Είστε εδώ

Καπραβέλος: «Τουρίστας οδηγήθηκε σε ΜΕΘ- είχε μπει στη χώρα με αρνητικό τεστ» – «Καμπανάκι» κινδύνου για το κλίμα χαλάρωσης που αφήνει η κυβέρνηση και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών (vid)

Ένας άνδρας 65 ετών, τουρίστας από ξένη χώρα, νοσηλεύεται διασωληνωμένος από επιπλοκές του κορονοϊού στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, έκανε γνωστό ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, μαζί με τον καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα χαλάρωσης που προβάλλει η πολιτική ηγεσία αλλά και για το απότομο άνοιγμα του τουρισμού.


«Χτες, είχαμε μία εισαγωγή στην ΜΕΘ ενός τουρίστα ξένης χώρας. Ήρθε στις 29 Μαΐου, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, με αρνητικό τεστ 72 ωρών. Την ίδια ημέρα νόσησε. Δεν το είπε πουθενά. Επιδεινώθηκε την Κυριακή και την Δευτέρα. Αργά την Τρίτη το βράδυ ήρθε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση. Διασωληνώθηκε και πλέον είναι στη ΜΕΘ. Αν πάρετε υπόψιν το άνοιγμα του τουρισμού, ότι ανοίξαμε ενώ η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, να ξέρετε, δεν είναι το καλοκαίρι ίδιο με το περυσινό».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «ανησυχούμε πάρα πολύ. Αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε», γιατί «ο στόχος είναι ακόμη μακρινός. Χτες, τέλειωσε η εφημερία στο “Παπανικολάου” και είχαμε 10 μόνο εισαγωγές. Οι διασωληνωμένοι όμως είναι 30. Βλέπουμε αποσυμφόρηση του συστήματος αλλά όχι ακόμη αποκατάσταση της “κανονικότητας”. Η ανησυχία μας είναι από την παράταση του τρίτου κύματος, ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που δεν δίνει την δυνατότητα χαλάρωσης».

Προσέθεσε σχετικά ότι «η προσοχή και η αυστηρότητα εφαρμογής των πρωτοκόλλων είναι αυτή που θα οδηγήσει στον έλεγχο ή μη της πανδημίας. Το να εκριζώσουμε τον κορονοϊό είναι παγκόσμιο εγχείρημα, βλέπετε τα “εισαγόμενα” κρούσματα. Και δεν ξέρω τι στέλεχος θα απομονώσουμε από αυτόν τον ασθενή. Και δεν ξέρω τι ιχνηλάτηση πρέπει να γίνει από τον ΕΟΔΥ, το αεροπλάνο με το οποίο ήρθε, τις επαφές που είχε. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Σκεφτείτε, θα έρθουν 10-15 εκατομμύρια τουρίστες αφού “ανοίξαμε”. Τι στελέχη του κορωνοϊού θα έρθουν στη χώρα μας; Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση, τα πρωτόκολλα και ειδικά οι εμβολιασμοί -να μην κρυβόμαστε- είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό … το 20% είναι πολύ χαμηλό ποσοστό ανοσίας, δεν είμαστε προφυλαγμένοι. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το φετινό καλοκαίρι αν θέλουμε να ελαττώσουμε τον αριθμό των θυμάτων, να εκριζώσουμε τον κορονοϊό».

Στην ίδια εκπομπή ο κ. Γεροτζιάφας, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έχει χαλαρώσει επειδή τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι “έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω“. Χτες σε συνέδριο που οργάνωσε το Πρώτο Θέμα και σε συνύπαρξη επιστήμονα γιατρού και πολιτικού αρχηγού, το γενικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί (και από τον υπουργό Υγείας) είναι “βλέπουμε μπροστά, η πανδημία είναι πίσω, θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί πάνε καλά”». Αλλά «οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πάνε τόσο καλά όσο και στην Γαλλία ή την Ιταλία, περίπου 30% του πληθυσμού έχει πάρει τουλάχιστον μία δόση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μία κατάσταση τείχους ανοσίας, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά για μέσα στον Αύγουστο. Αυτό είναι ο πρώτος κίνδυνος.

«Δεύτερος κίνδυνος, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη ακόμη βρίσκεται μέσα στο κύμα της πανδημίας, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, στη Γαλλία επίσης δεν έχουν τελειώσει. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανόν να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους. Μέχρι τώρα, τα στελέχη από τη Βρετανία, την Νότιο Αφρική, την Καλιφόρνια, την Ινδία, την Βραζιλία, έρχονται από τις φυσικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, χωρίς μεγάλη ανοσολογική πίεση», συνέχισε ο ίδιος.

«Το συμπέρασμα», κατά τον κ. Γεροτζιάφα, είναι ότι «βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και πρέπει να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και σε όλη την Ελλάδα τώρα. Χρειάζεται να προετοιμαστεί το σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Τώρα. Μην γίνει από την πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν περάσαμε ένα χαλαρό Καλοκαίρι για να ζήσουμε δραματικές καταστάσεις τον Οκτώβριο».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι υγειονομικοί είναι κουρασμένοι, χρειάζονται βοήθεια. Πρέπει να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συστηματικά σε σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται νωρίς, από το σπίτι, με τα πρώτα συμπτώματα ή το θετικό τεστ. Να μην καταλήγουν μαζικά στις ΜΕΘ. Γιατί θα τα ξαναδούμε αυτά τα πράγματα». Ο κ. Γεροτζιάφας επίσης τόνισε ότι παρά την επιτυχία της πλατφόρμας εμβολιασμών, ο ερχομός των αντίστοιχων δεύτερης και τρίτης γενιάς κάνει επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής της εθνικής βιομηχανίας στην παραγωγή τους, δηλαδή «να ανοίξουν οι πατέντες τώρα».

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *