό Τύπο ,η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν θα καταθέσει μια συμβιβαστική φόρμουλα: Ανάμεσα στο σχέδιο Μέρκελ -Μακρόν για ένα Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις και δάνεια 500 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία τα κράτη μέλη πρέπει να εξοφλήσουν τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Και την αντιπρόταση των «Τεσσάρων Αθλίων» χωρών ,όπως ονομάζουν πλέον πολλοί Ευρωπαίοι την ομάδα Αυστρίας, Ολλάνδίας,Δανίας ,Σουηδίας ,που συζητούν τη χορήγηση μόνο επιστρεπτέων δανείων.Πρόκειται για την «απόλυτη δοκιμασία για την Ούρσουλα φον ντε Λάγεν» δηλώνει στην Ολλανδική Volkskrant ένας ευρωπαίος πρέσβης στις Βρυξέλλες.«Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί. Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία»προσθέτει. Ενας άλλος Νότιος διπλωμάτης δεν δίστασε να συγκρίνει μάλιστα την Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν με τη .. διάσημη τηλεπαρουσιάστρια στην τηλεόραση της Βόρειας Κορέας Ρι Τσούν -Λί ,η οποία κάθε μέρα με απαράμιλλο ενθουσιασμό καλεί τους συμπατριώτες της να είναι ευγνώμονες για τις τελευταίες ένδοξες αποφάσεις του ανώτατου αρχοντα Κιμ Γιουνκ ουν…

H Κομισιόν πρέπει να αποδείξει σήμερα ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί την κρίση του κορονοιού – τη μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ.”Τα οικονομικά σχέδια βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής, αλλά διακυβεύονται πολύ περισσότερα.Μιλάμε για το μέλλον της ΕΕ, για την επιβίωση του ευρώ. Μπορεί η Κομισιόν να κάνει τη διαφορά;»διερωτάται .
Η ομάδα των «τεσσάρων αθλίων» εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει και πολύ. Στο σχέδιό τους δεν υπάρχουν δώρα,μόνο δάνεια και συμβιβαστικά κάποιες μεταφορές χρημάτων εντός των περιθωρίων του υπάρχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ που δεν ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Οπως είπε χαρακτηριστικά ένας Βόρειος πρέσβης «όλα τα ποσά άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ είναι απλά μια ευχάριστη ευσεβής σκέψη… Εκτός και αν συνυπολογιστούν στη λίστα και αυτά που έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες .Αλλιώς,προσθέστε μαζί …μήλα, αχλάδια και μπιζέλια.”

Οι Νότιοι κατηγορούν την Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν ότι ακούει πάρα πολύ τα κράτη-μέλη του Βορρά. Θέλει να είναι Ευρωπαία,αλλά αλλά εξακολουθεί να σκέφτεται σαν Γερμανίδα. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σχεδόν το 50% των 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ για εθνικές ενισχύσεις ,διατέθηκαν σε γερμανικές εταιρείες. Οι Επίτροποι Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βέσταγκερ και Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαμαρτυρήθηκαν μάλιστα δημοσίως για την ενέργεια αυτή.

Συνεπώς, αν η πρόεδρος Ούρσουλα «δεν εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία μεταξύ των ηγετών θα είναι πολιτικά νεκρή. Και η υπόλοιπη Επιτροπή μαζί της» λέει ένας Νότιος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Πολλοί ευρωπαίοι διπλωμάτες ομολογούν στις κατ` ιδίαν συζητήσεις τους ότι η ομάδα των «Τεσσάρων Αθλίων» έχει την στήριξη σημαντικής μερίδας της γερμανικής ηγεσίας.Αν όχι ολόκληρης! Που παίζει το παιχνίδι του Χότζα για να κάτσει τελικά η μπίλια σε όσο το δυνατόν μικρότερο πακέτο μη επιστρεπτέας βοήθειας στις πληγείσες χώρες του Νότου . Πεντακόσια δις ευρώ προτείνουν Μέρκελ-Μακρόν , ενάμισυ τρισσεκατομμύριο ζητούσαν Ισπανία και Ιταλία,δύο τρισεκατομμύρια το Ευρωκοινοβούλιο και μόνο δανεικά και με όρους προτείνουν οι Τέσσερις.
Θα δούμε λοιπόν σήμερα που θα γύρει η πλάστιγγα στις Βρυξέλλες.. .
Ο γάλλος ιστορικός και πρώην αντιπρύτανης της Σορβόνης ,Εντουάρ Ουσόν εκτιμά σε άρθρο του στη Figaro ότι « η ίδια η Γερμανία αρχίζει να διχάζεται βαθιά μεταξύ δύο προσεγγίσεων, ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Σε αυτούς που υπό την κρίση του κορονοϊού θέλουν να ωθήσουν την ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιτίθενται εκείνοι, που υπενθυμίζουν ότι η ανεξαρτησία της Bundsbank υπερέχει έναντι της των διοικητικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οπως ομολογεί η γερμανική Handelsblatt «η δριμεία κριτική που ασκείται αυτή τη στιγμή κατά των «4» που αντιδρούν στο γαλλογερμανικό σχέδιο είναι ανάρμοστη. Κυρίως η Γερμανία θα πρέπει να τους ευγνωμονεί –την πορεία προς μια ένωση χρεών κανείς δεν τη θέλει ανεξέλεγκτη. Πρέπει να αναλογιστούμε πού οδηγεί η φρενίτιδα του χρέους. Διαφορετικά η σωτηρία θα οδηγήσει εμάς και την Ευρώπη στο θάνατο»..

Το Βερολίνο άλλωστε δεν θέλει και μια εντελώς αδύναμη αγορά στη Νότια Ευρώπη . Η ολλανδική Volkskrant προειδοποιεί ότι «μια υποτονική Νότια αγορά στρέφεται εναντίον της Γερμανίας: πρέπει να πωληθούν τα νέα (ηλεκτρικά) Volkswagens, BMW και Mercedes».

Μια σκέψη στο “Που θα γύρει η πλάστιγγα σήμερα στις Βρυξέλλες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *