Είστε εδώ

Κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής : «Με το Ταμείο Ανάκαμψης κερδίζεις εκλογές» …

Τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που όπως φαίνεται δεν εγκατέλειψε ποτέ τις σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό προκειμένου να ξεφορτωθεί ανώδυνα την απλή αναλογική αλλά και τη σημαντική ήδη φθορά της κυβερνητικής εικόνας “φανερώνει” κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής όπως διαφαίνεται από αρθρο-ρεπορταζ του Κώστα Τσαούση στο in.gr !

Ακολουθεί το άρθρο-ρεπορτάζ:

“«Με το Ταμείο Ανάκαμψης κερδίζεις εκλογές». Η διαπίστωση ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Το ίδιο στέλεχος – από τις παλιές δοκιμασμένες καραβάνες τόσο της πολιτικής επικοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων και της αγοράς- σπεύδει σε κάθε περίπτωση να τεκμηριώσει το λόγο του προσκομίζοντας νούμερα και αριθμούς. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί με τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επενδυτικές επιλογές οδηγούν στο τέλος της ημέρας στη θεαματική αύξηση των εσόδων του Κράτους (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) αλλά και του ίδιου του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, όλο το παιχνίδι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου και τα παραγωγικά υπουργεία «μεταφέρεται» στο πεδίο των επιδόσεων που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Μια παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι για κάθε 1 ευρώ που «πέφτει» στις κατασκευές, συνεισφέρει επιστρέφοντας 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ και 0,4 ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο στη πράξη; Με απλές, καθαρές κουβέντες η χώρα μας έχει αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν συμβασιοποιηθούν έργα που θα αφορούν το 70 % από το πακέτο των 20 δις ευρώ. Δηλαδή, έργα περίπου 14 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, «τρεχάτε ποδαράκια μου…».

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς και εκτιμήσεις τα έργα αυτά αναμένεται να συνεισφέρουν σε μια θεαματική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των 25 δις ευρώ που στην ολοκλήρωση του θα φθάσει τα 36 δις ευρώ. Την ίδια ώρα που το επιπλέον ποσό της αύξησης των εσόδων θα υπερβαίνει τα 8 δις ευρώ.

Η αύξηση αυτή δεν θα είναι εφάπαξ αλλά θα «τρέχει» όλα τα επόμενα χρόνια που το Ταμείο Ανάκαμψης θα βρίσκεται σε δράση.

Αλλά, ας έρθουμε στο ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας αυτόνομης δομής με πολλαπλά καθήκοντα (συμβουλευτική για ταχύτερη ωρίμανση έργων, συντονισμός και παρακολούθηση διαδικασιών, project management κα) – μια δομή υπό τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Στο πλάι αυτής της αυτόνομης δομής θα λειτουργεί μια Διυπουργική Επιτροπή που θα έχει και τον τελικό λόγο για την προώθηση των έργων που θα επιλεγούν με βασικό κριτήριο, την ωριμότητα τους προκειμένου να προλάβουν να συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο τους. Με άλλα λόγια, θα μετρά σε σημαντικό βαθμό το πολλαπλασιαστικό τους όφελος – στις νέες δουλειές και δραστηριότητες, στην απασχόληση, στην ανάπτυξη των τοπικών αγορών/ κοινωνιών κα.

Στο πλαίσιο αυτό θα προτιμηθούν έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη μιας και το δημοσιονομικό κόστος είναι σχεδόν μηδενικό ή και μηδενικό την κρίσιμη περίοδο της κατασκευής που κρατά 2 με 3 χρόνια. Προβληματισμός υπάρχει για τον τρόπο ένταξης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όλες οι άλλες οι προερχόμενες από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς (οργανισμούς και επιχειρήσεις) θα πηγαίνουν προς αξιολόγηση κατευθείαν στο Ταμείο.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες ενδέχεται να επιλεγεί η μέθοδος των ανοικτών δημοσίων προσκλήσεων για συγκεκριμένους τομείς που θα αφορούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ή τις Πράσινες Παρεμβάσεις προκειμένου να επιλεγούν οι προτάσεις ιδιωτών επενδυτών και επιχειρήσεων.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *