Είστε εδώ

Πίστη Αλέκου Φλαμπουράρη μετά από 60 χρόνια στους αγώνες της Αριστεράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου

O Αλέκος Φλαμπουράρης κατέλαβε την τελευταία και τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εδώ και εξήντα χρόνια αγωνίζεται διαρκώς, όπως επισημαίνει, προκειμένου να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων. Στη Βουλή βρέθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ δηλώνει πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου, πρωτοστατώντας στον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Μιλά στην ΑΥΓΗ για τις 11 προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος και τις συγκλίσεις που είναι αναγκαίο να υπάρξουν μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων την επομένη των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους πολίτες το Συμβόλαιο Αλλαγής πριν από κάποιες ημέρες. Πού στοχεύει το πρόγραμμα και ποιοι πόροι θα αξιοποιηθούν προκειμένου να υλοποιηθεί;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και ιδιαίτερα η συνόψισή του στα 11 σημεία, απευθύνεται στον ελληνικό λαό με την επιδίωξη να ανοίξει ένας διάλογος με τις κοινωνικές δυνάμεις, μέσα από τους φορείς που τις εκπροσωπούν, για ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων όχι μόνο προεκλογικά αλλά και μετά τις εκλογές. Η συγκρότηση, επομένως, μιας κυβέρνησης αριστερής προοδευτικής συνεργασίας με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε πρώτο κόμμα είναι προϋπόθεση γι’ αυτή την αμφίπλευρη συνεργασία, που θα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και στα κινήματά της.

Ο κύριος στόχος της αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι να ανατάξει την ελληνική κοινωνία από τη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που την έχει οδηγήσει σε ακραία φτωχοποίηση.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει ένα πρόγραμμα με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με θεσμοθέτηση ετήσιας ΑΤΑ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο κατά 10% και σε όλους τους συνταξιούχους κατά 7,5%, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, την προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Η εφαρμογή και η επιτυχία του σχεδίου αυτού προϋποθέτουν την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τη διαφάνεια στην ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου που προτείνουμε για μια δίκαιη, συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι εφικτό με βάση αυτό το πρόγραμμα να δημιουργηθούν όροι προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Το πρόγραμμα των 11 σημείων που έχουμε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συζήτηση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να αναζητηθεί ο διάδρομος που θα μας οδηγήσει σε μια συμφωνία για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Επισημαίνω ότι σε όλα τα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού τόξου υπάρχουν κάποια στοιχεία ταυτόσημα με το δικό μας πρόγραμμα, π.χ. με τα 12 σημεία που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., για την προστασία της κύριας κατοικίας, τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον έλεγχο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διαφάνεια στο κράτος, την ενίσχυση της Παιδείας κ.λπ. Άρα, γίνεται κατανοητό ότι με βάση τα προγράμματα που έχουμε καταθέσει υπάρχουν οι όροι προγραμματικής σύγκλισης για μια προοδευτική κυβερνητική συνεργασία την επομένη των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για ποιον λόγο εκτιμάτε πως συμβαίνει αυτό;

Δεν θέλω να αποδώσω πρόθεση, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω τρία ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι διαχρονικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποεκτιμώνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό των εκλογών του 2019, όπου το ποσοστό που μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις ήταν 4 και 5 μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό που τελικά πήραμε. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλαπλάσιοι είναι οι ερωτηθέντες που αρνούνται να απαντήσουν στις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις έναντι αυτών που τελικά απαντούν. Και τρίτο, το ποσοστό των αναποφάσιστων δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές είναι αρκετά υψηλό. Εμείς πιστεύουμε σθεναρά ότι την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι το πρώτο κόμμα κι αυτό το διαπιστώνουμε από τις εκδηλώσεις του κόσμου που αγκαλιάζει τον πρόεδρό μας Αλ. Τσίπρα και όλα τα στελέχη μας σε όλα τα μέρη που έχουν βρεθεί.

Και μια πιο προσωπική ερώτηση. Βρίσκεστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην τελευταία, τιμητική θέση. Έπειτα από χρόνια ενεργής παρουσίας στην κεντρική πολιτική σκηνή, παίρνετε τον δρόμο της αποχώρησης. Τι σηματοδοτεί αυτή η επιλογή για το Αλέκο Φλαμπουράρη;

Από τα μέχρι σήμερα εξήντα χρόνια ενεργής παρουσίας μου στην Αριστερά, μόνο τα τελευταία οκτώ ήταν στην κοινοβουλευτική διαδικασία ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα ήταν μια συνεχής παρουσία μου στο κόμμα και στους κοινωνικούς αγώνες για μια καλύτερη ζωή όλων των ανθρώπων. Η μη συμμετοχή μου ως εκλεγμένος βουλευτής στη νέα Βουλή που θα προκύψει δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αποχώρησή μου ούτε καν την αδρανοποίησή μου από τις κοινωνικοπολιτικές δραστηριότητες και τους καθημερινούς αγώνες, και μάλιστα τώρα, που δίνουμε τη μάχη να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη με την ανάδειξη σε πρώτο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να σχηματιστεί μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση προοδευτικής αριστερής συνεργασίας.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *