Είστε εδώ

Γιατί η Ελλάδα απουσιάζει από την διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη;

«Προφανώς είμαστε ανήσυχοι με την προκλητικότητα της Τουρκίας και την κλιμάκωση της στάση της . Είναι πολύ θετικό ότι σε εθνικό επίπεδο έχει επιτευχθεί σύμπνοια και κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της προκλητικότητας του Ερντογάν και σε αυτό έχει συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ καθοριστικά», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφας στον ΣΚΑΙ.

«Στα θετικά της περιόδου πρέπει να συμπεριλάβουμε και την πλήρη αλλαγή θέσης της ΝΔ απέναντι στο, επίσης, σημαντικό εθνικό ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχει, δηλαδή, μία ευρύτερη συναίνεση για τα σημαντικά εθνικά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας», επισήμανε ο κ.Μπαλάφας.

Και συμπλήρωσε «Θεωρούμε, όμως, ότι υπάρχουν τρία ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το πρώτο αφορά στην αμεριμνησία που είχε επιδείξει η ΝΔ το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τα σχέδια του κ. Ερντογάν. Έχουμε τονίσει ότι απαιτείται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην προκλητικότητα, αλλά ταυτόχρονα, χρειάζεται διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την γείτονα χώρα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το δεύτερο αφορά στη δυνατότητα ενεργοποίησης των κυρώσεων.

Οι γενικές και αόριστες αποδοκιμασίες δεν αποτελούν μέσο πίεσης προς την Τουρκία. Το τελευταίο ζήτημα που πρέπει να σχολιάσω, που προκαλεί ερωτηματικά, είναι η απουσία της Ελλάδας στην διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας από πλευράς κυβέρνησης ή είναι αποκλεισμός από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε ένα τόσο σημαντικό για την χώρα μας ζήτημα; Αν ισχύει το δεύτερο, για ποιο λόγο δεν έχει κληθεί η Ελλάδα; Περιμένουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της δεξιάς.»

Αναφορικά με την πιθανή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε «Σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για πιθανή προσφυγή μας στο Δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπάρχουν , γενικά, πολλές διαφορές , όπως εσφαλμένα λέγεται, με την Τουρκία. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαφορά και ένα επίδικο θέμα για συζήτηση.

Είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης είναι το τελευταίο στάδιο, έχοντας εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες και έχοντας κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα εξεύρεσης λύσεως. Πρωτίστως, όμως πρέπει να αρθεί η προκλητική στάση της Τουρκίας .»

Σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε «Η επανεκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου δεν αποτελεί ζήτημα επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτέλεσμα πατριωτικής και λογικής σκέψης. Είναι ένα πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο αξίωμα, δηλαδή, την ευρύτερη συναίνεση, έχοντας, μάλιστα, ήδη μία αξιόλογη θητεία.»

Για το θέμα της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ σημείωσε “Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ, ο οποίος πλέον λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μάλιστα υπό γερμανικό έλεγχο. Αφορμή είναι η άρνηση από πλευράς διοίκησης της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ένα πολύ καίριο εργασιακό ζήτημα, δηλαδή, που ενώ θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα θέματα συζήτησης, η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν το αναφέρει καν. Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η απόσυρση από την δημοσιότητα της διεκδίκησης ενός βασικού εργασιακού δικαιώματος για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλες μάχες.»

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *