Είστε εδώ

Le Monde: Ο ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετς, οι καταδίκες, οι μπίζνες με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και η συνεργασία με Αλεξία Μπακογιάννη

Μπορεί να μην έχει το χάρισμα με το οποίο πολεμούν οι θρύλοι, όπως γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό της Le Monde, το οποίο του αφιερώνει μερικές σελίδες στο νέο του τεύχος, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ισραηλινή εφημερίδα “Haaretz”, να τον αποκαλέσει σε ένα από τα ρεπορτάζ της “Μπένι Μποντ”. «Τι περίμενες;», φαίνεται να ρωτάει ο 66χρονος Μπένι Στάινμετς, καθισμένος χαλαρά και φορώντας τα μοκασίνια του, ένα παντελόνι και ένα άσπρο πουκάμισο.

Με αυτό τον τρόπο επιλέγει να σπάσει τη σιωπή του, μετά από πάνω από μία δεκαετία, ώστε να εξηγήσει «πιθανώς το μεγαλύτερο λάθος του μέχρι τώρα». Γιατί τώρα έχει έρθει η ώρα να ρισκάρει πολύ. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, το Εφετείο της Γενεύης πρέπει να συνεχίσει την υπόθεσή του, αυτή που τον Ιανουάριο του 2021, τον έστειλε για πέντε χρόνια στη φυλακή και που τον ανάγκασε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (46 εκατομμύρια ευρώ), για διαφθορά δημοσίων λειτουργών στη Γουινέα. Στις αρχές του 2010 είχε πάρει την άδεια να εξερευνήσει το κοίτασμα σιδήρου της Σιμαντού, το μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο που δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί. Η ελβετική δικαιοσύνη είχε επιληφθεί λόγω υποψιών για δόλιες συναλλαγές μέσω Γενεύης.

Η συνάντηση για το ρεπορτάζ του Monde, δεν πραγματοποιείται στην κατοικία του στο Τελ Αβίβ, η οποία λέγεται ότι είναι από τις πιο ακριβές στο Ισραήλ. Ούτε στο γιοτ που αγκυροβολεί το καλοκαίρι στα γαλαζοπράσινα νερά των νησιών του Αιγαίου. Μετά από πολλές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των πολλών συμβούλων του για το πού να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αυτή ορίζεται για τον Αύγουστο στο αθηναϊκό σπίτι της βασικής του επικοινωνιολόγου, Αλεξίας Μπακογιάννη, η οποία είναι επίσης ανιψιά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αδερφή του δημάρχου Αθηναίων, όπως τονίζει το γαλλικό περιοδικό. Σε αυτό το επίπεδο, οι διασυνδέσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες: «Έχω δουλειές στην Ελλάδα, όπως σε δεκάδες άλλες χώρες». Ο Μπένι Στάινμετς ξεκινά την αυτοπροσωπογραφία του απαλλαγμένος από τα κλισέ: χωρίς αλκοόλ, χωρίς πάρτι, χωρίς κόσμο, χωρίς σωματοφύλακες. Προτιμά να «περπατάει ινκόγκνιτο στο δρόμο. Το αυτοκίνητό μου είναι 15 ετών. Ποτέ δεν με ελκύει το φως, η πολιτική ή η δημοσιότητα γύρω από το άτομό μου, γιατί η ζωή μου φαίνεται πιο εύκολη έτσι. Ο μόνος εθισμός μου, είναι η οικογένειά μου, τα τέσσερα παιδιά και τα τέσσερα εγγόνια μου. Τα χρήματα από μόνα τους δεν με ενδιαφέρουν, ακόμα κι αν γνωρίζω ότι μπορεί να φαίνεται κοινοτοπία να το λέει κανείς όταν βρίσκεται στην κατάστασή μου», όπως λέει και ο ίδιος.

Γεννήθηκε το 1956 στο Ισραήλ, από Πολωνοεβραίο πατέρα που έφυγε από την Κεντρική Ευρώπη το 1929 για να εγκατασταθεί στην Αμβέρσα πριν μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη επτά χρόνια αργότερα. Μετά τα τρία χρόνια ρυθμιστικού στρατού στο Ισραήλ, ο Μπένι μετακόμισε στην Αμβέρσα για να ακολουθήσει μια καριέρα στα διαμάντια, όπως και ο πατέρας του. Πολύ γρήγορα, έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής λίθων για τον νοτιοαφρικανικό όμιλο De Beers, τον παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο.

Από τα διαμάντια στα Panama Papers
Μερικά χρόνια αργότερα τα ορυχεία πρώτων υλών στην Αφρική, θα είναι μόνο παρελθόν. Μέχρι που φτάνουμε στη δεκαετία του 2010, όταν και περίπλοκες και αδιαφανείς νομικές δομές εμφανίζονται στα Panama Papers, τα οποία αναφέρουν τις πολλές offshore εταιρείες του Μπένι Στάινμετς.

Μία από τις offshore εταιρείες που εντοπίστηκαν στα Panama Papers, συμμετείχε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010 στη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Πανγαίας με τα 241 ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται, μάλιστα για μία πώληση που έχει διερευνηθεί από τη ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι μετοχές της Πανγαίας είχαν πουληθεί χωρίς διεθνή διαγωνισμό από την Εθνική Τράπεζα στην εταιρία Invel έναντι σχεδόν 650 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 420 ήταν δάνειο της Εθνικής Τράπεζας στους αγοραστές και μάλιστα, με χαμηλό επιτόκιο.

Η συγκεκριμένη offshore έχει γίνει αντικείμενο αναφοράς ύποπτης δραστηριότητας ακριβώς επειδή ανήκει στον Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος είχε ήδη βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών ανά τον πλανήτη για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στην Αφρική.

Το όνομά του μπορεί να μην εμφανιζόταν στα έγγραφα πώλησης της Πανγαίας. Εμφανιζόταν όμως το όνομα συνεργάτιδάς του, η οποία συνδεόταν μέσω offshore και ελβετικής εταιρείας με την υπόθεση διαφθοράς του ορυχείου. Αυτή η συνεργάτιδα του Στάινμετες, εμφανιζόταν να υπογράφει έγγραφα στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης της Πανγαίας, ενώ η ελβετική εταιρεία είχε διεκπεραιωτικό ρόλο και ονομαζόταν στα εν λόγω έγγραφα.

Αυτό που στην ουσία ερεύνησε η Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι πώς οι έλεγχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν την αγοραπωλησία, δεν εντόπισαν την εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς προσώπων και εταιριών με τις οποίες συναλλάσονταν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *