Είστε εδώ

Για να πετύχεις, πρέπει πρώτα να αποτύχεις …παταγωδώς και μάλιστα, πολλές φορές!

Το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή είναι η αποτυχία, όσες περισσότερες αποτυχίες τόσο το καλύτερο…
Steve Jobs και Lena Dunham: δύο από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματίες της εποχής μας έχουν ένα κοινό σημείο που το ομολογούν όχι μόνο με ευκολία αλλά και με περηφάνια. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις αποτυχίες τους αυτές που τους οδήγησαν εδώ που βρίσκονται τώρα. Ο λόγος του πατέρα του iPhone στο Stanford το 2005, όπου περιέγραφε τις προσωπικές και επαγγελματικές του αποτυχίες που τις ακολουθούσαν επιτυχίες έχει μείνει στην ιστορία. Ενώ στο βιβλίο αυτοβιογραφία “Not that kind of Girl”, η Lena Dunham δεν κρύβει τις αποτυχίες της δίνοντας έτσι το παράδειγμα, αλλά και κουράγιο στους αναγνώστες της. Και έτσι πια σήμερα είναι πιο cool να ομολογείς τις αποτυχίες σου και να καμαρώνεις γι’αυτές παρά να περηφανεύεσαι για τις επιτυχίες σου.
never-quit
Το βιβλίο “Πώς να μετατρέψεις τις αποτυχίες σου σε ιδιοφυείς ιδέες” του Erik Kessels έγινε best seller. Oι σημερινοί αντι-ήρωες οι πρόθυμοι να εξομολογηθούν τα λάθη και τις πλάνες τους είναι πιο πολύ της μόδας από τους διψασμένους για αναγνώριση ομολόγους τους των περιορισμένων δεκαετιών. Ακόμα και τα κορυφαία top models ομολογούν σήμερα το bullying στο σχολείο και τα πρώτα καταστροφικά casting. Ακόμα και ο Νικολά Σαρκοζί στο τελευταίο του βιβλίο “La France pour la vie” (Γαλλία για πάντα) απαριθμεί την σωρεία λαθών που έχει κάνει. Μια εποικοδομητική αυτοκριτική που ενστερνίζονται τελευταία πολλοί συγγραφείς-πολιτικοί.
Μήπως συμμετείχαν σε σεμινάρια FailCon (Failure Conference) ή στο FailChat; Σεμινάρια που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία από το 2011 όταν ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια και από τότε έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο; Σε αυτά τα σεμινάρια επιτυχημένοι επιχειρηματίες και διάσημοι πρωταθλητές αφηγούνται την καταστροφική έως και χαοτική τους πορεία μέχρι τη θριαμβευτική τους επιτυχία.
quit
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Ο ιδρυτής του Airbnb δεν μπορούσε να βρει επενδυτές, τα βιβλία του Harry Potter της J.K.Rowling τα είχαν απορρίψει πάνω από 12 εκδότες όπως και την Oprah Winfrey ως εντελώς ακατάλληλη για την τηλεόραση. Ο Βill Gates προτιμά -όπως δηλώνει- να προσλάβει  έναν υποψήφιο που έχει αποτυχίες στο …βιογραφικό του, ενώ η Anna Wintour ομολογεί πως συμβουλεύει τους υποψήφιους να απολυθούν τουλάχιστον μια φορά, γιατί αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που μπορούν να πάρουν για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους.
Αυτή λοιπόν η τάση, εμπλουτισμένη με μία βουδιστική στωικότητα μας έρχεται από τη Silicon Valley. Η κατακόρυφη ίδρυση και ανάπτυξη των start-up αντιστοιχεί σε μια εξίσου υψηλή θνησιμότητα πολλών από αυτές.
Το σύνθημα “Fail early, fail fast, fail often and in a way that doesn’t kill you ” έχει πια γίνει το motto που ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες να μην καταθέτουν εύκολα τα όπλα. Πάντως, είναι κοινή διαπίστωση πως εδώ δεν μιλάμε για μεγάλες αποτυχίες, όλοι αυτοί οι ψευτο-ηττημένοι απέτυχαν στο πρώτο ή και στο δεύτερο σκαλοπάτι, αλλά μετά ανέβηκαν με ασανσέρ στην κορυφή της επιτυχίας.
Κείμενο: Μαρία-Κάντια Χαρδαλιά
Πηγή: madamelefigaro

Μια σκέψη στο “Για να πετύχεις, πρέπει πρώτα να αποτύχεις …παταγωδώς και μάλιστα, πολλές φορές!

  1. τις αποτυχίες σου και να καμαρώνεις γι’αυτές παρά να περηφανεύεσαι για τις επιτυχίες σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *