Είστε εδώ

Μητσοτάκης: Φταίνε «το πυρονέφος της νύχτας» και οι μετανάστες για τη φωτιά στον Έβρο – Υποκρισία, ψέμα, ξεδιάντροπο θράσος και καλλιέργεια φασισμού από τον πρωθυπουργός της χώρας

Χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής και την παραμικρή διάθεση για ανάληψη ευθύνης – ούτε μία συγνώμη – , μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, την ώρα που οι κάτοικοι στον Έβρο δοκιμάζονται για 13η συνεχόμενη μέρα από την πύρινη λαίλαπα, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις οικισμών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν πάτησε το πόδι του στον Έβρο εδώ και 13 ημέρες, που κούνησε το δάχτυλο στους επιστήμονες για τα στοιχεία που παρουσιάζουν τη στιγμή που η Κομισιόν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψε το «πυρονέφος της νύχτας», μετά από το αμίμητο από το παρελθόν «στρατηγό άνεμο». Τα πρόσωπα της δεξιάς αλλάζουν, η νοοτροπία η ίδια. Φταίνε όλοι και όλα εκτός από εμάς.

Ο πρωθυπουργός το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να πετάξει τις ευθύνες από την κουρασμένη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του. Καλλιέργησε κι άλλο το κλίμα του φασισμού λέγοντας ξεκάθαρα ότι η φωτιά στον Έβρο μπήκε από χέρι μετανάστη! Και όλα αυτά την ώρα που στο σύνολό τους οι μετανάστες που κρατήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. με την κατηγορία του εμπρησμού τις προηγούμενες ημέρες, αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο να προκύπτει σε βάρος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από “ρεκόρ” σε “ρεκόρ” με τον Κυριάκο! Κομισιόν: Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000 – Στάχτη 810.000 στρέμματα

«Περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως είναι περίπου βέβαιο ότι μπήκε σε διαδρομές που περνάνε μετανάστες.

«Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, αλλά εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε», τόνισε αλλά ξεκαθάρισε ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση.

Η συζήτηση πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά … κατόπιν εορτής!

Βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

-Προσέρχομαι στη συζήτηση με τη φωτιά στον Έβρο να είναι ακόμη ενεργή με πρώτο στόχο να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις. Να περιγράψουμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, να δούμε τις αδυναμίες, αλλά κυρίως περιμένουμε προτάσεις για την επόμενη μέρα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ακόμη πιο απειλητική για όλους μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

-Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα και να βεβαίωσω ότι το κράτος θα ολοκλήρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

-Όλοι είμαστε πληγωμένοι, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε μία παραδοχή. Οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Δεν μπορεί αυτό να σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε περισσότερα. Στις ΗΠΑ κάηκε μια ολόκληρη πόλη στη Χαβάη χωρίς να προλάβουν οι αρχές να την εκκενώσουν, χωρίς να ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Ολος ο ευρωπαϊκός νότος δοκιμάστηκε, στην Τενερίφη μια πυρκαγιά έκαψε το μισό νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τερμάτισε σε κυνισμό και έλλειμμα “αμερικανιά” ο Μητσοτάκης: “Η καλή απόδοση της οικονομίας (δλδ τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, τραπεζών, σουπερμαρκετ, καρτέλ ενέργειας) μπορεί να αντισταθμίσει” ότι κάηκε μια Νέα Υόρκη στον Έβρο, ότι χάθηκαν στις φωτιές 25 ζωές, καμένα σπίτια, αίσθημα ανασφάλειας τη Ρόδο και την Πάρνηθα!

-Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με γεγονότα χωρίς προηγούμενο. Ηταν αυτό το καλοκαίρι το πιο θερμό, είχαμε έναν από τους πιο έντονους και διαρκείς καύσωνες, είχαμε το φαινόμενο hot, dry, windy. Είχαμε εβδομάδες με πάνω από 500 πυρκαγιές. Οι περισσότερες έσβησαν με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον επειδή υπήρξε γρήγορη προσβολή.

-Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 7 φορές επίπεδο συναγερμού 5. Πέρσι δεν είχαμε καμία. Πέρσι ήταν εξαιρετικά καλή χρονιά, κάηκε το μισό από τον μέσο όρο.

-Συχνά ακούμε αναλύσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να διαχειριστεί κανείς μια φωτιά στο πεδίο και υπάρχουν φωτιές που δεν μπορεί κανείς να τις σταματήσει. Το είδαμε ακόμη χειρότερα στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη είχαμε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, που είχαμε να το δούμε από την Καλιφόρνια το 2018. Αυτή η φωτιά, στον Εβρο, θα μελετάται χρόνια από τους επιστήμονες. Μέσα σε ελάχιστες ώρες ξεκίνησε και κατέκαψε φωτιά στο βόρειο μέρος. Σε πέντε ώρες κάηκε έκταση που στο παρελθόν είχε καεί στον Εβρο σε πέντε μέρες.

-Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη ολοένα και πιο άνιση. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος, πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Σήμερα το κράτος είναι παρών, αλλά η φωτιά επιμένει. Το νερό συχνά εξατμίζεται πριν φτάσει στο στόχο του. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές.

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ πιο απειλητική» υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας σε κεντρικό σημείο της «απολογίας» τους τις φωτιές στη Χαβάη, στη Μεσόγειο, στον Καναδά, και κάθε καταστροφική πυρκαγιά που «βολεύει» το κυβερνητικό αφήγημα, επιμένοντας πως «αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, ήρθαμε αντιμέτωποι με συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο».

Έτσι, αναφέρθηκε ειδικά στο ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, στους καύσωνες και τους ισχυρούς ανέμους, την ξηρότητά τους, τις πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας. Έφερε μάλιστα απέναντι στη σημερινή καταστροφή, τον πύρινο όλεθρο που έφερε η προηγούμενη κυβέρνησή του, και πάλι ως επιχείρημα υπεράσπισης για τις φωτιές που ακόμα καίνε.

«Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος, σήμερα είναι παρόν αμέσως και παντού» κραύγασε αυτάρεσκα, συμπληρώνοντας πως «αλλά η φωτιά επιμένει», βάζοντας στο τραπέζι της υπεράσπισης έως και τους… καπνούς και την γεωμορφολογία. Στο σημείο δε αυτό επιβεβαίωσε την κυβερνητική γραμμή αμφισβήτησης των επιστημόνων, «τεκμηριώνοντας» κιόλας με φωτογραφίες των φωτιών ανά χείρας, πως στην τελική αποτίμηση οι ζημιές είναι μικρότερες. Τόνισε μάλιστα πως δεν έχουν όλες οι φωτιές την ίδια «οικολογική σημασία», ούτε όλες οι καμένες εκτάσεις.

Το έπος όμως της σημερινής κυνικής εμφάνισης του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν η στοχοποίηση των μεταναστών στην οποία ακολουθώντας την ξενοφοβική ρητορική στελεχών του και της ακροδεξιάς, με μομφές για το ότι «φωτιές άναψαν στις διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες». Μάλιστα, έριξε επιπλέον βάρος στο γεγονός πως οι περισσότερες φωτιές ανάβουν από «ανθρώπινο χέρι», χρησιμοποιώντας ένα τυπικό γεγονός ως υπεράσπιση της κυβερνητικής ανικανότητας.

Στην προσπάθεια κατασκευής ενόχων στους οποίους θα μεταθέσει τις ευθύνες του, έβαλε στο στόχαστρο και τους δημάρχους και τις περιφέρειες, όπου με γενικότητες και χωρίς στοιχεία τόνισε πως «θα κριθούν» για την αποτελεσματικότητά τους.

Ολοκληρώνοντας μία από τις πιο ζοφερές και προκλητικές εμφανίσεις του στη Βουλή, εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για την κριτική πως «δίνεται βάση μόνο στην πολιτική των εκκενώσεων», με μομφές και υπονοούμενα, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση αντιδραστικών αντανακλαστικών και στο Μάτι. «Μόνο μην μας πείτε ότι ήταν αυτονόητο ειδικά εσείς, δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας» κούνησε ανερυθρίαστα το δάχτυλο κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Βάζοντας στο τέλος της ομιλίας του στο τραπέζι τις business που προετοιμάζει για την αποκατάσταση και νέους εξοπλισμούς, αυτοθαυμάστηκε τελικά για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας μόνο πως «θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι».

Έκλεισε υποσχόμενος «μεγαλύτερη αλληλεγγύη» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος την έκταση της καταστροφής που συντελέστηκε επί των ημερών του, υποσχόμενος αποκατάσταση, αποζημιώσεις, νέο πλαίσιο προστασίας για τους πυρόπληκτους, και προαναγγέλλοντας τη «μελέτη» της καταστροφής από τους επιστήμονες, στους οποίους παρά την αμφισβήτηση, προσβλέπει για να ξεπλύνουν τις ευθύνες του.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον» έκλεισε την ομιλία του, ζητώντας και πάλι προκλητικά «θετική συζήτηση», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Εύβοια, για την οποία πλήθος πολιτών βρίσκονται ακόμα, δύο χρόνια μετά την καταστροφή, στον αέρα και απέναντι εμπαιγμό της κυβερνητικής αναλγησίας.

Υπογράμμισε πως είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως είναι περίπου βέβαιο ότι μπήκε σε διαδρομές που περνάνε μετανάστες. «Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, αλλά εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε», τόνισε αλλά ξεκαθάρισε ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση! 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προστασίας της περιουσίας των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

«Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν ήταν αυτονόητο στη χώρα μας αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε. Και δίπλα στη μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που χάσαμε θα είμαστε υπερήφανοι για τις ζωές που σώσαμε», είπε και θύμισε τι συνέβη στην εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αλλά και στη Ρόδο. «Στη Ρόδο έφυγαν με ασφάλεια 20.000 τουρίστες και κάτοικοι. Αναρωτιέμαι τι έλεγαν οι κήνσορες του καναπέ βλέποντας τις τραγικές εικόνες στη Χαβάη», προσέθεσε με νόημα. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά τι πρέπει να γίνει. «Δόθηκαν 6 εκ ευρώ στη Δαδιά. Έπρεπε να δοθούν παραπάνω; Οι αντιπυρικές δεν είχαν γίνει σωστά, έπρεπε να δώσουμε παραπάνω και πόσα; », υποστήριξε.

 

Αναφερόμενος στους δήμους και συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης. «Κάποιοι δήμοι έκαναν τη δουλειά τους και άλλοι όχι. Υπάρχουν υποδειγματικοί δήμοι, με δεξαμενές, εθελοντές, drones κλπ. Υπάρχουν κι άλλοι δήμοι που δεν πράττουν το αυτονόητο. Ανέχονται παράνομες χωματερές και επικίνδυνες πρακτικές. Οι δημότες έχουν χρέος να συνυπολογίσουν αυτή τη στάση στα κριτήρια των ψήφων τους», είπε αρχικά. Συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν με τη διάθεση πόσων στο τομέα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. «Τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες τους», είπε.

«Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.’

Ακόμη, ανακοίνωσε πως »το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά», είπε.

»Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», είπε. «Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *