Είστε εδώ

Η αλήθεια: 184 παραγωγές χρηματοδότησε το ΕΚΟΜΕ την τριετία 2018 – 2021 με τον «νόμο Κρέτσου»! Και το ψέμα: “Το δίλημμα των εκλογών θα είναι σταθερότητα ή ανάπτυξη”

Το ΕΚΟΜΕ δηλώνει πως μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 επιδότησε, στηριζόμενο στον ν. 4487/2019 του Λευτέρη Κρέτσου, συνολικά 184 ελληνικές και ξένες παραγωγές, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.

Μέχρι το 2020 οι ελληνικές παραγωγές ήταν περισσότερες (94 από την Ελλάδα και 82 διεθνείς παραγωγές), ωστόσο από το 2021 οι ξένες έχουν κερδίσει έδαφος, καθώς τα κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα μετά τις αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κυρίως όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ξένου προσωπικού, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Μέχρι και το 2022 το ΕΚΟΜΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, είχε στη διάθεσή του 79 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επενδυτικών κινήτρων στην οπτικοακουστική παραγωγή. Η δημόσια δαπάνη για την επιστροφή cash rebate υπολογίζεται στα 26 εκατ. ευρώ. Η έκρηξη των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα έγινε το 2021, με περισσότερες από επτά μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, κυρίως αμερικάνικες, να ωφελούνται από τις επιδοτήσεις παραγωγής του ΕΚΟΜΕ. Το κέντρο των ξένων παραγωγών, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, αυτήν τη στιγμή είναι η Θεσσαλονίκη, την οποία χρησιμοποιεί για γυρίσματα η βουλγαρική εταιρεία Boyana Film Studios.

Στις 24 Απριλίου του 2019 ο τότε υφ/γος ΨΗΠΤΕ και στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά είχε κάνει την καίρια επαφή με τα Boyana Film Studios καθώς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην έδρα των Nu Boyana Film Studios στη Βουλγάρια. Τα Nu Boyana Film Studios αποτελούν μέλος του ομίλου Nu Image, στον οποίο ανήκει και η αμερικανική εταιρία παραγωγής Millenium Pictures. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η κατασκευή κινηματογραφικού στούντιο του Ομίλου Nu Image στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και η ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου και του ΕΚΟΜΕ, η οποία και ανακοινώθηκε επίσημα στην 83η ΔΕΘ το 2018.

Αυτά γιατί δεν πρέπει να έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ώστε να μην τσιμπάμε σε ψευτοδιλήμματα τύπου ” στις επόμενες εκλογές το δίλημμα θα είναι σταθερότητα ή περιπέτεια” …

Με πληροφορίες από : typologies.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *