Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μπάχαλο με τα self test! Ο Κοντοζαμάνης “αδειάζει” Γεωργιάδη που έλεγε “παντού δίνονται σε 25άδες”: “Τα επόμενα θα είναι ατομικά”

Μπάχαλο με τα self test! Ο Κοντοζαμάνης “αδειάζει” Γεωργιάδη που έλεγε “παντού δίνονται σε 25άδες”: “Τα επόμενα θα είναι ατομικά”

Τελικά κανείς δε βαριέται με τη σημερινή κυβέρνηση. Τα πολυδιαφημισμένα self test έκαναν την εμφάνιση τους στα φαρμακεία, αλλά προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στους φαρμακοποιούς για το γεγονός ότι ήρθαν σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συναρμολογηθούν τα κιτ από τους ίδιους. Μάλιστα, μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση μέσω Βασίλη Κοντοζαμάνη επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι τα επόμενα τεστ θα είναι ατομικά, ουσιαστικά “αδειάζοντας” τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με το ότι τα self test σε όλο το πλανήτη δίνονται σε 25άδες (αγνοώντας την προκήρυξη του διαγωνισμού και τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν οριστεί «τα test να παρέχονται είτε σε ατομική είτε σε συσκευασία περισσότερων τεμαχίων ώστε να είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής (πχ χωρίς να είναι αναγκαίος ο διαμοιρασμός διαλυμάτων από τον χρήστη)». (πηγή)

Ειδικότερα, όπως καταγγέλουν από το πρωί οι φαρμακοποιοί, όταν άνοιξαν τις παραλαβές των τεστ, αυτά δεν ήταν σε ατομικές συσκευασίες, αλλά σε 25αδες για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι πρέπει να γίνει μια διαδικασία που είναι τόσο χρονοβόρα, όσο και επισφαλή και για τους πολίτες, αλλά και για τα ίδια τα τεστ.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση ήξερε τι ακριβώς παρήγγειλε.

«Τα τεστ, όπως τα παραλαμβάνουμε, δεν είναι ατομικά: μας έρχονται σε συσκευασίες των 25, όπως ακριβώς παραδίδονται στα εργαστήρια και πρέπει εμείς να τα κάνουμε ατομικά. Οι φαρμακοποιοί, δηλαδή, έχουν μία ακόμα ευθύνη, να κάνουν ατομικά πακέτα για να τα διαθέτουν στους δικαιούχους πολίτες! Είναι δυνατόν αυτή η ευθύνη να είναι του φαρμακοποιού; Να επιβαρύνεται και άλλο η δουλειά μας; Δε γίνονται αυτά που μας ζητάνε, τη στιγμή που τα φαρμακεία έχουν τόσο φόρτο εργασίας! Από την αρχή που αντιδρούσαμε, ο υπουργός, ο κύριος Σκέρτσος έλεγε χαρακτηριστικά: “Σιγά τη δουλειά που θα κάνουν οι φαρμακοποιοί… παίρνουν το ατομικό κουτάκι και το δίνουν στον πολίτη”… Αν νομίζει ο υπουργός και όλοι οι υπεύθυνοι ότι τα κουτάκια είναι ατομικά, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν έρχονται σε ατομικά κουτάκια τα self tests… Εκτός αν δεν ήξερε ο υπουργός και οι συν αυτώ αρμόδιοι τι ακριβώς παρήγγειλαν και τι ακριβώς θα παραλάμβαναν… Έχουν αγανακτήσει οι φαρμακοποιοί με όλα αυτά!» ανέφερε ο Κώστας Λουράντος μιλώντας στο libre.gr.

.Η δήλωση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας:

«Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

Πηγές:newpost.gr avgi.gr

Leave a Reply

14 − four =

Top