Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νέα παρέμβαση Τσίπρα για Παυλόπουλο: Σας πέταξα το γάντι κ.Μητσοτάκη κι εσείς ούτε που το σηκώσατε! Εκεί σας έχουν φτάσει Σαμαράς-Γεωργιάδης. Να μην αναφέρετε ούτε το όνομά του… (vid)

Νέα παρέμβαση Τσίπρα για Παυλόπουλο: Σας πέταξα το γάντι κ.Μητσοτάκη κι εσείς ούτε που το σηκώσατε! Εκεί σας έχουν φτάσει Σαμαράς-Γεωργιάδης. Να μην αναφέρετε ούτε το όνομά του… (vid)

«Υπήρξε μία ομολογία σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη. Για το πραγματικό πολιτικό σχέδιο. Μάς είπε ότι σε ότι αφορά της εκλογής του ΠτΔ διαφωνούμε στο περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι θέση διαμορφώσατε με βάση τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Είχατε πει για άμεση εκλογή. Σήμερα μιλάτε για θεσμική δυσαρμονία. Σας προσκάλεσα να πάρετε συγκεκριμένη θέση. Είπαμε ότι δεν παίζουμε κανένα παιχνίδι. Προτείναμε ξανά Προκόπη Παυλόπουλο που τον θεωρούμε εξαιρετικό πρόεδρο. Εσείς δεν το σηκώσατε το γάντι. Ούτε καν το όνομά του προφέρατε. Διαπιστώνω ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να προφέρετε καν το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μην μοιράζετε θέσεις. Ξανά αντιπολίτευση θα είστε. Η επόμενη πρόταση θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος».

Απάντηση στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, έδωσε με νέα παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει κατά την τοποθέτησή του τα εξής: «Το Σύνταγμα είναι πολύ ξεκάθαρο. Για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί μεταξύ των επιλογών που του δίνουν τα κόμματα. Και με την ψήφο τους οι πολίτες να καθορίζουν την κατεύθυνση της αλλαγής των άρθρων του Συντάγματος. Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατική συνείδηση. (…) Η επόμενη Βουλή θα κρίνει για το ζήτημα αυτό. Τα εσωτερικά ζητήματα της Βουλής τα αποφασίζει η ίδια η Βουλή. Αλλά αποδεικνύεται η έλλειψη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία διαδικασία. Και για πρώτη φορά στα χρονικά, ποτέ δεν ακούστηκε η καινοφανής πρόταση που καταθέσατε. Πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων, ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, προκειμένου να μετατραπεί η επόμενη εκλογική διαδικασία σε συνταγματικό δημοψήφισμα»

«Πρωτοφανής η πρότασή σας που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη. Το λέτε αυτό τη στιγμή που γνωρίζετε ότι οι διαφορές των κομμάτων σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές διαφορές. (…) Γιατί δεν τα καταφέρατε στην Αναθεώρηση του 2006; Γιατί δεν συμφωνήσατε τότε, Γιατί δεν προτείνατε τότε το ίδιο πράγμα. Και το ΠΑΣΟΚ, η βάση του Κινήματος είχε άλλη άποψη για το άρθρο 16. Εγώ θα επιμείνω στο πνεύμα και το γράμμα του νομοθέτη. Το Σύνταγμα μοιράζει τις ευθύνες και στις δύο Βουλές. Είναι παράδοξο η μία Βουλή να λέει Α και η άλλη Β. Αυτή δεν είναι σοβαρή πρόταση αναθεωρητικής διαδικασίας», είπε στη συνέχεια.

«Είναι πολύ ελιτίστικη η άποψη να ευτελίζετε τον διάλογο για το Σύνταγμα, να ευτελίζετε το έργο της επιτροπής Αναθεώρησης. Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό. Ο λαός φώναζε Σύνταγμα το 1844. Απέκτησε Σύνταγμα κινηματικά το 1843 απέναντι στην απολυταρχία. Δεν περίμενα αυτό τον ευτελισμό της διαδικασίας αναθεώρησης από τη Συντηρητική Παράταξη. (…) Η ΝΔ δεν συμμετείχε στην επιτροπή της Βουλής με συγκεκριμένες προτάσεις και καθ όλο το προηγούμενο διάστημα αλλάζατε διαρκώς θέσεις. Θεωρώ ότι ο χρόνος ήταν επαρκής».

Απαντώντας στο κάλεσμα για συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του Περιβάλλοντος αλλά και για συναίνεση στην αλλαγή του άρθρου 16, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η παράταξή μας έχει δώσει αγώνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η συζήτηση για το άρθρο 16 έχει εξαντληθεί. Θέλουμε δημόσιο έλεγχο στο νερό και στην ενέργεια. Το 51% θα βρίσκετε στη δημόσια σφαίρα».

Τέλος, υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν τοποθετήθηκε επί των όσων είπε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπήρξε μία ομολογία σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη. Για το πραγματικό πολιτικό σχέδιο. Μάς είπε ότι σε ότι αφορά της εκλογής του ΠτΔ διαφωνούμε στο περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι θέση διαμορφώσατε με βάση τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Είχατε πει για άμεση εκλογή. Σήμερα μιλάτε για θεσμική δυσαρμονία. Σας προσκάλεσα να πάρετε συγκεκριμένη θέση. Είπαμε ότι δεν παίζουμε κανένα παιχνίδι. Προτείναμε ξανά Προκόπη Παυλόπουλο που τον θεωρούμε εξαιρετικό πρόεδρο. Εσείς δεν το σηκώσατε το γάντι. Ούτε καν το όνομά του προφέρατε. Διαπιστώνω ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να προφέρετε καν το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μην μοιράζετε θέσεις. Ξανά αντιπολίτευση θα είστε. Η επόμενη πρόταση θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος».


(video Αυγερινός Χατζηχρυσός )

Πηγή: newpost.gr

Leave a Reply

Top