Είστε εδώ

Μάλιστα! Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ και τον τρόπο επιλογής (ν. 2015) των διευθυντών στα σχολεία! Δεν θα έπρεπε να εκλέγονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων αλλά … από “κατάλληλο όργανο” !

Αντισυνταγματικό και παράνομο κρίθηκε, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το νομοθετικό πλαίσιο της τέως ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (του 2015) επί Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο «Μπαλτά – Κουράκη» η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Μακρή με την υπ΄ αριθμ. 711/2016 απόφασή της έκρινε ότι προσκρούει σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων ο νέος τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων που έγινε με το νόμο 4327/2015 επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας ο Τάσος Κουράκης. Η υπόθεση απασχόλησε στην Ολομέλεια μετά από παραπομπή του Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 865/2016).
Τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατ΄ αρχάς, ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».
Όμως, σύμφωνα με τις επίμαχες συνταγματικές αρχές η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίες και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας».
Πάλι καλά που δεν έχουν κρίνει αντισυνταγματικές και τις εκλογές … από διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας ΟΛΩΝ των πολιτών και όχι … από ένα “κατάλληλο όργανο” … “Αρίστων” !

2 σχόλια στο “Μάλιστα! Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ και τον τρόπο επιλογής (ν. 2015) των διευθυντών στα σχολεία! Δεν θα έπρεπε να εκλέγονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων αλλά … από “κατάλληλο όργανο” !

  1. Με τις εκλογές βλέπουμε τα αποτελέσματα.Δηλαδή τι είναι η επιλογή στελέχους σε Διευθυντική θέση εκπομπή Survivor??? Δηλαδή οι ιατροί ανειδίκευτοι θα έπρεπε να επιλέγουν τον Διευθυντή τους με μυστική ψηφοφορία?Οι έχοντες λιγότερα προσόντα να κρίνουν φτασμένους?Και πως θα δουλέψει το Σύστημα.Α ξέχασα η παρούσα κυβέρνηση βγάζει ευρωβουλευτές καθαρίστριες αλλοδαπές στα πλαίσια της Δημοκρατίας και Αξιοκρατίας…..

    1. ΠΡΟΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
      ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΦΕΤΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ.
      ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΩΝΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΧΙ
      ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
      (Από Τριαντάφυλλος Μηταφίδης)
      Για να δείτε με πόση υποκρισία αντιμετώπισε-ακύρωσε το ΣΤΕ τη συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων στην επιλογή των Διευθυντών/τριών – αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος από την πτώση της χούντας – διαβάστε τον παρακάτω νόμο:
      ΝΟΜΟΣ 3841/2010 – ΦΕΚ 55/Α/6.4.2010 Άρθρο 4 (σημ. κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου)
      4. Ο πρόεδρος και τα μέλη των συμβουλίων και οι αναπληρωτές τους, εκλέγονται με μυστική ψηφοφο­ρία από τις Ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων, οι οποίες συνέρχονται αυτοδικαίως για το σκοπό αυτόν ανά διετία την 11 η πρωινή ώρα του τρίτου Σαββάτου του μηνός Σεπτεμβρίου.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *