Είστε εδώ

Με την βούλα του ΟΗΕ η Συμφωνία την Πέμπτη στην Ελληνική Βουλή! ” Όλα έγιναν κατά γράμμα στην ΠΓΔΜ ” – Χωρίς σοβαρά επιχειρήματα πλέον η αντιπολίτευση στη μάχη της υπερψήφισης

Με μια λιτή αλλά πολύ ουσιαστική ανακοίνωση, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αποδέχτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο και με την εγγύηση που παρέχουν τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη ότι η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ έγινε με τρόπο έγκυρο και σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.
Ο κ. Νίμιτς επισημαίνει ότι τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με την οποία διαβεβαιώνεται ότι «ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εσωτερικές νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας, σύμφωνα και με το Σύνταγμα», την παρέλαβε η Αθήνα, αλλά και ο ίδιος «υπό την ιδιότητά μου ως Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα και ως μάρτυρα κατά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Στην ανακοίνωσή του, ο Μάθιου Νίμιτς καταλήγει: «Μετά την ανακοίνωση ολοκλήρωσης των σχετικών Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και των εσωτερικών νομικών διαδικασιών εκ μέρους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, η μελέτη και η επακόλουθη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας μέσω των εθνικών διαδικασιών της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν σύμφωνες με τις σχετικές προβλέψεις – όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη συμφωνία. Οπως και στο παρελθόν, ο ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος, να συνεχίσει να συνεργάζεται με τα δύο μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».
Στην επόμενη ημέρα της ψήφισης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή αναφέρθηκε χθες, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ και αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η υλοποίησή της θα δημιουργήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Οσμάνι επεσήμανε το γεγονός ότι «και στις δύο χώρες οι πολέμιοι της συμφωνίας έχουν παρόμοια φρασεολογία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία» και αυτό «καταδεικνύει τη συμμετρία της συμφωνίας», γιατί, «αν η συμφωνία ήταν ασύμμετρη, προς όφελος της μίας μόνο πλευράς και δεν ήταν μια αμοιβαία επωφελής (win-win) λύση, τότε θα υπήρχε τεράστια αντίθεση στη μία χώρα και λιγότερη στην άλλη». Αυτή η «ίση αντίθεση σε επίπεδο έντασης και φραστικών διατυπώσεων καταδεικνύει ότι αυτή η συμφωνία ήταν αρκετά συμμετρική και αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», υποστηρίζει ο κ. Οσμάνι.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ τόνισε σχετικά με όσους αντιδρούν στη συμφωνία: «Δεν γνωρίζω αν είναι εθνικιστές, αν προσπαθούν να σφετεριστούν αυτό το ζήτημα για πολιτικά οφέλη ή για κάποιον τρίτο λόγο, αλλά είμαι σίγουρος πως στο μέλλον όλοι θα συμφωνήσουν ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση και μια καλή απόφαση και για τις δύο χώρες».
Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *