Είστε εδώ

Και οι Financial Times για Qatargate και Δημ Αβραμόπουλο!

Στο «στόχαστρο» και των Financial Times ετέθη τις προηγούμενες μέρες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το Qatargate καθώς σε άρθρο των Andy Bounds, Ελένης Βαρβιτσιώτη και Joseph Cotterill με τίτλο «Brussels to question ex-commissioner over Qatar scandal – Οι Βρυξέλλες ανακρίνουν τον πρώην Επίτροπο για το σκάνδαλο του Κατάρ» υπογραμμίζουν πως οι Βρυξέλλες ζητούν από πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, να εξηγήσει τον αμειβόμενο ρόλο του στην εκστρατεία που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου, τονίζει πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκατέλειψε τα καθήκοντά του στις 30 Νοεμβρίου 2019 και αποδέχθηκε αμοιβή 60.000 ευρώ, για να εργαστεί για την Fight Impunity, μια ΜΚΟ, τον Φεβρουάριο του 2021.

Επίσης τονίζει πως ο Ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity, Antonio Panzeri, «είναι ένας εκ των κατηγορουμένων για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στο σκάνδαλο, όπου ερευνάται πιθανή δωροδοκία από το Κατάρ. Oι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι θα αποστείλουν επιστολή στον πρώην Επίτροπο για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι lobbying κατά την εμπλοκή του με την ΜΚΟ. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε τουλάχιστον 9 συναντήσεις με Επιτρόπους το 2021 και δύο συναντήσεις το 2022».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιτροπής Eric Mamer είπε ότι είχε πραγματοποιήσει «εσωτερικούς ελέγχους» σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις μεταξύ 15-17 Νοεμβρίου 2021 ήταν «σύντομες συναντήσεις φιλοφρόνησης». «Σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ… ούτε συζητήθηκαν τέτοια θέματα», είπε.

Ακόμα, συνάντησε δύο επιτρόπους ανεπίσημα το 2022. Σύντομα και ιδιωτικά.

Όπως επισημαίνουην οι FT, στο δημοσίευμα, η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον κ Αβραμόπουλο για να λάβει περαιτέρω πληροφόρηση για τον τρόπο που τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως Επιτρόπου, καθώς και για το πως ακριβώς εκπροσωπούσε την συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Σε άλλο σημείο του άρθρου οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι τον Σεπτέμβριο 2020, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε άδεια από την Επιτροπή πριν συμμετάσχει τιμητικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity, επειδή ακόμη δεν είχε παρέλθει η προβλεπόμενη διετία από την ολοκλήρωση της θητείας του. Πέντε μήνες αργότερα, η Επιτροπή έδωσε το ‘πράσινο φώς’, εγκρίνοντας την απόφασή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν από σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Bernard Cazeneuve, ένας πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Federica Mogherini, και η ευρωβουλευτής Isabel Santos. Όλοι τους παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο και αρνούνται ότι έπραξαν κάτι το επιλήψιμο.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε στους FT ότι την Τετάρτη έστειλε επιστολή στην Επιτροπή, για τη θέση του. «Όπως επιβεβαίωσε η Επιτροπή όλες oι συναντήσεις μου είχαν χαρακτήρα φιλοφρόνησης, ήταν δημόσιες, καταγεγραμμένες και σε καμία εξ αυτών δεν έγινε αναφορά στην Fight Impunity. Πρόκειται για καλούς μου φίλους και συναδέλφους από την θητεία μου ως Επιτρόπου και όλοι μας διατηρούμε φιλικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του από την Fight Impunity.

Στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε την άδεια της Επιτροπής, ανέφερε ότι έλαβε χρήματα από το Ιδρυμα Sekunjalo Development Foundation (SDF), μία νοτιοαφρικανική φιλανθρωπική οργάνωση, που ανήκει στον όμιλο Sekunjalo group, που είναι κάτοχος ΜΜΕ και άλλων επιχειρήσεων στην Νότια Αφρική.

Η οργάνωση αυτή ανέφερε με ανακοίνωσή της στους FT ότι ο ιδρυτής της Iqbal Survé προσεγγίστηκε από εκπρόσωπο της Fight Impunity στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι: από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2020 έγινε δωρεά στην Fight Impunity ύψους 250.000 ευρώ, αλλά υποστήριξε πως δεν έγινε καμία δωρεά από οργανισμούς που έχουν σχέση με το Κατάρ.

Οι εισαγγελείς των Βρυξελλών απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά σε τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλη, καταλήγει το δημοσίευμα των FT με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: documentonews.gr

2 σχόλια στο “Και οι Financial Times για Qatargate και Δημ Αβραμόπουλο!

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΠΑΙΔΙΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ,ΑΛΛΑ… ..ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩΜΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩΜΕ ..ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΤΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΟΜΙΖΩ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.