Είστε εδώ

Guardian, Bloomberg, Financial Times, Handelsblatt, Neue Zuericher Zeitung: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ελληνικό ομόλογο! Ανάρπαστο …

Guardian: «H Ελλάδα εκδίδει ομόλογο»
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές με έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.
Η έξοδος, η πρώτη από τότε που η Αθήνα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, έχει κρίσιμη σημασία για τη δοκιμή της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια εποχή που οι αγορές έχουν αποδειχθεί πιο δύσκολες από το αναμενόμενο -εν μέρει λόγω της αναταραχής της αγοράς από την Ιταλία αλλά κυρίως λόγω του χρέους της χώρας, στο 185% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η συμφωνία -ορόσημο της Παρασκευής για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη πΓΔΜ  άνοιξε μία δίοδο σε αυτή την αβεβαιότητα, αναφέρουν οι αναλυτές, ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων. Και η πώληση φαίνεται να πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο -η Αθήνα άντλησε € 2,5 δισ., με επιτόκιο μόλις 3,6%. Αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της, αντί να χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια.

Bloomberg: Η Ελλάδα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγου χωρίς την κάλυψη του προγράμματος

H Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα 2,5 δισεκ. ευρώ, για πρώτη φορά από την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκ νέου αποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η απόδοση των ομολόγων, που λήγουν το 2024, θα καθοριζόταν στο 3,6%, λιγότερο από τον αρχικό στόχο 3,88%, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, η οποία είπε επίσης ότι η ζήτηση από τους επενδυτές ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στρέφει την προσοχή σε εγχώρια θέματα μετά τη διπλωματική νίκη του με τη διασφάλιση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δημιουργήσει μία ιστορία επιτυχίας (success-story) καθώς ετοιμάζεται για τις φετινές εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%. Η παρούσα έκδοση σημειώνεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συζήτηση της προόδου της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προσθέτει το Bloomberg και αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή από τη χώρα μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και των επειγόντων μέτρων που είναι αναγκαία για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Ο Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση χθες της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων βοήθειας της χώρας.
Η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Η μείωση της απόδοσης δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πουλήσει ομόλογα, παρά το ότι έχει ταμειακό μαξιλάρι περίπου 30 δισεκ. ευρώ.
Financial Times: Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα
«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της “Μακεδονίας” τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Handelsblatt: Ανάρπαστα τα νέα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτές
«Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη». (Πηγή: left.gr )

Neue Zuericher Zeitung (NZZ): «Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα»
«Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα», τιτλοφορείται άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuericher Zeitung (NZZ), το οποίο εικονογραφείται με φωτογραφία του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου στη Θεσσαλονίκη με τη λεζάντα «Oι Έλληνες και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις τουλάχιστον των κεφαλαιαγορών».
Όπως γράφει η γερμανόφωνη εφημερίδα της Ζυρίχης, «η πρώτη έκδοση ομολόγων μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ ήταν επιτυχής για την Ελλάδα. Η υπερχρεωμένη χώρα έχει αποκτήσει και πάλι μια περιζήτητη θέση.
Η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές την Τρίτη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Για ένα πενταετές ομόλογο με το οποίο η χώρα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, δόθηκαν εντολές αγοράς για περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, το τελικό επιτόκιο ήταν 3,6%. Κατά την προετοιμασία της έκδοσης, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιτόκιο περίπου 3,9% για να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές».
Επίσης, η Neue Zuericher Zeitung (NZZ) σημειώνει τα εξής: «Ο πρώτος δανεισμός του υπερχρεωμένου κράτους από το τέλος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) τον Αύγουστο, θεωρήθηκε δοκιμασία όσον αφορά τις διαθέσεις των επενδυτών. Αυτή η δοκιμασία θεωρείται απόλυτα επιτυχής. Όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες της Union Investment, σε μια πρώτη αξιολόγηση, η χώρα έχει ανακτήσει την ικανότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Η υψηλή ζήτηση για ελληνικά ομόλογα επηρέασε και τα δεκαετή χρεόγραφα, τα οποία για πρώτη φορά από τον Αύγουστο υποχώρησαν κάτω από το 4%».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η ισχυρή ζήτηση ελληνικών ομολόγων δεν είναι σύμπτωση. Από τη μία πλευρά, έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό χρέος της, που ανέρχεται στο 182% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θεωρείται βιώσιμο με δεδομένη τη μεγάλη διάρκεια λήξης (των δανείων) και ενός μέσου επιτοκίου 2%. Και από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις στην κεφαλαιαγορά εξακολουθούν να είναι σπάνιες όσον αφορά τα έσοδα από τόκους». (Πηγή: hellasjournal.com )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *