Είστε εδώ

Πώς έσπασε ο Αλέξης Τσίπρας το «άβατο» – Η «βελούδινη» εξυγίανση της Αυγής

Σε μια επίδειξη πολιτικού ρεαλισμού αλλά και διαχειριστικής ικανότητας προχώρησε χτες ο Αλέξης Τσίπρας στην Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα της Αυγής αλλά και της μετάθεσης του Συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης: Αυγή: Ανατροπή μετά από αψιμαχίες – Κόντρα Βούτση, Φίλη με Αρβανίτη, Δροσο και “πράσινο φως” για εξυγίανση. Εν λειτουργία με διατήρηση και του καθημερινού φύλλου

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη λύση του ζητήματος της συνέχισης της έκδοσης της ιστορικής, όχι μόνον για την Αριστερά αλλά και για τον ελληνικό Τύπο, εφημερίδας με ιστορία άνω των 70 ετών, με τις μικρότερες δυνατές «απώλειες».

Η Αυγή, όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση, ήταν κοινό μυστικό στην Κουμουνδούρου, ότι ήταν κίνδυνος να «βυθίσει» τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έμπαινε μέσα οικονομικά, επί σειρά ετών, και βεβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ να αναζητά άλλες πηγές χρηματοδότησης για τα Μέσα του.

Οι αργομισθίες, οι πολυθεσίες, αλλά κυρίως τα «άβατα» σε κέντρα εξουσίας της έκδοσης είχαν οδηγήσει σε μια μη βιώσιμη πλέον κατάσταση την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να επιλύσει. Η πρόταση ήταν να γίνει μια προσπάθεια να διασωθεί και το καθημερινό φύλλο με εξυγίανση εν λειτουργία μέσω της εθελουσίας εξόδου πολλών υπεράριθμων αλλά και υπέρογκα αμειβομένων σε σχέση με την προσφορά στο φύλλο συνεργατών, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την αξιοπιστία της έκδοσης.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheFaq, προσέκρουσε σε πολλά διαχρονικά διαμορφωμένα «άβατα» και εντός του κόμματος με αποτέλεσμα μάλιστα κάποια στιγμή χτες να ανέβουν οι τόνοι και ο Γιάννης Δρoσος να διαμηνύσει ότι ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει μια ανώφελη προσπάθεια καθώς – όπως είπε – δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση να δίνει ο ίδιος εντολές προς κάποια κατεύθυνση και να υπάρχουν «καπετανάτα» τα οποία, είτε τις ακύρωναν είτε απλά τις αγνοούσαν, επικαλούμενοι κομματικές «πλάτες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσαν κι άλλες προτάσεις, όπως του Νίκου Φίλη, επί σειρά ετών διευθυντή της Αυγής, ο οποίος δέχτηκε το σχέδιο εξυγίανσης, αλλά ήθελε αυτό να εξελιχθεί υπό μια Επιτροπή – στην οποία πρότεινε να συμμετέχει ο ίδιος και ο Νίκος Βούτσης – η οποία θα αξιολογήθει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Πρόταση βέβαια την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν στήριξε ούτε ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης, ούτε σύσσωμη η ομάδα της ομπρέλας και των 53, οι οποίοι συνήθως συνταυτίζονται με τον Νίκο Φίλη, καθώς εμφανίστηκαν διασπασμένοι σε αυτό το θέμα.

Τελικά πέρασε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «βελούδινη» εξυγίανση της εφημερίδας με προσπάθεια να συνεχίσει να εκδίδεται και το ημερήσιο φύλλο, ενίσχυση κι εμπλουτισμό της Κυριακάτικης έκδοσης και ενδυνάμωση της ιστοσελίδας και του ρ/σ Στο Κόκκινο. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί το σχέδιο εθελουσίας εξόδου και απελευθέρωσης της έκδοσης από βαριά μισθολόγια και “αργομισθίες” τα οποία μάλιστα είχαν τυπική προσφορά και παρουσία εδώ και χρόνια στην εφημερίδα. Η απόφαση για τη διατήρηση της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής», αλλά και των όποιων απολύσεων προκύψουν από την εξυγίανσή της, έφερε το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιμέτωπο και με εσωκομματικές αντιρρήσεις, καθώς τις υπογραφές τους στο κείμενο συμπαράστασης των εργαζομένων έβαλαν και εν ενεργεία βουλευτές, όπως οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκδηλώσει και μέλη μεγάλων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος τις τελευταίες ώρες.

Σε ό,τι τέλος έχει να κάνει με την απόφαση μετάθεσης του 3ου Συνεδρίου για τις 31 Μαρτίου, ήταν μια αυτονόητη απόφαση η οποία υπαγορέυτηκε και από τους επιδημιολογικούς όρους αλλά και από το γεγονός ότι αυτές τις μέρες έληγε η προθεσμία εγγραφής νέων μελών η οποία αυτονόητα παίρνει πλέον παράταση μέχρι την άνοιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *