Είστε εδώ

Ν. Ξυδάκης: Άνθρωποι είναι πίσω από τα δάνεια, δεν είναι αριθμοί – Έρχεται θετική εξέλιξη για χιλιάδες νοικοκυριά

«Είναι βέβαιο ότι θα λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και θα έχουμε τη θετική εξέλιξη που περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τις παραμέτρους, οι οποίες μένει να οριστικοποιηθούν σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς πυλώνες του διάδοχου πλαισίου του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της κύριας κατοικίας.
«Άνθρωποι είναι πίσω από τα δάνεια, δεν είναι αριθμοί», τόνισε ο κ.Ξυδάκης, εξηγώντας πως στη διαβούλευση με τους θεσμούς «υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις των δανειστών στο θέμα των δανείων, όπου η κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις, θέλει να προστατεύσει τους δανειζομένους».
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «κοινωνικά είναι δίκαιο να καλυφθούν και αυτοί οι άνθρωποι, να βοηθηθούν και γενικά και οι τράπεζες ωφελημένες θα βγουν από αυτή τη διαδικασία, γιατί θα διαγράψουν “κοκκινισμένα” δάνεια ή δύσκολα ή θα διευκολύνουν και θα κάνουν διαγραφές από τα βιβλία τους», αλλά «υπάρχει αυτή η πίεση, μια μεροληψία υπέρ των τραπεζών από τους δανειστές -για να το πω χαρακτηριστικά, πιο χοντρά». «Νομίζω», εκτίμησε ο κ.Ξυδάκης, «θα καλυφθεί το κενό μέχρι την 25η Μαρτίου […] η κατεύθυνση είναι να γίνει αυτό και με τους ευνοϊκότερους όρους για τους δανειζομένους, γιατί ακόμη και μια ένσταση που προβλήθηκε -το να είναι πλήρως ηλεκτρονική η πλατφόρμα- και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ιδιομορφίες και να μην μπορούν να συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που απηύθυνε ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων ο πρωθυπουργός για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Νομίζω ότι προχωράει και προχωράει πέρα από αυτή την επικίνδυνη ανάδυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχει ξεκινήσει αυτή η μετατόπιση ήδη από το 2012. Είναι κορμός ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαμόρφωση, σε αυτό το δημοκρατικό μέτωπο, με τα δικά του χαρακτηριστικά και νομίζω ότι όπως άλλαξε δραματικά το πολιτικό σκηνικό μετά το 2010, νομίζω ότι θα συνεχίσει και μετά, έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις μέσα στην κοινωνία και μετασχηματισμούς, οι οποίοι διαρκώς αναζητούν και πολιτικές εκφράσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση επισήμανε: «Πολλά ανατρέπονται. Μια κυβέρνηση που έχει κυβερνήσει τέσσερα χρόνια, έχει εφαρμόσει κι ένα σκληρό πρόγραμμα και η οποία τώρα ξεδιπλώνει ένα πιο ουσιαστικό πολιτικό πρόγραμμα με δικά της χαρακτηριστικά χωρίς τους καταναγκασμούς, είναι φυσικό να έχει μια δημοσκοπική κόπωση, να παρουσιάζει μια φθορά στα δημοσκοπικά ποσοστά. Όπως έχουμε δει τα τελευταία αρκετά χρόνια -σίγουρα όλα τα χρόνια της κρίσης από το 2009 και μετά- σπανίως οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους. Είναι τόσο ταραγμένο το κλίμα και οι μετατοπίσεις τόσο γρήγορες και αιφνιδιαστικές και μαζικές, που πολλές φορές σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Σφυγμομετρούν μια στιγμή και αυτό σε έναν μήνα ή μερικές εβδομάδες ή και σε μερικές μέρες έχει ανατραπεί».
Σχετικά με αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών από το εκλογικό σώμα, παρατήρησε ότι «υπάρχει μια δυσκολία κατανόησης και ένας θυμός, ο οποίος δεν είναι λογικός, είναι ένας καθαρός θυμός, μια καθαρή αντίδραση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη καν τα πραγματικά χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας» και «αυτό είναι συνολικά ένα πρόβλημα της δημοκρατίας, να μπορεί να εξηγεί μερικά πράγματα και στο θέμα της Μακεδονίας δεν έχει καταλάβει πολύς κόσμος τι περιλαμβάνει η συμφωνία, τι συμβαίνει και ποιο είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας».
Αναφορικά με την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και αυτής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ.Ξυδάκης σημείωσε: «Είναι θεμιτό και αναγκαίο να γίνεται αντιπολίτευση, να κρίνεται το κυβερνητικό έργο και οι κυβερνητικές πράξεις, αλλά να γίνεται με πολιτικούς όρους, για τη σκοπιμότητα των πράξεων, την πολιτική φιλοσοφία, την αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι μεγάλο μέρος της κριτικής, μεγάλο μέρος του δημοσίου λόγου περιέχει υπερβολές, περιέχει ψέματα, περιέχει ανεπιβεβαίωτες φήμες, οι οποίες καταρρέουν σε λίγες ώρες εντός της ημέρας και δυστυχώς δηλητηριάζουν το κλίμα και δημιουργούν και στους πολίτες μια ζάλη και μία σύγχυση πίσω από το τι πραγματικά συμβαίνει, ποια είναι τα κίνητρα, θολώνουν τα πάντα […] Είναι διαφορετικό πράγμα η αντιπαράθεση μεταξύ δύο πολιτικών παρατάξεων που διεκδικούν με το πολιτικό τους πρόγραμμα τη διακυβέρνηση και διαφορετικό η σύγκρουση μεταξύ μιας πολιτικής παράταξης ή μιας κυβέρνησης και ενός επιχειρηματία. Το ένα είναι μέσα στη θεσμική τάξη της δημοκρατίας, το άλλα παίρνει άλλα χαρακτηριστικά, έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας επιχειρηματίας τα βάζει με την κυβέρνηση, συγκρούεται με την κυβέρνηση, το πολιτικό φόντο δεν βλέπω, εκτός αν έχουμε μια σύγκρουση κάποιων ολιγαρχών, οι οποίοι θέλουν δικούς τους κανόνες, έξω από τη δημοκρατική τάξη και διεκδικούν ιδιαίτερες μεταχειρίσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *