Είστε εδώ

Και νέα καταγγελία Νίκου Παππά στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών αλλά και του Θεσσαλικού κάμπου: “Απεντάσσετε έργα ψηφιακά, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά από το Ταμείο Ανάκαμψης”

Δεν βάζουν μυαλό …

«Ελπίζω να μην αποδειχθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης μία χαμένη ευκαιρία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ακολούθως τόνισε ότι η Ελλάδα είχε καταγράψει μία ακόμα χαμένη ευκαιρία το 2013, όταν επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχε απειληθεί -μέσω επιστολής του τότε επιτρόπου Γιοχάνες Χαν- και τελικώς είχαν «παγώσει» κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, λόγω καθυστερήσεων και κακοδιαχείρισης σε έργα ψηφιακής μετάβασης.

«Υπάρχουν σημαντικά έργα, τα οποία απεντάσσονται»

«Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Τον περασμένο χρόνο έπεσαν στην Ελλάδα περί τα 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν ευνοήθηκαν και οι προβλέψεις των θεσμών αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «υπάρχουν σημαντικά έργα, τα οποία απεντάσσονται, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα έργα για τις οπτικές ίνες και τα ηλεκτρονικά διόδια, οι δράσεις για τις ψηφιακές δεξιότητες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δικαιοσύνης, τα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης, εργασίας και φορολογικών ελέγχων, το Digital Health, οι διάδρομοι 5G. Και, κυρίως, η απένταξη των αντιπλημμυρικών και των έργων ανάταξης του σιδηροδρόμου και της συντήρησης των σηράγγων».

Ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν υπήρξε συμβατότητα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και Υποδομών, που παραλάβατε από την κυβέρνησή μας, μελετημένο και εγκεκριμένο από τις υπηρεσίες ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να είναι ο «χρυσός» συνδυασμός της χρηματοδότησης και του σχεδιασμού» και ότι δανειοδοτεί, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, επιχειρήσεις χωρίς να καλύπτεται ο όρος της προσθετικότητας, δηλαδή χωρίς να επιτυγχάνεται επιπλέον προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Κάλεσε, επίσης, το οικονομικό επιτελείο να δει με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και «προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα υπερβούμε τα διοικητικά εμπόδια και το μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος κατά την υποβολή των αιτήσεων», όπως είπε.

«Σκοπίμως καθυστέρησε η συνεδρίαση»

Σε σχέση με τη ζημιά των 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, υπογράμμισε ότι «η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής καθυστέρησε, όχι μόνο σε σχέση με το πότε υποβάλαμε το αίτημά μας, αλλά κυρίως ως προς τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που μεσολάβησαν αυτό το πεντάμηνο. Σκοπίμως καθυστέρησε η συνεδρίαση, διότι έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί η συμμετοχή του δημοσίου και στην Alpha Bank και στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς».

Πρόσθεσε ότι «ήταν απολύτως ατυχής η προσπάθεια του κ. Χατζηδάκη να κρυφτεί πίσω από τον διοικητή της ΤτΕ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη διοίκηση του ΤΧΣ, που λειτουργεί βάσει του νόμου της ΝΔ και των εισηγήσεων Χατζηδάκη», ενώ καταληκτικά επισήμανε ότι «σε σχέση με το επιχείρημα ότι η χώρα ευνοήθηκε από το PSI, δεν έχω παρά να θυμίσω ότι PSI σήμαινε και 15 δισ. ευρώ και πλέον απώλειες για τα ασφαλιστικά μας ταμεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *