Είστε εδώ

Και ξαφνικά τους…«γυρίζει» την πλάτη: Πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για γενναίο ψαλίδισμα των όποιων μέτρων στήριξης μαζί με την άρση του lockdown

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το 20% των επιχειρήσεων μπορεί να βάλει λουκέτο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προβεί σε… «αποσωλήνωση» των επιχειρήσεων, μαζί με την άρση του lockdown. Μια κίνηση που θα αφήσει χωρίς στήριξη εκατομμύρια πολίτες, ενώ έντονο προβληματισμό φέρνει και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα πολιτική στήριξης των εργαζομένων οι οποίοι διαμένουν στο ενοίκιο.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, για όσους ανήκουν στο 20% των πολιτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, το ποσοστό αυτών που επιβαρύνονται υπερβολικά από τα ενοίκια είναι το υψηλότερο μεταξύ των 17 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε το Ταμείο και ξεπερνά το 60%. «Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των υπερβολικά βεβαρημένων ενοικιαστών χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε πόλεις έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 60% – 70% (ιδίως στις σκανδικαβικές χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία)», λέει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Πώς απαντά η κυβέρνηση σ’ αυτό; Ετοιμάζεται ουσιαστικά να καταργήσει το μέτρο των μειωμένων ενοικίων από τον Ιούνιο. Η υποχρεωτική απαλλαγή πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από την καταβολή ενοικίου οδεύει στο τέλος της. Ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής τού μέτρου σε λιγοστές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις κατηγορίες πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται απαλλαγή ενοικίου τον Μάιο. Πρόκειται για μόνο 116 ΚΑΔ, όταν ο αντίστοιχος αριθμός τούς προηγούμενους μήνες ξεπερνούσε τους 500.

Σύμφωνα με την απόφαση, μηδενικά ενοίκια προβλέπονται τον τρέχοντα μήνα για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών.

Μείωση ενοικίου κατά 40% δικαιούνται επίσης τον Μάιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Όλο το σκηνικό θα χειροτερέψει κατά πολύ μέσα στον επόμενο μήνα.

Έλλειψη ρευστότητας
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με την επιδότηση πάγιων δαπανών, η οποία καλύπτει ελάχιστες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 500 εκατ. ευρώ θα πληρώνει έως το τέλος του έτους το Δημόσιο για επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020. Το παραπάνω ποσό είναι το μισό από το ύψος ενίσχυσης της 7ης και τελευταίας επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που ούτε το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ της εστίασης έχει ολοκληρωθεί ούτε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Παράλληλα, σχετική μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις διαθέτει ρευστότητα μόλις έναν μήνα, ενώ περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία ανταπόκρισης στις ασφαλιστικές και τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το πρόγραμμα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. Όλα αυτά, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για τον τύπο και το περιεχόμενο του Ε3, αποτυπώνονται στο έντυπο.

Πηγή: avgi.gr

Ρεπορτάζ: Γιάννης Αγουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *