Είστε εδώ

Ιταλικό βέτο “βραχυκύκλωσε” τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής – Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ

Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».
Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.
Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.
Η θέση της Ελλάδας
Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμενόταν να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση, να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης, να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία

Οι τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Το φόντο της διεξαγωγής της Συνόδου
Με φόντο την κυβερνητική κρίση, με αφορμή το προσφυγικό, στη Γερμανία και την ανάδειξη ακροδεξιών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ (από την Αυστρία ως την Ουγγαρία, και εσχάτως την Ιταλία), ξεκίνησε το μεσημέρι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με βασικό ζήτημα το μεταναστευτικό.
Οι προτάσεις της Κομισιόν, όπως αποτυπώνονταν και στο σχετικό έγγραφο με τις προτάσεις Γιούνκερ, αναφέρονταν στην τροποποίηση των κανονισμών για το άσυλο, στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και σε ακόμη σκληρότερα μέτρα με στόχο να περιοριστεί η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής με έως και 10.000 προσωπικό, και η «εξωτερίκευση» του ζητήματος, με δημιουργία «κέντρων αποβίβασης» σε χώρες εκτός της ΕΕ, μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες. Κι αυτό, ακόμα κι αν τέτοιες συμφωνίες, όπως με τη Λιβύη, εγείρουν σοβαρά ανθρωπιστικά ζητήματα.
Ωστόσο, θεωρείτο από την αρχή δύσκολο να υπάρξει τελικά κάποια καθοριστική συμφωνία για το ζήτημα, όπως και αποδείχτηκε τελικά με το ιταλικό βέτο. Αύριο, δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το Brexit και τη νομισματική ένωση.
Τι ζητούσε η Ιταλία
Η Ιταλία επαναλάμβανε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό ανέφεραν και το βράδυ της Πέμπτης ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες – λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι πράγματι ο Τζ. Κόντε άσκησε βέτο.
«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους – όπως και έγινε.


(Το μήνυμα του ιταλού πρωθυπουργού λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, που προειδοποιούσε: «Ερχόμαστε σε αυτό το Συμβούλιο της ΕΕ με λογικές προτάσεις, σύμφωνες με το ευρωπαϊκό πνεύμα και τις αρχές.  Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει λάβει εκφράσεις αλληλεγγύης με λόγια. Αρκετά! Σε αυτή την περίσταση πρέπει όλοι επιτέλους να δείξουν αλληλεγγύη με πράξεις»)
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *