Είστε εδώ

Η απάντηση Δένδια στις νέο μαξιμαλιστικό κρεσέντο συκοφάντησης της Ελλάδας, από τον Ερντογάν στον ΟΗΕ: “Η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί”

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της». Σε πολύ αυστηρό τόνο απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, καλώντας την Τουρκία να επανέλθει στον χώρο της λογικής.

Από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία εργάζεται για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, διότι βάζει στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή, σε αντίθεση με άλλους που χτίζουν φράχτες στα σύνορα και στοιβάζουν πρόσφυγες σε στρατόπεδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κρατώντας μια φωτογραφία με δύο νεκρά μωρά, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διαχείριση του προσφυγικού. «Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε προσφυγικό νεκροταφείο με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της. Την περασμένη εβδομάδα, το 9 μηνών μωρό Ασίμ και ο τετράχρονος Αμπντουλβαχάπ πέθαναν με τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του βυθίσματος των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ενώπιον της Συνέλευσης θέμα μειονότητας στη Θράκη, την οποία αποκάλεσε τουρκική, ενώ επανέλαβε την θέση της Άγκυρας για δύο κράτη στην Κύπρο, αναφέροντας  ότι η Άγκυρα επιθυμεί λύση που θα αναγνωρίζει δύο κράτη και δύο έθνη με ίσα δικαιώματα.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε ότι η Τουρκία «που εργαλειοποιεί το προσφυγικό δεν μπορεί να κατηγορεί την Ελλάδα» και πως «η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας».

Από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Τονίζει επίσης ότι «η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».

Όσον αφορά τις κατηγορίες κατά της χώρας, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί»

Ανέφερε επίσης ότι καλό θα ήταν «η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί»

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *