Είστε εδώ

Πώς διαψεύδονται οι δήθεν αποκαλύψεις και οι κούφιες μπαλωθιές Καμμένου για «απευθείας χρηματοδότηση» ύψους «198 εκατ. ευρώ στα Σκόπια»

Οπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο με «προίκα» τα 198 εκατομμύρια ευρώ για την υποβοήθηση των επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ανεξαιρέτως και βεβαίως όχι αποκλειστικά για τη Βόρεια Μακεδονία, όπως μεταδίδει η efsyn.gr.
Η αναφορά του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνου Καμμένου σχετικά με «απευθείας χρηματοδότηση» ύψους «198 εκατ. ευρώ στα Σκόπια» από τον ελληνικό προϋπολογισμό («Χρήματα από το υστέρημα του λαού που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε τις φρεγάτες στο Αιγαίο, να πετάμε τα αεροπλάνα μας») ήταν ακόμη ένα fake news σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, πόσο μάλλον που ο κ. Καμμένος ενέταξε αυτή τη χρηματοδότηση σε ένα δήθεν μυστικό -ωστόσο ανύπαρκτο- πρωτόκολλο που υπεγράφη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η «αποκάλυψη» του κ. Καμμένου δεν στρέφεται ωστόσο μόνο εναντίον του κ. Κοτζιά, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, καθώς την ανακοίνωση για το χρηματοδοτικό εργαλείο με «προίκα» τα 198 εκατομμύρια ευρώ για την υποβοήθηση των επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ανεξαιρέτως, όχι δηλαδή αποκλειστικά για τη Βόρεια Μακεδονία, την έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσημης επίσκεψής του στα Σκόπια.
Αυτό το νέο εργαλείο είναι ο διάδοχος του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), ένα ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που καταρτίστηκε το 2002 στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής στα Βαλκάνια.
Τον Μάιο του 2015 αποφασίστηκε η σταδιακή de facto αδρανοποίηση του ΕΣΟΑΒ, δεδομένης και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, και το 2018 ξεκίνησαν οι διαδικασίες απένταξης ανενεργών έργων από το πρόγραμμα κατόπιν σχετικού ερωτήματος από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ποσό που ανέκτησε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω αυτής της διαδικασίας ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τον Μάρτιο του 2019 αποφασίστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον υπουργό Εξωτερικών η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση της δραστηριότητας ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με προίκα τα 198 εκατ.
Τόνωση της εξωστρέφειας
Τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις γείτονες χώρες και τη διαμόρφωση επιχειρηματικών δεσμών και διασυνοριακών συνδέσεων στην κατεύθυνση περαιτέρω τόνωσης της ελληνικής εξωστρέφειας και αναφέρονται ενδεικτικά υποτροφίες, επιμόρφωση, ενίσχυση νεοφυούς και γυναικείας επιχειρηματικότητας, υποδομές, συμμετοχή σε διεθνή fora, προγράμματα διασυνοριακής σύνδεσης, δράσεις για ευπαθείς κατηγορίες, δράσεις τεχνολογικής υποδομής και αναβάθμισης ψηφιακών υποδομών.
Με τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει θεσμό αναφοράς για την παρέμβαση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της σε περιφερειακά σχήματα συνεργασίας και πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, στο πρόσφατο φόρουμ επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *