Είστε εδώ

Μεγαλειώδες “άδειασμα” Σούνακ σε ένα ακόμα προεκλογικό τέχνασμα Μητσοτάκη: “Τα Μάρμαρα ανήκουν στον Βρετανό φορολογούμενο, ούτε παραχωρούνται, ούτε δανείζονται! Θα μείνουν εδώ”

Άλλο ένα προεκλογικό “τέχνασμα” – στο καλύτερο σενάριο, γιατί το αλλο που περιελάμβανε ανταλλάγματα με άλλα ελληνικά αρχαία κτερίμστα, πάει σε άλλη διαδικασία – Μητσοτάκη πήγε στα “βράχια”!

Τέλος στα σενάρια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έβαλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεσμεύθηκε να τα προστατεύσει από το να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, καθώς όπως δήλωσε αποτελούν ένα «τεράστιο πλεονέκτημα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οπως μεταδίδει ο Guardian, ο πρωθυπουργός παραμένει στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον για τη διαφύλαξη των θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Σούνακ μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο μεταβαίνει στις ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα μάρμαρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αρπαγή τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, έναν Βρετανό διπλωμάτη.

Ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το Parthenon Project, το οποίο υποστηρίζεται από βρετανούς πολιτικούς διαφόρων πολιτικών κομμάτων για τη διευθέτηση του ζητήματος, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, οι Βρετανοί υπουργοί δεν έχουν καμία πρόθεση να τροποποιήσουν τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *