Είστε εδώ

Μήνυμα με νόημα του Αλ Τσίπρα από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη: “Να βάλουμε τέλος στη μισαλλοδοξία που χωρίζει τους λαούς” (VID)

Ένα ισχυρό όσο και επίκαιρο μήνυμα, θέλησε να περάσει ο Πρωθυπουργός Αλ Τσίπρας κατά την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη! Ένα μήνυμα με πολλούς και ποικίλους αποδέκτες, εντός και εκτός της χώρας! Να βάλουμε ένα τέλος στην μισαλλοδοξία, την μισαλλοδοξία που χωρίζει τους λαούς και που σκόπιμα κάποια ιδιοτελή συμφέροντα πάντα, τους βάζουν να αντιμάχονται μεταξύ τους … διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την μνήμη της ναζιστικής προπαγάνδας και πρακτικής,που στόχευε στο να δηλητηριάζει τις σχέσεις των λαών με τους εβραικής καταγωγής κατοίκους και να διαχωρίζει τους πολίτες μεταξύ τους, στρέφοντας τον ένα κατά του άλλου!
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένας φόρος τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το Μουσείο είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαρκή υπενθύμιση προς τις επερχόμενες γενιές, για το πού οδηγούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός.«Δεν θα αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης»

«Οι Εβραίοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη ως πρόσφυγες και υπήρξαν πρωταγωνιστές της οικονομικής προόδου της πόλης και πρωταγωνιστές των ριζοσπαστικών κινημάτων. Ήταν καθοριστικοί για την πρόοδο ολόκληρης της πόλης. Συνυπήρξαν με τις άλλες δύο κοινότητες της πόλης, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό πλούτου. Η μισαλλοδοξία, συνήθως υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα, αναζητά τρόπο να χωρίζει τους ανθρώπους, Ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί υποκινώντας τη βία και το μίσος σε βάρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.
«Υπήρξε όμως ταυτόχρονα και η πλειοψηφία των απλών ανθρώπων της Θεσσαλονίκης που στάθηκε απέναντι σε τέτοιες τακτικές», συμπλήρωσε. «Σήμερα είμαστε σε έναν ιστορικό τόπο, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμός της πόλης, απ όπου ξεκίνησαν το τελευταίο τους ταξίδι χιλιάδες εβραίοι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους. Το μουσείο αυτό ήταν ένα χρέος τιμής. Δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης. Δεν θα αδιαφορήσουμε για τις σκιές που εμφανίζονται Ευρώπη. Για τον ρατσισμό που δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του και τις φωνές που ακούγονται», κατέληξε.
Ως ένα χώρο μνήμης και μαρτυρίας, χαρακτήρισε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν που παρεβρίσκεται στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης στη Θεσσαλονίκη.
“Τα ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο ένα εβραϊκό θέμα, είναι παγκόσμια υπόθεση. Και εδώ, είναι και εθνική υπόθεση. Είναι μουσείο μνήμης και μαρτυρίας. Οφείλει να δώσει βήμα έκφρασης στη ζωή των Εβραίων της Ελλάδας και να εκφράσει τις στιγμές εξολόθρευσής τους και να φωνάξει πραγματικά το «ΠΟΤΕ ΠΙΑ»”.
Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων χαρακτήρισε από την πλευρά του τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης: «H Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων θα αναδείξει την επιρροή στην ταυτότητα της πόλης της εβραϊκής κοινότητας και θα μας κάνει να σκεφτούμε το ‘’ποτέ ξανά’’».
Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα “βαγόνια του θανάτου¨, τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.
Τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Τότε οι κ.κ. Τσίπρας και Νετανιάχου είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.
Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *