Είστε εδώ

Όλο και πιο αυταρχικό το καθεστώς μετά από κάθε καταστροφή και τραγωδία! Μητσοτάκης: «Μεταφέρεται στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο»

Στη γνωστή γραμμή ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά στις πλημμύρες, όπως αντίστοιχα και στις φωτιές, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο οποίος με αυταρέσκεια έδωσε δικαιολογίες για την καθυστερημένη αποστολή του 112, ενώ επικαλέστηκε ακόμα μία φορά την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Παράλληλα, μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και την αντικατάσταση-φιάσκο με τον Στυλιανίδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ υποστήριξε ψευδώς ότι «το επιτελικό κράτος λειτούργησε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία», τη στιγμή που η διάλυση και η έλλειψη συντονισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε».

Ανακοίνωσε σε μία ακόμη απολυταρχική απόφαση πως η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο περνούν στην Πολιτική Προστασία, ενώ τόνισε ότι ο Στρατός θα είναι υπό τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας, καθώς, όπως είπε, «σε μια δημοκρατία ο Στρατός δεν κάνει του κεφαλιού του».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι τα βάρη θα τα σηκώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι, καθώς τόνισε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα μας και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά. Σε πρώτη φάση, χθες είχε πει ότι θα καταστεί υποχρεωτική για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Για την ακρίβεια, έκανε την τρομερή διαπίστωση ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό…

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο και ευρωεκλογές

Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.

Η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή».

«Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.

«Το πρόβλημα της κλιματικής ήρθε για να μείνει»
«Δε νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης που να αμφιβάλει πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά όλες τις χώρες της Μεσογείου με εξαιρετικά ακραία φαινόμενα. Ήμασταν εξοικειωμένοι με τις πυρκαγιές, τώρα έχουμε και τις πλημμύρες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Τι πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε την Πολιτική Προστασία και να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα έχει έρθει για να μείνει», συνέχισε.

«Έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά μέτρα μετά τον Ιανό. Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών, δεν είμαι ειδικός. Επιμένω στην ανάγκη να δούμε από διαφορετική ματιά την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει ως προς τα αποθέματά του σε νερό», πρόσθεσε, λέγοντας πως «καλώς ερευνάται η υπόθεση από τη δικαιοσύνη»

«Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται αυτό στα έργα. Θα πρέπει να δούμε την αντιπλημμυρική θωράκιση μέσα από διαφορετική ματιά», είπε.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα πάρει νέα Canadair το 2026»
«Στην επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουν δρομολογηθεί πολλές δράσεις του Αιγίς και θα είμαστε πιο έτοιμοι από φέτος», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα πάρει νέα Canadair το 2026.

»Εμείς ήμασταν αυτοί που διασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία. Οι πόροι πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες τρέχουν, η δική μου απαίτηση είναι να τρέξει το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έχω δώσει παραδείγματα γιατί δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθεί πιο γρήγορα».

«Στην Πολιτική Προστασία μεταφέρονται ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο»
Ερωτώμενος αν έγιναν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και αν θα προσμετρηθούν σε κάποιο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Έχω την απαίτηση από τον ευατό μου να κάνω πάρα πολύ αυστηρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Στην περίπτωση του Daniel δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας στην Πολιτική Προστασία ».

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας», συνέχισε και είπε ανακοίνωσε πως ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο μεταφέρονται στην Πολιτική Προστασία.

«Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024»
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «πρέπει να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατία. Να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους».

«Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι. Πρέπει να προσμετράμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσωπικά το διαπραγματεύτικα. Έφερα 31 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν. Έχουμε δυνατότητα να προσθέσουμε ευελιξία και πόρους που δεν μετράνε στο έλλειμμα και το χρέος για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υποδομές. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Τα λίγα αδιάθετα που είχαμε 250-300 εκατ. ευρώ, θα τα απορροφήσουμε πλήρως», πρόσθεσε.

«Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως ΕΕ να διαθέτουμε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024. Και φυσικά να πάρει η Ελλάδα ότι της αναλογεί για τη Θεσσαλία. Το ίδιο ισχύει για το αγροτικό αποθεματικό, το πρώτο αίτημα θα είναι το ελληνικό», επισήμανε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»
Στο τέλος της απάντησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Και δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», ξεκαθάρισε.

«Στη Θεσσαλία λειτούργησε το επιτελικό κράτος»
«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης», είπε σε αυστηρό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός», είπε.

»Θα το ξαναπώ. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, δεν μπορώ να καταλάβω που φταίει το επιτελικό κράτος σε αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη», ανέφερε.

«Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές. Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», επισήμανε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και στο γιατί δεν αναφέρθηκε στο θέμα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι εξαιρετικά θετικό πως έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτερο επίπεδο, με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία».

«Όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα όπως δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε με ευθύνη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα», είπε, τονίζοντας ότι τα θέματα κυριαρχίας που θέτει η Τουρκία και ξεκαθάρισε πως δεν τα συζητά η Αθήνα με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία γνωρίζει πως επειδή ακολουθήσαμε αποτελεσματική πολιτική, πως η ΕΕ περνά μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε και εκτίμησε πως αυτό το γεγονός ενδέχεται να οδηγήσει σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέματα που αφορούν την κυριαρχία της»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε: «Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλή, 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό. Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζουν οι θέσεις των χωρών από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να διερευνήσω το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει. Ακόμα και να μην συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε συνέχεια “στα κόκκινα”».

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών -ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέματα που αφορούν την κυριαρχία της», σημειώσε.

«Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες που είναι καταδικασμένες να βρίσκονται δίπλα», είπε.

«Πολύ ακριβό το σούπερ μάρκετ»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό είναι όντως η ακρίβεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. «Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό», παραδέχτηκε, λέγοντας ωστόσο ότι «η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά κι αυτό δεν είναι δικαιολογία».

«Αντιμετωπίζεται πρόσκαιρα με βοηθήματα και επιδόματα ώστε συγκυριακά να βοηθήσουμε τους πολιτες. Χρειάζεται σταθερή μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών», ανέφερε.

»Εάν δεν συγκλίνουμε με την Ευρώπη πάντα θα είναι δικαιολογημένη η ανησυχία πως έχουμε μισθούς Ελλάδος και τιμές Ευρώπης», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση θα πολεμήσει την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα».

«Να τσακίσουμε όποιον πάει να “πατήσει” σε αύτο που έγινε στη Θεσσαλία»
«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι πράγματι δικαιολογημένες. Για παράδειγμα στα οπωροκηπευτικά», εξήγησε και έστειλε μήνυμα στην αγορά πως το κράτος θα είναι αμείλικτο ανεξάρτητα «πόσο μεγάλος είσαι».

«Αν καποιος πάει να “πατήσει” σε αυτό που έγινε στη Θεσσαλία για να αυξήσει τις τιμές πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε», είπε σε αυστηρό τόνο, αναφερόμενος σε εκείνους που αύξησαν τις τιμές στα εμφιαλωμένα νερά.

«Η προσπάθεια αυτή απαιτεί συγκρούσεις που είμαι διατεθημένος να κάνω», είπε.

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»
Ερωτώμενος για τις αλλαγές που έχει κάνει μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι πολύ περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμια αλλαγή μετά τις εκλογές και αν έμεναν όλοι στις θέσεις τους. Είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε άλλα χαρτοφυλάκια».

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», σημείωσε, τονίζοντας πως ο κάθε υπουργός αξιολογείται από τον ίδιο σε δύο επίπεδα:

Στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής του
Στη συμπεριφορά του, «κι εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία αν μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω».
«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα»
«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες αυτή θα ήταν η είδηση της ΔΕΘ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Κλείνουμε έναν πολύ τραυματικό κύκλο που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Φέρνουμε σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και όλα αυτά μέσα σε τρεις μήνες», πρόσθεσε.

»Μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Ναι ασκούμε κριτική για τις αστοχίες, τελικά όμως μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά κι εμείς πήγαμε στο 41%. Έχω υποχρέωση να παρουσιάζω τη μεγάλη εικόνα», συνέχισε.

«Πρέπει να κάνουμε άλματα» για τη φοροδιαφυγή
Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Είναι ζήτημα που αποτελεί μια “καραμέλα” διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του».

Για τις παραλίες και την παράνομη δόμηση
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα. Είπε, πως σε αυτό βοηθούν οι διασυνδέσεις στον εντοπισμό της παραβατικότητας.

«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης την παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην παράνομη δόμηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ένα όριο είναι το 2011.

Υποχρεωτική η ασφάλιση της περιουσίας
Σε ερώτηση για το εάν θα σταματήσουν να δίνονται αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, εφόσον προχωρήσουν οι ιδιωτικές ασφαλίσεις απάντησε: «Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημές που θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια».

Επανέλαβε πως η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου για να ασφαλίσει την περιουσία του για κάτι που μπορεί να συμβεί. Έφερε ως παράδειγμα την ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική. Ναι, θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα. Όσα περισσότερα ασφαλίζονται, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα», ανέφερε.

«Έρχονται αλλαγές στην ασφάλιση των αγροτών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την ασφάλιση των αγροών.

«Προχωρά αναδιάρθρωση στον ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί η αγροτική ασφάλιση στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να αποζημιώνουμε περισσότερες καταστροφές να δούμε και τοντρόπο που καταβάλλουν τα ασφάλιστρα οι αγρότες. Σε χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς η συζήτηση αυτή είναι αναπόφευκτη», ανέφερε.

Για τη Θεσσαλονίκη
Για τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε πως το 2027 θα είναι πολύ καλύτερη. «Ήδη» -ανέφερε- «είναι μια πόλη πολυδυναμική με ένα νέο αεροδρόμιο και τα πανεπιστήμιά της απελευθερωμένα που προσελκύουν ξένους φοιτητές».

Για το μετρό είπε πως «μόλις λειτουργήσει και φύγει το νέφος της καχυποψίας θα αλλάξει την εικόνα της πόλης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να μάθει από τα λάθη του»
Ερωτώμενος για το ποιον θα προτιμούσε ως «αντίπαλο» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουγο΄ς απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, θέλετε να με προβοκάρετε. Δανείζομαι φράση του Μάο μεγάλη αναταραχή ωραία κατάσταση».

«Διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ μια δημοκρατική διαδικασία. Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία, όχι στην επικοινωνία και την τοξικότητα», είπε.

«Για τον κ. Τσίπρα δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση. Αυτά θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή», ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει κάποια στιγμή στην πολιτική σκηνή.

«Δεν σκοπεύω να κάνω αλλαγή στον εκλογικό νόμο»
«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμια αλλαγή στον εκλογικό νόμο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ταλαιπωρήθηκε από το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Για τις Ευρωεκλογές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», συνέχισε.

«Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία και περιθωριακά κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Για τον κατώτατο μισθό
Για τον κατώτατο μισθό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως «ακόμα και ενδεχομένως για αρκετό καιρό θα καθορίζεται από κυβερνητική απόφαση».

«Είναι ενθαρρυντικό» – πρόσθεσε- «πως οι μισθοί αυξάνονται και στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό είναι διατεθημένες να το κάνουν. Βοηθήθηκαν από το κράτος και μπορούν να κάνουν λελογισμένες αυξήσεις».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Οι παρεμβάσεις μας βοηθούν τους εργαζόμενους και δίνουν ευελιξία στις επιχειρήσεις», είπε.

Για Αγοραστό: «Ο απολογισμός θα γίνει το βράδυ των εκλογών»
«Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές. Είναι σημαντικό να συνεννοούμαστε με τους περιφερειάρχες που έχουν σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Έως το 2019 υπήρχε μεγάλη απόσταση στα αναπτυξιακά σχέδια του κράτους και των περιφερειών. Επιτυχία οτι αυτό έχει αλλάξει», ανέφερε.

«Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών» απάντησε σε ερώτηση για τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεγκαταστάσεων κατοίκων από χωριά στη Θεσσαλία.

«Χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση», είπε, «ότι δεν μπορούν να προστευτούν χωριά, αν είναι έτσι τότε ναι να συζητήσουμε με τους κατοίκους να μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο πιο ασφαλή γι αυτούς. Τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους».

Για το 112, την Πολιτική Προστασία και τον Στυλιανίδη
«Το 2018 έχει καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως έτος της καταστροφής του Ματιού. Έχει γίνει πρόοδος στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε έμφαση σε εκκενώσεις, στο 112 και την προστασία της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε.

«Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει σε χώρες πιο προηγμένες και πιο εύρωστες από τη δική μας. Στο Μάουι, δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς έχουν χαθεί. Εξαϋλώθηκε ακόμα και το DNA τους. Αυτό έγινε γιατί η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφερε να εκκενώσει. Εμείς αυτό το κατακτήσαμε», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν αναφέρομαι στη Λιβύη, δεν είναι η Ελλάδα συγκρίσιμη. Αλλά στη Γερμανία, δεν έχουν 112. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία πνίγηκαν 170 άνθρωποι από βροχόπτωση που ήταν το 1/10 από αυτή που έπεσε στη Θεσσαλία. Μία εκκένωση δεν είναι μόνο το 112, είναι συνεργασία Αστυνομίας, Στρατού, Λιμενικού. Στην Πολιτική Προστασία επιθυμούμε πολιτικό προϊστάμενο, και από τη στιγμή που αυτός είναι επιλογή του πρωθυπουργού, κρίνεται και ο πρωθυπουργός», επισήμανε.

«Θέλουμε προφανώς να γίνουν πολλά περισσότερα γι αυτό ενισχύουμε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με πολιτικό προϊστάμενο», συνέχισε, ενώ, μιλώντας για τον κ. Στυλιανίδη, ανέφερε πως «για προσωπικούς λόγους δεν ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση όταν σχηματίστηκε».

«Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΕΣΥ»
Σε ερώτηση για τις παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφέρθηκε, στο χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων για τους επόμενους μήνες. «Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτό δεν αφορά μόνο με προσλήψεις και μισθούς αλλά και με υποδομές, και με οργάνωση κα με αξιοποίηση τεχνολογίας και των διαθέσιμων φόρων που μπορούν να κατευθυνθούν στην υγεία», ανέφερε.

«Θα δούμε εκατοντάδες δράσεις όπως αυτή στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου ανακαινίστηκε πλήρως η Πνευμονολογική Κλινική είχε υποστεί ζημιά από πυρκαγιά το 2022», πρόσθεσε.

«Ακόμα και αν εκλεγεί θα τεθεί σε αργία»
Για την κάθοδο Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως κρίνει πως δεν χρειάζεται αντίστοιχη ρύθμιση με εκείνη των βουλευτικώνεκλογών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Υπάρχει πρόβλεψη πως αυτόματα τίθεται σε αργία αν είναι πρωτόδικα καταδικασμένος συνεπώς ακόμα και αν εκλεγεί δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του», ξεκαθάρισε.

Δήλωσε δε «ανοιχτός» να συζητήσει «στη Βουλή θέματα που αφορούν χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για εκγλήματα».

«Σύντομα θα πέσει η ανεργία κάτω από το 10%»
«Η αντιμετώπιση ανισοτήτων κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα να διανύσουμε», είπε κάνοντας λόγο για στοχευμένα μέτρα αφορούν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες. «Γι’ αυτό αρνήθηκα συχνά οριζόντια μέτρα που εισηγήθηκε η αντιπολίτευση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φτώχειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε πως πρέπει να στοχεύσουμε στο ζήτημα της εργασίας και της δομικής ανεργίας. Εκτίμησε δε ότι σύντομα θα πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

«Δεν μπορώ να δεχθώ επί της αρχής ενός καπιταλισμού χωρίς όρια όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλες χώρες σήμερα», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr και topontiki.gr

Μια σκέψη στο “Όλο και πιο αυταρχικό το καθεστώς μετά από κάθε καταστροφή και τραγωδία! Μητσοτάκης: «Μεταφέρεται στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο»

  1. Υπ’οψη,η CVC που μας εχει παρει και τα σωβρακα τζαμπα[που ντεμεκ δουλευει η κορη του]εχει την Εθνικη Ασφαλιστικη,οπως και κατι κολληταρια του Αδωνι.Εξ ου και η υποχρεωτικη ασφαλιση[λες και οταν ξαναγινει,δεν θα τα πληρωσεις απο την τσεπη σου,μεσω εγγυησης ]Α!εσεις που χαρηκατε για το 112,καποιος παιρνει τρια λεπτα ανα μηνυμα,αλλιως,σιγα μην σας παιρνανε.Πώς το ειπε;Κθε καταστροφη την μετατρεπουμε σε ευκαιρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *