Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νατάσα Γκαρά: Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις γυναίκες στην περιοχή το ν/σ για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη (vid)

Νατάσα Γκαρά: Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις γυναίκες στην περιοχή το ν/σ για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη (vid)

Με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς, όπως υποστήριξε, ικανοποιεί την πάγια διεκδίκηση για τη Θράκη της ίσης αντιμετώπισης όλων των κατοίκων ως Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών, μακριά από θρησκευτικές διακρίσεις, και με τον τρόπο αυτό γίνεται το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα προς μια κατεύθυνση κοινωνικής ανάταξης, στη μειονότητα, αλλά και στο σύνολο των πολιτών της περιοχής μας.

Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της θα ρυθμίζονται πλέον από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου θα μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή, εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό, θα δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στους πολίτες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα να μπορούν να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια για να επιλύσουν τα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, της σχέσης των φύλων, αλλά και οικογενειακά και κληρονομικά ζητήματα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις αποφάσεις ενός διορισμένου δημοσίου υπαλλήλου, όπως είναι ο Μουφτής.

Εκτός αυτού, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την εξαιρετική σημασία που έχει το νομοσχέδιο κυρίως για τις γυναίκες συμπολίτες μας, καθώς θα τους δίνεται πλέον το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ισότιμα και ισόνομα από την πολιτεία. Θα κατακρημνίσει το παρόν καθεστώς, το οποίο φέρνει τη γυναίκα σε υποδεέστερη θέση, χωρίς δικαιώματα, της αφαιρεί το δικαίωμα επιμέλειας των παιδιών, της διεκδίκησης διατροφής, της διεκδίκησης κληρονομιάς και την διατηρεί σε ένα καθεστώς ομηρίας στις ορέξεις του συζύγου και στην άποψη του κάθε Μουφτή. Στο πλαίσιο αυτό, καταπατάται ουσιαστικά και η συνταγματική αρχή της προστασίας των παιδιών, καθώς τα ανήλικα τέκνα δεν προστατεύονται στην πραγματικότητα, με νομική κατοχύρωση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ν Γκαρά έκλεισε την ομιλία της σημειώνοντας πως είναι περήφανη που συμμετέχει με την παρουσία και την ψήφο της σε αυτή την ιστορική στιγμή. Και είναι χαρούμενη που την αλλαγή αυτή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας αγώνες πολλών ετών και αναγνωρίζοντας παράλληλα τη διαφορετικότητα και την ισότητα των πολιτών.

Leave a Reply

Top