Είστε εδώ

Γιατί διαδέχεται τη Σακελλαροπούλου κάποιος που έχει σύντομη “ημερομηνία λήξης” στη θέση; Ποιος εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση για 6 μηνες στην κορυφη του Συμβουλίου της Επικρατειας του Αθ. Ράντου, παρα το γεγονός οτι ηταν ο αρχαιότερος στην επετηριδα α/δρος της κ Σακελλαροπουλου που παραιτηθηκε καθως μεταπήδησε στην ΠτΔ. Ερωτήματα που ενδεχομένως αφηνουν και περιθωρια πολιτικων ερμηνειών καθως το ΣτΕ αποτελεί παραδοσιακά το ισχυρότερο ανάχωμα αντιδρασης στην άσκηση πολιτικής της εκάστοτε εξουσίας, ενω το επόμενο εξάμηνο φαινεται να ειναι φορτωμένο με κρισιμα ζητήματα και αποφασεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τον Αθανάσιο Ράντο επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαισούνης.

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι ο μέχρι σήμερα αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ.

«Ευχαριστώ την Πολιτεία που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

»Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ο,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια:

» Κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του», δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Ράντος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με Άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση.

Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:

Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.
Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.
Ήδη, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.
Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

Μια σκέψη στο “Γιατί διαδέχεται τη Σακελλαροπούλου κάποιος που έχει σύντομη “ημερομηνία λήξης” στη θέση; Ποιος εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *