Είστε εδώ

Όχι άλλο κάρβουνο κύριε Θεοχάρη! (του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

Στην προσπάθεια του να υποδυθεί πάλι κάποιον άλλον ο κύριος Χάρης Θεοχάρης κολλάει γάντι στη πετυχημένη ατάκα του Τάκη Χατζή, «αν δεν σας αρέσουν οι απόψεις μας έχουμε κι άλλες…». Στην περίπτωση του, όμως, έχει χαθεί το μέτρο με αποτέλεσμα να γελοιοποιείται πολιτικά μια χώρα για τους χειρισμούς στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού αλλά και των εξωτερικών σχέσεων της με στρατηγικούς συμμάχους.

Ο κύριος Χάρης Θεοχάρης μπήκε στη ζωή μας όταν διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και με τις ευλογίες των δανειστών-γεγονός που μέτρησε περισσότερο στην επιλογή του- στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

Πέρασε από το Imperial College και τη Lehman Brothers στην ΓΓΠΣ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά μετά από επιλογές που εξέθεσαν την τότε κυβέρνηση ήρθε η αποπομπή του από τους Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα, στη συνέχεια περιπλανήθηκε σε Ποτάμι και «Δημοκρατική Ευθύνη», σταθερός αντι-ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο «τετραγωνισμός του κύκλου» με τη Συμφωνία των Πρεσπών τον έφερε στη ΝΔ και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η καριέρα του στην Ελλάδα ξεκίνησε με το μοναδικό καθήκον να αυξήσει τα έσοδα όχι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά για να πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους οι δανειστές. Οι φήμες της εποχής για τα κρυφά ραντεβού με τον Τόμσεν εν αγνοία της κυβέρνησης είχαν γίνει ανάρπαστες. Σε καμία περίπτωση δεν ασπαζόμαστε τον «αστικό μύθο» ότι «έδινε» κανονικά τους κυβερνώντες αν έκαναν το λάθος να δώσουν κανένα «ψίχουλο» χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Ο κ. Θεοχάρης από τότε είχε ένα πρόβλημα να παρουσιάζει μέτρα, είχε τον δικό του τρόπο, κάποιοι τον χαρακτήριζαν ως απανωτές γκάφες που ανέβαζε το πολιτικό σύστημα στα κάγκελα. Αξίζει να αναφέρουμε την «έμπνευση» του κ. Θεοχάρη να φορολογηθούν οι αλλοδαποί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων για τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2012-2013, μία απόφαση που προκάλεσε αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποίησεις ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια δανεισμού για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 54 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Αυτή η φαεινή ιδέα απεσύρθη εν μιά νυκτί προκαλώντας έντονους κραδασμούς στην κυβέρνηση. Ενώ άλλη μια επιτυχία του, που πήγε να ρίξει την κυβέρνηση ήταν το σχέδιο για σαρωτικούς ελέγχους και κατασχέσεις ακόμη και για οφειλές 1.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Το οποίο είχε μεν την πλήρη υποστήριξη των δανειστών, αλλά έφερε τα πάνω κάτω στις σχέσεις της συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ

Επίσης, άλλη μεγάλη επιτυχία σημείωσε με τη φορολόγηση των χρημάτων από τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ…

Το τελειωτικό χτύπημά για τον κ. Θεοχάρη ήρθε με το κοινωνικό μέρισμα, ένα μέτρο που η κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι θα την βοηθούσε στις εκλογές.

Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης ήταν δραστήριος στο Twitter που έδινε απαντήσεις και προκαλούσαν ντελίριο, οι απίστευτα κακοί χειρισμοί, με τις κατασχέσεις, το αλαλούμ με την καθημερινή αλλαγή των κριτηρίων, οι εξόφθαλμες αδικίες στη χορήγησή του μερίσματος είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και αυτό το θετικό μέτρο να καταλήξει μπούμερανγκ εναντίον των προϊσταμένων του και μάλιστα παραμονές των εκλογών.

Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν τον τότε πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά να προαναγγείλει από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση την αποπομπή του, μιλώντας για «ανθρώπινο πρόσωπο» του εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους και για «ευκαιρίες και διευκολύνσεις» σε αυτούς που αληθινά δεν μπορούν. «Ξέρω τι πρέπει να γίνει και θα γίνει με τον τρόπο τον σωστό», έλεγε ο κ. Σαμαράς.

Στη Συγγρού-που ήταν τότε τα γραφεία της ΝΔ- υπολόγισαν ότι ο κ. Θεοχάρης στοίχισε τουλάχιστον τρείς ποσοστιαίες μονάδες. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Χάρη Θεοχάρη να «διευκολύνει» με την παραίτησή του, και αυτός μετά από ένα θρίλερ με τους δανειστές την υπέβαλε, προκαλώντας, όμως, το σχόλιο της Κομισιόν για την «ανάγκη ανεξαρτησίας της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων».

Το «αγαπημένο» παιδί της Τρόικας οδηγήθηκε στην έξοδο αλλά βρήκε «φως» και μπήκε στην πολιτική. O Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εμπιστευτεί στον Χάρη Θεοχάρη το υπουργείο Τουρισμού, δεν ξέρω αν ρώτησε τον κ. Σαμαρά για την εμπειρία του αλλά σίγουρα όσο κι αν θέλει να μη το παραδεχτεί το καταλαβαίνει μέρα με τη μέρα και γκάφα με την γκάφα. Αφού γκρίζαρε με ζώνες επικινδυνότητας τα ελληνικά νησιά, στη συνέχεια πήγε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με στρατηγικούς συμμάχους μας.

Όχι άλλο κάρβουνο κύριε Θεοχάρη!

ΥΓ. Την ώρα που έγραφα το σχετικό σχόλιο βγήκε και η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει την απομάκρυνσή του κ. Θεοχάρη.

Ο κ. Πέτσας είδε στοχοποίηση του Υπουργού Τουρισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, «σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, μόνο μικρότητα και μιζέρια δείχνει. Και πέφτει στο κενό». Προφανώς τις γκάφες δεν τις είδε, αλλά αν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, ωστόσο ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος και άνευ φιλοδωρήματος.

δημοσιεύτηκε στο newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *