Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Μάνδρα: Στην κοίτη των ρεμάτων το κέντρο της πόλης

Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Μάνδρα: Στην κοίτη των ρεμάτων το κέντρο της πόλης

Η επέκταση της πόλης της Μάνδρας επάνω στο ρέμα έγινε, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τη σύμφωνη γνώμη Νομαρχίας και Δήμου το 2003, και εγκρίθηκε την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τον Υπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη, όπως γράφει ο Νίκος Μπελαβίλας.

Είναι η 36610 (2) Κοινή Υπουργική Απόφαση “Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μάνδρας (Ν. Αττικής) ΦΕΚ 1066Δ’/9.10.2003. Με τη νέα επέκταση της πόλης με χρήσεις εμπορίου, βιομηχανίας κλπ. προς τα ανατολικά και νότια διεκόπη η ροή των νερών που έρχονται από το όρος Πατέρας. Εκεί ακριβώς ανταμώνουν τα ρέματα Κατσιμίδι και Σκυλόρεμα.

Στο σχέδιο του ΓΠΣ φαίνονται με μωβ χρώμα δεξιά οι περιοχές που διέκοψαν το ρέμα. Έχουν χαρακτηρισμό “Κέντρο Πόλης” δηλαδή το νέο Κέντρο Πόλης τοποθετήθηκε επάνω στην κοίτη.

Πιo κάτω με μωβ χρώμα είναι οι περιοχές που το διακόπτουν ξανά και έχουν χαρακτηρισμό “Βιομηχανία”. Δηλαδή χαμηλότερα το ρέμα έκλεισε από τους τοίχους των εργοστασίων.

Το σχέδιο πουθενά δεν σημειώνει, ως όφειλε, ρέμα, κοίτη, πράσινη πενηντάμετρη ζώνη όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αντίθετα επάνω σχεδόν στην κοίτη τοποθετούνται οι νέες ασφάλτινες λεωφόροι.

Ο συνδυασμός απεδείχθη ότι ήταν εκρηκτικός. Η διάθεση για άμεση ένταξη νέων εκτάσεων στο real-estate παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων δεν επέτρεψε να ληφθούν μέτρα, δηλαδή να “σπαταληθεί” γη σε τέτοιο προνομιακό σημείο ώστε να αφεθεί η κοίτη ελεύθερη.

Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα ήσαν “νόμιμα”. Και οι άδειες, και η οικοδόμηση, και η οδοποιία και βέβαια και η καταστροφή.
Στην εικόνα το απόσπασμα του επίσημου ΓΠΣ του 2003 από το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Φωτογραφία του Nikos Belavilas.

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

2 thoughts on “Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Μάνδρα: Στην κοίτη των ρεμάτων το κέντρο της πόλης

  1. Τέτοιες παθογένειες δεκαετιών φροντίζει να γιατρέψει η κυβέρνηση. Σε ολα τα μετωπα. Και δεν είναι εύκολο να τα βάζει με ανθρώπους που έχουν την εξουσία στη διοίκηση και την κοινωνία. Μην κάνετε πίσω όμως. Η τώρα η ποτέ.

  2. Στην συνέχεια και αφού ενωθούν τα δύο ρέματα στο κέντρο της πόλης,
    συνεχίζουν προς την θάλασσα. Όχι. Τα ρέματα δεν υπάρχουν. Τα νερά πάλι ,αφου φτάσουν στις γέφυρες αναρωτιούνται ποιά γέφυρα να ανέβουν.Της Αττικής οδού ή της Νέας Εθνικής Οδού.Γιατί εκεί έγιναν τα έργα και έκλεισαν εντελώς κάθε δίοδο.Γιαυτό μαζεύτηκαν εκεί όλες οι νταλίκες , τα βυτιοφόρα, τα φορηγά και τα Ι Χ.Αυτό το δρόμο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.Τα νερά έστιψαν αριστερά πλυμμήρισαν τον οικισμό Παπακώστα και έφυγαν απο το ρέμμα Ζαφείρη Καλαθά .

Leave a Reply

five + sixteen =

Top