Είστε εδώ

Καυστικό δημοσίευμα του Politico κάνει στάχτη το επιτελικό κράτος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο για τις καταστροφικές πυρκαγιές

«Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, καθώς η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη μαίνεται εκτός ελέγχου», κατακεραυνώνει σε εκτενές του άρθρο για τις φωτιές στη χώρα, το Politico. Μάλιστα, περιγράφει αναλυτικά και στην ουσία «ξεφωνίζει» την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποποιηθεί τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές.

«Οι αρχές λένε ότι η πυρκαγιά κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πιθανότατα προκλήθηκε από κεραυνό. Αλλά ενώ η οργή αυξάνεται για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας είναι απασχολημένο με την εύρεση κάποιου να κατηγορήσει» σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico.

«Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους μάλιστα να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές» αναφέρει το Politico, και δίνει ως παράδειγμα το επικοινωνιακό σόου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος «κατηγόρησε τους «εμπρηστές» για τις πυρκαγιές σε μια έξαλλη τηλεοπτική ομιλία της την περασμένη εβδομάδα» όπως σημειώνει.

«Με περισσότερα από 770 τετραγωνικά χιλιόμετρα ισοπεδωμένα – μια περιοχή περίπου όσο η πόλη της Νέας Υόρκης – η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το έτος 2000. Είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που καίγονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν ρημάξει τεράστιες εκτάσεις γης — περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το EFFIS. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η καταστροφή είναι μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών» τονίζει το δημοσίευμα.

«Σε όλη την Ελλάδα, οι πυρκαγιές —και η πολιτική εστίαση στην εύρεση ενόχων— πυροδοτούν τις υπάρχουσες εντάσεις» σχολιάζει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Στον Έβρο, οι ντόπιοι κουνούν το δάχτυλο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η περιοχή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αποτελεί συχνό σημείο διέλευσης για όσους αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας παράλληλα, ότι μεγάλες ελληνικές εφημερίδες με κεντρικούς τίτλους τους έριξαν λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας και της στοχοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων.

Μάλιστα, σχολιάζει και τα ακροδεξιά πογκρόμ στα οποία έχουν επιδοθεί οι αυτόκλητοι «σερίφηδες» στον Έβρο, αναφέροντας μάλιστα το πογκρόμ κατά 13 ατόμων που αναζητούσαν άσυλο, που οδήγησε μέχρι και στη δίωξη των θυμάτων από τη Δικαιοσύνη. «Η εισαγγελία Αλεξανδρούπολης απήγγειλε κατηγορίες στα 13 άτομα για απόπειρα εμπρησμού αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι».

Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, στην Ελλάδα δεκάδες έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές, αλλά οι περισσότεροι στη συνέχεια απελευθερώνονται. «Τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες την περασμένη Πέμπτη απελευθερώθηκαν. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν αποδείχθηκαν άδειοι, ενώ θεωρούντο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τα “ύποπτα σπρέι” ήταν αποσμητικά αυτοκινήτου. Ο τέταρτος έχει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές»…

Ο Ισπανός καθηγητής Δασολογίας Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος σχολίασε στο Politico ότι η εστίαση στο ποιος μπορεί να βάζει φωτιές επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ρίχνουν την ευθύνη σε πρόσωπα αντί για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουν. «Γιατί, αν η συζήτηση μετατεθεί στο γιατί εξαπλώθηκε η φωτιά, τότε πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο υπεύθυνος διαχείρισης των δασών – και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη πιθανώς βαρύνει τους πολιτικούς… Γι’ αυτό συχνά η συζήτηση μετατίθεται από την διαχείριση του δάσους στο πώς άναψε η πρώτη σπίθα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *