Είστε εδώ

Γιώργος Ιωακειμίδης: Η κλιματική κρίση επιβάλλει αυτοδιοικητικές, όχι κομματικές λύσεις

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε έργα υποδομής προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες υπογραμμίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μπρέγιαννη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής του Αττικού Κύκλου Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης Γιώργος Ιωακειμίδης. «Απαιτείται αλλαγή προσανατολισμού» τονίζει. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν έχουν ξεκινήσει καν 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες»” στην Αττικής και ότι «περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης παραμένουν ξεχασμένα στα συρτάρια, αφού κανένας από τη διοίκηση Πατούλη δεν ενδιαφέρθηκε να απορροφήσει», ο Γ. Ιωακειμίδης χαρακτηρίζει τον κ. Χαρδαλιά ως «την άλλη όψη του νομίσματος Πατούλη,» καθώς έχει «στο ψηφοδέλτιό του και στο στενό του περιβάλλον όλους σχεδόν τους συνεργάτες του κ. Πατούλη». Τον προκαλεί μάλιστα να δεσμευτεί από τώρα για διαχειριστικό έλεγχο της περιόδου 2019-2023. «Γιατί εκεί που κάποιοι περίμεναν έργα για τη θωράκιση της Αττικής, κάποιοι άλλοι έβλεπαν την κότα με τα χρυσά αυγά», εξηγεί. Τέλος, μνημονεύοντας τις επτά αυτοδιοικητικές του θητείες, επισημαίνει ότι είναι ανεξάρτητος γιατί είναι αυτοδιοικητικός και απαντά ουσιαστικά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τονίζοντας ότι «είναι συνταγή αποτυχίας» να βλέπεις την Αυτοδιοίκηση «ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ή οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος».

Η καταστροφική συγκυρία με την κακοκαιρία «Daniel» λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήρθε να αναδείξει με δραματικό τρόπο τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από τη Θεσσαλία ωστόσο, είδαμε για ακόμα μία φορά και την Αττική να μετατρέπεται σε λίμνη. Τι θα κάνετε με τα αντιπλημμυρικά έργα εφόσον εκλεγείτε περιφερειάρχης;

Οταν βλέπεις ανθρώπους να παρασύρονται από χειμάρρους στον πιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας όχι ασυνήθιστης καλοκαιρινής βροχής, επειδή η Περιφέρεια δεν φρόντισε να κάνει το αυτονόητο, να καθαρίσει τα φρεάτια, τότε δεν σου φταίει η κλιματική κρίση. Αυτή είναι εδώ και όσο καθυστερούμε να το αντιληφθούμε, τόσο θα μετράμε πληγές και θα την επικαλούμαστε ως δικαιολογία των δεινών μας. Σήμερα ωστόσο καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου. Φταίει ότι διαρκώς η Πολιτεία, τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η Αυτοδιοίκηση, λειτουργεί με στρεβλό τρόπο. Εκ των υστέρων, αντί για προληπτικά. Απαιτείται αλλαγή προσανατολισμού. Απαιτείται να αφήσουμε τις μεγαλοστομίες για έργα που αποσκοπούν μονάχα στην ψηφοθηρία, να αφήσουμε τα έργα – «μπαλώματα» μετά από κάθε καταστροφή και να ασχοληθούμε με τη ρίζα του προβλήματος. Και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόληψη. Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, πως εάν ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία έπεφτε στην Αττική, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές, είναι ενδεικτικές της απειλής με την οποία είμαστε αντιμέτωποι. Ως εκ τούτου, τα έργα υποδομής πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες. Πρόθεσή μας λοιπόν είναι σε συνεργασία με την Πολιτεία να εκπονήσουμε ένα πλήρες, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, που δεν θα σκαλώσει επ’ αόριστον στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Να εκλάβουμε την τελευταία αποστροφή σας ως αιχμή προς τη διοίκηση Πατούλη;

Ξέρετε, όποτε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή, ανακαλύπτουμε και τις καθυστερήσεις που οδήγησαν σε αυτήν. Τις τελευταίες μέρες μάθαμε για απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από τους κοινοτικούς πόρους. Μάθαμε για τη σχεδόν ανύπαρκτη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία. Ωστόσο, στην περίπτωση της θητείας Πατούλη, λυπάμαι που θα το πω, αλλά η Αττική βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα χάος. Ακόμα και τώρα που μιλάμε, δεν έχουν ξεκινήσει καν 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες, που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και τον προϋπολογισμό. Περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης παραμένουν ξεχασμένα στα συρτάρια, αφού κανένας από τη διοίκηση Πατούλη δεν ενδιαφέρθηκε να απορροφήσει.

Εκτιμάτε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους αντικατάστασης της υποψηφιότητας Πατούλη από τον κ. Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής;

Μην κοροϊδευόμαστε. Ο κ. Χαρδαλιάς είναι η άλλη όψη του νομίσματος Πατούλη. Και οι δύο είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης. Δεν έχει να κομίσει τίποτα νέο, τίποτε διαφορετικό στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, παρά μόνο τα κομματικά διαπιστευτήριά του και την αποτυχία του στον υπουργικό θώκο της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει στο ψηφοδέλτιό του και στο στενό του περιβάλλον όλους σχεδόν τους συνεργάτες του κ. Πατούλη. Τι διαφορετικό θα φέρει π.χ. ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας του κ. Πατούλη, κ. Κόκκαλης, υπό την διοίκηση Χαρδαλιά; Ο κ. Πατούλης παραδίδει την αποτυχία του για να την εξωραΐσει ο κ. Χαρδαλιάς. Όσο για τη διαχείριση των κονδυλίων της Περιφέρειας, δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Εάν ο κ. Χαρδαλιάς θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από την αποτυχία Πατούλη, ας δεσμευθεί από σήμερα ότι πρώτη πράξη, και μάλιστα με ομόφωνο ψήφισμα, της νέας διοίκησης της Περιφέρειας θα είναι ο διαχειριστικός έλεγχος της περιόδου 2019-2023. Της περιόδου της πλήρους αδιαφάνειας και του οργίου απευθείας αναθέσεων. Γιατί εκεί που κάποιοι περίμεναν έργα για τη θωράκιση της Αττικής, κάποιοι άλλοι έβλεπαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Μη γελιόμαστε, το κεφάλι του κ. Πατούλη δεν το έφαγε ένα ζεϊμπέκικο αλλά οι μαύρες τρύπες στα ταμεία της Περιφέρειας.

Πρόσεξα ότι σταθήκατε δηκτικά στον κομματικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας Χαρδαλιά. Και εσείς ωστόσο έχετε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., των Οικολόγων Πρασίνων και άλλων σχηματισμών.

Ξέρετε, έχω περάσει τη μισή μου ζωή, επτά συνεχείς θητείες, επί 29 χρόνια, ως δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη. ¨Εχω δει περισσότερους από οκτώ πρωθυπουργούς και δεκάδες υπουργούς. Ξέρω την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ανάγκες αλλά και τις δυσκολίες της. Δύο συμπεράσματα έχω βγάλει

Πρώτο: η κομματικοποίηση της Αυτοδιοίκησης ήταν από παλιά λάθος αλλά σήμερα, με την κλιματική κρίση, είναι αυτοκτονία. Όλη η κουλτούρα της διοίκησης, το κράτος, πρέπει να αλλάξει. Χρειαζόμαστε πιο ανθεκτικές, δηλαδή από τα κάτω, όχι πιο συγκεντρωτικές λύσεις.

Δεύτερο: Η τοπικότητα είναι η πιο «αληθινή», η πιο γνήσια πραγματικότητα. Έχω κριθεί σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις από τους πολίτες ως ο καταλληλότερος για να πάει τον δήμο μας μπροστά. Με ψήφιζε πάνα από το 60% των συνδημοτών μου για να «κάνω τη δουλειά». Και πάντοτε ήμουν ανεξάρτητος, γιατί είμαι αυτοδιοικητικός. Όπως ανεξάρτητος είναι και ο συνδυασμός Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου, μετά την επίσημη ανακοίνωσή μου, σίγουρα αποτελεί τιμή για εμένα και αναγνώριση του έργου και της πορείας μου στην Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο επαναλαμβάνω, γίνεται σήμερα επικίνδυνο να βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ή οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Η οπτική αυτή είναι συνταγή αποτυχίας, είναι σκουριά του 20ού αιώνα, και ο λογαριασμός καταλήγει καταστροφικά σε ζωές και περιουσία των πολιτών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ψηφίζουμε κόμμα, ψηφίζουμε τον άνθρωπο που μπορεί να κάνει τη δουλειά και να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιό μας είναι πολυσυλλεκτικό, με ανθρώπους με όρεξη και εμπειρία από όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Και με την πολυετή εμπειρία μου, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έχω πάρει τόσες φορές από τους κατοίκους της Νίκαιας και του Ρέντη, ξέρω ότι και θέλω και μπορώ να διοικήσω τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας προς όφελος των κατοίκων της. Ως εκ τούτου, ψηφίζουμε για μια Περιφέρεια Αττικής ανεξάρτητη, που θα κάνει τα πάντα, θα συνεργαστεί με κυβέρνηση και δήμους, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, για να κάνει την Αττική αυτό που αξίζει στους πολίτες της: Το σπίτι όλων μας.

Πέρα από τα αντιπλημμυρικά έργα, μια άλλη καυτή πατάτα για την Περιφέρειας Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και ο ΧΥΤΑ Φυλής. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας;

Αν και είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να ξεκινάω από τη θετική πρόταση, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής από την απερχόμενη διοίκηση Πατούλη ήταν ένα ακόμα Βατερλό της Περιφέρειας Αττικής. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι τέσσερα χρόνια δύσοσμης απραξίας, με τα χρονικά περιθώρια πλέον να είναι ασφυκτικά, αφού ο χώρος υγειονομικής ταφής της Φυλής μετρά αντίστροφα. Έχουμε μπροστά μας ενάμιση χρόνο μέχρι να σκάσει. Αντί να ανακυκλώνουμε 900.000 τόνους απορριμμάτων, ανακυκλώνουμε 150.000. Για να αντιληφθεί κανείς τις εγκληματικές ευθύνες Πατούλη, αρκεί να σας πω ότι η ολοκλήρωση ενός εργοστασίου επεξεργασίας απαιτεί μια πενταετία αν ξεκινήσει σήμερα. Και τέσσερα χρόνια ο κ. Πατούλης περί άλλα ετύρβαζε, με κόστος τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών και το περιβάλλον όσο όμως και πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν έγκαιρα. Δεν χρειάζεται ωστόσο κάποια μαγική λύση. Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές μάς δείχνουν τον δρόμο για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Αρχικά ολοκλήρωση μονάδων επεξεργασίας χωρίς την εύκολη λύση της επιβάρυνσης των πολιτών. Δεύτερον, συνεργασία και συνδρομή με τους δήμους για την αποκομιδή και διαχείριση της ανακύκλωσης σε κάδους, γωνίες ανακύκλωσης, μικρές μονάδες βιοαποβλήτων, καθώς και οικιακή κομποστοποίηση. Η διαχείριση των απορριμμάτων κυρίως στην πηγή είναι ένα τεράστιο θέμα που μας αφορά όλους. Και εάν δεν λειτουργήσουμε έτσι, απλά θα συνεχίσουμε να είμαστε ευρωπαϊκή εξαίρεση, με οδυνηρό κόστος για τους πολίτες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *