Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μετά τις αποκαλύψεις για τα “πακιστανικά” τηλέφωνα και τη Φενέρ, ο Χαρδαλιάς δηλώνει ότι με δική του εντολή δεν πέρασε η Γαλατασαράι με PCR 72 ωρών και την άρνησή τους να κάνουν rapid

Μετά τις αποκαλύψεις για τα “πακιστανικά” τηλέφωνα και τη Φενέρ, ο Χαρδαλιάς δηλώνει ότι με δική του εντολή δεν πέρασε η Γαλατασαράι με PCR 72 ωρών και την άρνησή τους να κάνουν rapid

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της “Εφημερίδας των Συντακτών” για την είσοδο της αποστολής της Φενέρ στη χώρα το Οκτώβριο του 2020 παρά το γεγονός ότι μέλη της είχαν πυρετό, με εντολή Χαρδαλιά και του “μεγάλου”, ενώ οι επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και του αεροδρομίου μιλούν σε “πακιστανικά” τηλέφωνα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εμφανίζεται άτεγκτος στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων στα αεροδρόμια, καθώς δηλώνει ότι με δική του εντολή δεν έγινε δεκτή η είσοδος της αποστολής της Γαλατασαράι στην χώρα καθώς είχε μοριακά τεστ 72 ωρών ενώ απαιτείται 24 ωρών.

Η τουρκική ομάδα έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα για το αυριανό φιλικό που ήταν προγραμματισμένο με τον Ολυμπιακό. Το πρόβλημα προέκυψε με τα μοριακά τεστ που είχε κάνει η πολυπληθής αποστολή της τουρκικής ομάδας, τα οποία ήταν 72 ωρών, ενώ σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά καθώς ο αγώνας δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διοργάνωσης για να ισχύουν άλλα πρωτόκολλα (…) έπρεπε να έχουν μοριακό 24 ωρών ή να υποβληθούν σε rapid test.

Μετά από αναμονή κι ενώ η αποστολή της Γαλατά αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid, οι Τούρκοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για “αλαζονική και απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών και τον δυνάμεων ασφαλείας”. Πιο αναλυτικά:

“Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα”.

Η δήλωση του άτεγκτου στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είχε κάνει λόγο για “συκοφαντικό δημοσίευμα” με αφορμή της αποκαλύψεις της “Εφ.Συν.” που τον άφηναν έκθετο, και που είχε επιλέξει να απειλήσει με αγωγή για τα όσα αναφέρονται για τον ίδιο αλλά και με προσφυγή στη δικαιοσύνη για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα:

Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.

Τσαβούσογλου: Απαράδεκτη μεταχείριση
Ο Υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, πήρε θέση για όσα συνέβησαν στο «Ελ. Βενιζέλος» με την αποστολή της Γαλατασαράι, καταδικάζοντας τη στάση των ελληνικών Αρχών και κάνοντας λόγο για “ξεπερασμένη συμπεριφορά”, ενώ ανάρτηση στο Twitter έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου αναφέρει:

«Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη»

με πληροφορίες από iefimerida.gr, newsit.gr

Leave a Reply

three × one =

Top